5 jaar geleden vertrok ik met TeamMaasdriel richting Frankrijk, een groep van bijna 40 sporters zou de Alp gaan bedwingen tijdens Alpdhuzes. Ik ben mee gegaan als onderdeel van ‘team verzorging’, die week zou ik heel wat bovenbenen en kuiten los gaan maken.
Zelf had ik nog nooit op een wielrenfiets gezeten, ik had er zelfs een beetje een hekel aan, de voorbereiding naar de Alp toe was lang; thuis was het fietsen voor en fietsen na. En toch, dan sta je daar op die berg en begint het te kriebelen. Ik kreeg zelfs het aanbod om een fiets te lenen zodat ik een stukje naar beneden kon rijden en weer omhoog kon klimmen, dit leek mij niet echt een slim plan. Eenmaal thuis bleef het toch wat kriebelen en besloot ik het eens te gaan proberen. Maar dan…. Waar leen je een fiets, waar let je op, en hoe ga je die eerste keer fietsen overleven?
Mijn eerste racefiets
In augustus was ik dan eenmaal zover, ik stapte bij de plaatselijke fietsenwinkel binnen met de vraag of er misschien een leenfiets in mijn maat beschikbaar was. Een leenfiets was er helaas niet, maar als ik het echt wilde proberen, mocht ik wel een nieuwe ‘Sensa Prima’ meenemen. Hartstikke leuk, daar ging ik dan die avond, mijn eerste ritje op een racefiets. Na nog wat ritjes die week was ik verkocht. Ik ging terug naar de fietsenwinkel om eens te bekijken wat er mogelijk was, en voor ik er erg in had stond ik buiten met mijn eerste echte racefiets; dezelfde ‘Sensa Prima’ als die ik had geleend! De start van mijn ‘fietscarrière’.
Vraag me niet hoe de fiets afgemonteerd is, welke wielen er onder liggen of meer technische zaken, het enige wat ik erover kon vertellen, hij is wit met rood, kennelijk is het een herenfiets, en hij fiets heerlijk! Deze fiets heeft mij vele leuke ritjes en kilometers bezorgd.
Tijd voor een nieuwe fiets?
Begin vorig jaar ging ik met ‘Vrouwen Wielrennen Den Bosch’ mijn eerste wedstrijd fietsen, gewoon voor de fun, een criterium rijden, eens kijken of het wat is. Bloednerveus stond ik aan de start wat rond te kijken, dat materiaal van die dames om mij heen, alleen daardoor al zou die wedstrijd nooit wat gaan worden (mijn eigen kwaliteiten daar gelaten haha).
2 jaar geleden in de zomer begon het toch te kriebelen, het werd tijd om mijn beste racefiets uit te kiezen. Samen met mijn broer (veel meer verstand van fietsen dan ikzelf) ben ik wat winkels afgegaan. Ook speurde ik het internet af. Bij de tochten/trainingen/wedstrijden met vrouwenwielrennen.nl zag ik al enkele keren ‘dameswielrenfietsen’ voorbij komen. Super mooie, strakke, vrouwelijke fietsen, met mooie kleurtjes, dat zag er leuk uit! Maar is een damesfiets echt noodzaak, of is dit marketing, of is het ‘het oog wil ook wat’?
Was een ‘dameswielrenfiets’ echt nodig?
Bij iedere winkel waar ik kwam, werd niet eens gesproken over een damesfiets. Met mijn lengte (168cm) kan ik makkelijk op een ‘herenfiets’. Kennelijk zit het grootste verschil hem dan ook in de geometrie, een iets kortere bovenbuis, een hoger balhoofd, een wat kortere stuurpen en een dameszadel. En al deze zaken (behalve de bovenbuis) zijn aan te passen. Mijn oog viel uiteindelijk op een ‘Focus Cayo’, een ‘herenfiets. Deze fiets werd, met een kleine aanpassing (een kortere stuurpen en een ander zadel), mijn eigen ‘damesfiets’.
Ondertussen ben ik ruim een jaar verder en ik ben superblij met mijn fiets! Ik zit lekker, ik fiets lekker en heb geen last van nek/rug/zitvlak/enz..enz… Natuurlijk is het wel leuk om leuke dames fietskleding te hebben.
Is die ‘vrouwenfiets’ dan onzin? Nee dat denk ik niet. Ik kan me voorstellen dat dames die wat kleiner zijn het niet redden met een kleine framemaat van een herenfiets. Daarnaast zijn er ook vrouwen die wel graag een fiets hebben met een ‘vrouwenlook’ (leuke kleurtjes, een wat vrouwelijke uitstraling).
Echter, ben ik er wel van overtuigd dat de markt er goed op inspeelt. De prijzen van deze damesfietsen liggen vaak toch wel wat hoger dan een vergelijkbare herenfiets. En aangezien er steeds meer dames in het peloton (ook in de wereldtop) op rijden, verkoopt het product zichzelf.
Advies
Mijn advies aan iedere dame die op zoek is naar een nieuwe fiets: kijk wat bij jou past, wat voor jou lekker zit en waar jij graag op rond wil fietsen! En uiteindelijk blijven we allemaal vrouwen; het oog wil ook wat! Of dit nu op een ‘heren’,- of ‘damesfiets’ is (of zeggen we tegenwoordig: een ‘gender-neutrale fiets’).