De beste fietscomputer is goedkoop, draadloos, meet betrouwbaar snelheid, afstand en tijd en kan daarnaast eventueel nog cadans en hartslag meten plus kan navigeren met GPS navigatie en je training verbeteren. Wij vergelijken ze allemaal met elkaar zodat je de beste keuze kunt maken!
De 5 Beste Fietscomputers op een rijtje
- Sigma BC 5.0 WR – De Beste Fietscomputer allround van 2023
- Bryton S500 – De Beste Fietsnavigatie
- Bryton Rider 15 Neo E – De Beste Fietscomputer Racefiets
- Bryton S500 – De Beste Elektrische Fietscomputer voor trainen
- Garmin Edge 830 – De Beste Garmin Fietscomputer
Beste fietscomputer Allround: Sigma BC 5.0 WR
Als ik simpelweg de beste fietscomputer wil die ook maar te vinden is, kies ik deze veelzijdige Sigma BC 5.0 WR. Hij is goedkoop en heeft alle basisfuncties die je zoekt. Deze moderne Sigma BC 5.0 WR is een erg fraai model met helder scherm.
Deze fietscomputer is makkelijk te plaatsen, werkt supermakkelijk en omdat hij niet zo duur is kun je hem al snel even op je fiets laten zitten als je even stopt. Met de vele functies en het best grote scherm zie je alles in een oogopslag en hoef je verder geen studie te maken van je nieuwe computer op je stuur! Dat is wel zo makkelijk en snel
- Super goedkoop
- Erg moderne fietscomputer met helder scherm
- Zeer simpel in gebruik
- Heeft alle basisfuncties die je zoekt
- Je kunt er niet mee navigeren
Beste fietscomputer voor trainen: Bryton S500
Als je voor trainen