De Tacx Neo 2 en 2T (recenter) zijn de beste fietstrainers op de markt. In dit vergelijk met de Flux 2, Saris en Elite trainers zie je dat door de betere pedaalslag-analyse, links/ rechts-balansoverdracht en een beter binnenwerk je er simpelweg de beste keuze aan hebt voor je beste indoor/ Zwift training. Slechts 1 nadeel blijft over: de prijs…
Toch is er inmiddels een opvolger met de NEO 3M die de beweegplaten heeft.
Tacx Neo 2
De Tacx Neo 2 en 2T zijn de paradepaardjes van Tacx/ Garmin. Hij is stil, mooi en kan hellingen aan tot maar liefst 25% en heeft een rem voor bij de afdalingen. Daarnaast kun je hem ook zonder stekker en tablet gebruiken als je haast hebt, handig dus en zonder achterwiel te gebruiken. Bekijk de Neo 2 prijs
Inhoudsopgave:De voor- en nadelen op een rij van de Tacx Neo 2
Voordat we in de details duiken lijkt het me leuk om Berry en mij te zien strijden om wie het meeste Watts wegtrapt. Het zal je opvallen dat wij niet aan die maximale 1300 komen ondanks dat we beiden iedere week toch een keer of 3 op de fiets zitten.
Tacx Neo 2 met korting op 11 december kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Tacx Neo 2 bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Neo 2T vs Neo 2
De Tacx Neo 2T (T2875) is 1 jaar nieuwer dan de oude Tacx Neo 2 (T2850). Deze Neo 2T is ten opzichte van de normale Neo 2 krachtiger, stiller, veiliger (kabels en binnenwerk blijven koeler) en loopt nog rustiger (maar wel sterker). Het uiterlijke verschil is slechts een sticker extra op de 2T. Het typenummer is dus ook anders. De T2850 is de oude Neo 2 en de nieuwere Neo 2T is de T2875, dus 25 punten meer 😉 Hier zie je het in de plaatjes:
Verschillen tussen de Neo 2T vs Neo 2
Tussen de oude Neo 2 en de nieuwe Neo 2T zitten dus geen hele grote verschillen, maar wel een paar irritante zaken die nu opgelost zijn in de nieuwe Neo 2T. In deze verschillen lijst vergelijken we de Neo 2 en de 2T:
- Betere/ sterkere magneten – Hierdoor heeft de 2T een hoger koppel. Dat voorkomt doorslippen van de trainer
- Iets dikkere bedrading – Dit scheelt veel want het verlaagt de warmteafgifte en verbetert de efficiëntie
- Beter bedradings verloop in de trainer – Dit vermindert de trillingen (ook minder gevoeligheid van productietoleranties)
- Nieuwe magneetbehuizing – Dit helpt bij de productie door de positienauwkeurigheid te verhogen (dus eigenlijk gewoon een fout bij de normale Tacx Neo 2). Plus ook dit helpt om trillingen verder te verlagen.
Tacx Neo 2T
Je ziet het: het zijn allemaal kleine interne aanpassingen in de Neo 2T die problemen oplossen die ze zelf en gebruikers ondervonden hebben afgelopen jaar. Het grootste verschil is dus dat de magneten zijn net iets beter zijn geworden. Dit vermindert trillingen en geluid. Zo is hij dus nog stiller.
Door deze problemen aan te pakken en het ook maar direct een nieuwe naam te geven (2T ipv 2) kunnen ze direct ook weer wat extra fietstrainers verkopen 😉 En het verschil aan de buitenzijde van die zwarte lijn op de transfer (sticker) is het enige verschil wat je ziet aan de buitenzijde.
Tacx Neo 2T
Nou ja, laten we eerlijk zijn: dit (dus de Neo 2 een betere opvolger een nieuwe naam geven: de Tacx Neo 2T) doen eigenlijk alle fabrikanten: steeds sneller een product op de markt brengen en dan in de loop van de tijd ze iets verbeteren en het dan een ‘update’ of ‘facelift’ noemen. Autofabrikanten zijn hier natuurlijk de koning in. In ieder geval krijg jij er een betere en nog stillere en krachtigere trainer door met de Tacx Neo 2T. En dat is top.
Grootste voordeel
Vooral het eerste voordeel van de niet-slippende trainer die de slip elimineert is echt heel prettig. Nu gaan we gewoon verder met de test van de ‘normale’ Neo 2. De Neo 2T heeft ook al deze functies, maar dus ook de voordelen zoals hierboven genoemd. Daarnaast is hij dus stiller en nog iets krachtiger, al kwam een normale wielrenner al helemaal niks te kort op de gewone Neo 2. Sterker nog: die gewone Neo 2 is nog echt een prima aankoop!
Review
Je hoeft geen Jomanda te zijn om in de gaten te hebben dat ooit die Neo 2 zou komen. Net zoals de Tacx Flux 2 en Flux S na de oude Flux kun je met die nieuwe Neo 2 trainer weer meer en wordt het trainen nog efficiënter, leuker en interactiever. Deze Neo 2 heeft net als de Flux 2 ook die blauwe onderkant. Deze nieuwste en beste Tacx direct drive is het topmodel van dit merk en daarmee ook direct in zijn klasse. Kortom, het is het toppunt van binnen fietsen als je flink stuk van je maandsalaris kunt missen.
VS Neo
Wat is nu precies nieuw ten opzichte van die oude Neo?
- Pedaalslaganalyse toegevoegd: zal een volledige pedaalslag beramen, vergelijkbaar met sommige vermogensmeters
- Links / rechts balansinformatie toegevoegd: hiermee zie je de verdeling van kracht tussen de benen laten zien
- De blauwe onderzijde om hem simpel te onderscheiden van de oude 1 en ook de tekstkleur van het logo aan de voorzijde is nu blauw
- Verhoogde cadansnauwkeurigheid: gebruikt nieuwe objectdetectie zonder magneten
- Nieuwe communicatiecontroller: dit verbetert de firmware-update en zorgt voor snellere communicatie met apps
- Nieuwe microcontroller en extra geheugen: dit zal ERG-controle verbeteren, zegt Tacx, en vermindert trillingen
- Extra mooie nieuwe adapters toegevoegd
- Interne onderdelen toegevoegd voor toekomstige functies: geen daarvan is nu nog bekend
Je ziet onder de Neo 2 de verschillende kleuren verschijnen bij oplopende wattages. Dit is bedoelt om je te motiveren om net een tandje harder te trainen en dus dat andere kleurtje te voor schijn te laten komen.
Hier zie je hoe Berry ze te voorschijn tovert door steeds meer wattage te trappen:
Functies
Daarnaast krijg je dus alles wat ook al op die oude 1 zat:
Deze functies zijn:
- Makkelijk te gebruiken zonder achterwiel, je haalt je wiel eruit en zet hem eenvoudig met de achterbrug op de trainer
- Veel verbindingsmogelijkheden zoals Bluetooth Smart en ANT+ (open protocol dus vrij voor andere app ontwikkelaars)
- Krachtigste want tot 2200 Watt kun je trappen en de meeste wielrenner trappen gemiddeld 200 tot 500 Watt
- Super stil door de direct drive krachtoverbrenging
- Hierdoor weinig slijtage!
- Makkelijk op te vouwen en op te bergen
- Simpel aan te sluiten met Plug & Play technologie
- Ook zonder stekker elektriciteit te gebruiken
- Maximale hellingsgraad tot 25%
- Te verbinden met Tacx Cycling app
- Weerstand makkelijk via de app in te stellen
- Multi merk: De freewheel body is te gebruiken met Shimano/SRAM/Campagnolo, handig en overal mee compatible
Stil en een nog betere analyse
Bovenop meeslepende functies zoals Road feel, Dynamische inertia en Descent simulation, is deze fietstrainer de stilste, meest natuurgetrouwe realistische en nauwkeurigste trainer van het moment. Wat er echt nieuw is, is die pedaalslaganalyse, Links / rechts-balansoverdracht en een beter binnenwerk. Daarnaast gaan er nog toekomstige verbeteringen komen die als verrassing nog geheim worden gehouden. Hij is niet alleen mooi en multifunctioneel maar ook lekker stil en motiverend omdat je heerlijk online tegen jezelf of tegen je fietsmaten kunt fietsen. Wat direct opvalt is op hoe soepel hij loopt en hoe weinig het apparaat beweegt. De stilte was speciaal aandachtspunt dit keer omdat fietsers graag zonder hoofdtelefoon naar Netflix of TV willen kijken en de aanmoedigingen op Zwift goed kunnen verstaan 😉
Pedaalslaganalyse
Wat is die pedaalslaganalyse nu precies? Je kunt hiermee zien hoe efficiënt je links en rechts trapt. Zo kun je onderlinge verschillen gaan opheffen nadat je ze ziet. Om de power-efficiëntie van trapper tot motor te optimaliseren zijn alle fysieke overbrengingen, zoals een band, rolletje of wiel, geëlimineerd. Realtime analyse van de pedalen verwacht ik nog in de toekomst dat mogelijk wordt.
Links / rechts-balansoverdracht
En wat is die links / rechts-balansoverdracht nu precies? Zo wordt de verdeling van kracht tussen de benen duidelijk en kun je je fietstechniek/ traptechniek verder optimaliseren. Je ziet zo simpel je been links en rechts in een figuur op je scherm en gedurende de training de verschillen.
- Krachtiste Tacx vermogensmeter tot 2000 Watt!
- Stil model vanwege het lage aantal draaiende delen
- Smart, dus verbinding met je apparaten zoals de Garmin 2 Explore
- Stabiel
- Combi met tablet en telefoon via ANT+ of Bluetooth
- Ook te gebruiken zonder stekker en apparaat op het stuur (snel en makkelijk dus)
- Geen draaiende onderdelen die kunnen slijten
- Echt minder saai dan oude en simpelere trainers
- Mooi om te zien plus
- Erg stil, en dat is ook een geruststelling
- Super smart en connected waardoor er veel trainingsmogelijkheden zijn
- Hij is prijzig
- Je moet wel de ruimte hebben in huis of in de garage of op zolder om hem zo te kunnen plaatsen dat je hem kunt laten staan (steeds opbouwen is niet leuk)
Zijdelingse bewegingsvrijheid
Ook heeft hij de zijdelingse bewegingsvrijheid wat het natuurgetrouwe ‘echte’ fietsen nog fijner maakt. Het vermogen wordt heel rechtlijnig overgedragen in de Neo 2 en niet in beweging zijwaarts. Er zit een klein beetje flex in het apparaat wat precies goed is zodat hij niet gaat wippen’ op de grond.
Road feel
Met Road feel voel je de verschillende soorten wegdek en kun je ook je achterste pijn doen op de kasseien en voel je ook de gravel rides doorkomen door de fietstrainer. Dat is natuurlijk gaaf en helpt om het fietsen nog natuurgetrouwer te maken waardoor je in de natte koude winter nog steeds 'net echt' over de de Strade Bianchi kunt rijden. Dat is wel supercool toch!Oneffenheden in het wegdek
Elke weg heeft bepaalde oneffenheden waarbij vibraties in de fiets ontstaan. Deze trainer is in staat om, door middel van het continu aansturen van de motor, deze vibraties te simuleren en door te geven aan het frame van de fiets. Wanneer je digitaal online/ op het scherm over een kasseistrook fietst, dan zul je dit ook in je benen voelen. Hij kan verschillende ondergronden nabootsen: kleine kasseien, grote kasseien, zandweg, modder, betonplaten, wildroosters en klinkers.Road Patterns
Daarbij heeft hij een functie die behoorlijk uniek is: Road Patterns. Met de Road Patterns krijg je de ondergrond door via de Neo 2 en zo voel je kasseien, gravelwegen en nog 7 andere typen wegen doorkomen vanuit de trainer.Wegpatroonsimulatie
Je kunt dus ook hiermee binnen het gevoel van kasseien, modder of andere soorten wegen kunt ervaren. Je voelt de trillingen en vibraties van het wegdek in je benen, precies zoals je dit buiten ook zou voelen. Deze unieke feature is onder meer hetgeen deze onderscheidt van alle andere trainers op de markt. Wegpatroonsimulatie geeft een nieuwe dimensie aan het indoorfietsen. Road feel is vooralsnog alleen nog beschikbaar in de Tacx Cycling app, de Tacx Trainer software en het coole en populaire Zwift.Road Patterns
Dit zegt Tacx zelf over het Road feel:Verbindingen
Ook deze Tacx Smart-trainer kan communiceren via Bluetooth Smart en het ANT+ FE-C protocol en kunnen daardoor aangestuurd worden door software van derden. De software ontvangt de snelheid, cadans en het vermogen van de trainer en bestuurt de rem. Dat is goed voor allerlei ant+ en BTLE accessoires (ook van andere merken) en is fijn voor Zwift en andere trainingapps. Op dit moment zijn er al veel compatibel namelijk:Apps
Hierdoor kan je gebruik maken van bijvoorbeeld de Tacx Cycling App en de Tacx Training App, maar ook van externe software zoals Zwift en TrainerRoad. Daarnaast is het mogelijk om de Flux als een stand alone trainer te gebruiken, dus niet verbonden met bepaalde software of devices. Dit maakt dat je de trainer ook kunt gebruiken voor rechttoe-rechtaan trainingen op een vlakke weg. Veel rijders kiezen voor Swift of een afgeleide online app om het veel leuker te maken maar het hoeft dus niet.Dynamische inertia
De zogenaamde dynamische inertia is ontwikkeld om je massatraagheid zo werkelijk mogelijk te controleren. Hallo…Ben je er nog? Wat wil dit zeggen: op zijn Jan Boeren fluitjes gaat het binnen fietsen op de trainer nog echter en realistischer aanvoelen. In tegenstelling tot de massatraagheid van een vliegwiel compenseert Dynamische inertia voor het gewicht, de snelheid en de hellingshoek.
Het lijkt een beetje saai (en dat is het ook) want eigenlijk alle wijzigingen behalve de kleur blauw zijn intern. Het is in die zin nog minder dan de facelift van een Volkswagen (en die zijn al enorm saai en onorigineel). Het gaat puur om de eigen tekortkomingen en de kansen voor de toekomst te updaten in de interne technologie.
De enige grote opvallende verandering is rond de nieuwe pedaalslag en – trapfrequentieanalyse. Het doel hiervan is om de verschillende soorten analyses van je trapbewegingen in beeld te brengen. Dit was echter niet zomaar gedaan bij Tacx. Want om dit te doen, heeft het bedrijf een magneetloos cadansdetectiesysteem weten te maken zodat het objecten langs beide zijkanten kan detecteren.
Hoewel het allerlei objecten kan zien en registreren/ detecteren, is het sterkste object dat elke pedaalslag passeert de spil van het pedaal, waardoor ze dus nu precies die slag en de exacte hoekmetingen kunnen volgen. Dat is toch wel erg pienter en vernuftigd van de mannen uit Katwijk!
Tacx Neo 2
Om eerlijk te zijn heb je dit apparaat niet echt nodig natuurlijk. Je kunt ook gewoon buiten gaan fietsen met een lampje op het stuur. En mocht je toch binnen willen trainen, dan koop je toch op Marktplaats een tweedehands rollenbank van 20 euro? Die is ook prima voor binnen. Hij is voor mij als fiets amateurtje eigenlijk te veel en te luxe…Althans, dat is meestal zo met ’te dure’ gadgets totdat je ze gaat gebruiken.
Neo 2 direct drive trainer
Want met deze nieuwe Neo 2 direct drive trainer kun je echt super realistisch trainen en daarin ligt een grote sleutel voor mij. Want om eerlijk te zijn vind ik een normale fietstrainer (die ik al lang heb) soms wel wat erg saai worden. Ik gebruik hem wel en ik ga er wel op trainen maar dit gaat niet altijd vanzelf. Het is gewoon leuker om mooie beelden te zien, tegen anderen online te kunnen fietsen. Overdag te zien dat je in de avond lekker op een stille fietstrainer tegen je fietsmaat kunt strijden.
Prijs
Dus vind ik eigenlijk deze relatief hoge uitgave van de Tacx Neo 2 T2850 wel te verantwoorden voor mezelf. Juist die donkere avonden dat ik anders een beetje zinloos voor de tv zit kan ik dan opeens leuker inrichten met een coole trainer die niet zo saaie is maar meer interactieve mogelijkheden geeft. En daardoor ga ik ook echter beter trainen, harder werken, hogere wattages trappen en meer zweten. Kortom: beter trainen met een Tacx Smart fietstrainer.
Test
Maar goed, genoeg over mij en de prijs van ruim boven de 1.000 euro. Ik wil gewoon knallen, goed trainen zodat ik de natte donkere maanden beter op niveau blijf en niet steeds minder op de trainer stap om in de voorjaar te merken dat ik te veel achteruit ben gegaan. Daarom is hij het mij waard en laat ik je dat zien in deze test. Laten we eerst eens naar de video kijken:
Ervaring
De eigenschappen van die Tacx Neo 2 T2850 zijn als volgt:
Voordelen
De voordelen zijn:
Nadelen
De nadelen zijn:
Slim
Deze Tacx Neo 2 is de krachtigste, intelligentste en stilste indoortrainer van het moment. Het is de eerste echte direct drive, er zit namelijk niet één fysieke dus echt draaiende overbrenging in. De wegsimulatie (dus hoe je het fietsen ervaart) is zeer natuurgetrouw, er gaat geen kracht verloren in de trainer zelf. De fraaie en stevige motor kan een weerstand uitoefenen tot 2200 Watt (en dat is veel) en simuleert een helling realistisch tot 25%, dus de Alphe D’huez of de gehele Marmotte kun je echt mooi nafietsen. Daarnaast drijft hij aan in afdalingen. Dit alles leidt tot het meest natuurgetrouwe fietsgevoel, ook tijdens de beklimmingen die natuurlijk gaaf zijn om lekker in je eigen huis in ons vlakke landje te doen!
Overzicht van fietstrainers
Fietstrainer | Prijs | Watt | Zonder wiel | Rating | |
---|---|---|---|---|---|
Tacx Neo 2 | €1200 | 2200 | ✓ | ||
Tacx Flux | €550 | 1500 | ✓ | ||
Tacx Flux 2 | €750 | 2000 | ✓ | ||
Tacx Neo Bike Smart | €2600 | 2200 | ✓* | ||
Wahoo Kickr Core | €720 | 2000 | ✗ | ||
Wahoo Kickr Snap | €450 | 1500 | ✗ | ||
Elite Trainer Direto XR | €780 | 1900 | ✓ |
Review
Je merkt dus niets van de fysieke overbrenging zorgt er bovendien voor dat het een zeer stille trainer is, er is immers niets dat ratelt of langs elkaar wrijft. Voor mij persoonlijk is dat een groot voordeel want ik wil nog wel eens rustig een film kijken, tv kijken of wat audio luisteren tijdens het fietsen. Daarnaast is het kalibreren niet nodig en vindt er geen slijtage plaats. Zoals andere Smart trainers communiceert de NEO via ANT+ en Bluetooth Smart waardoor je hem snel en gemakkelijk koppelt aan de apps van Tacx. Het uitlezen van je prestatiegegevens is mogelijk op verschillende apparaten tegelijkertijd; zoals op je smartphone en fietscomputer of hartslagmeter.
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Tacx Neo 2 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: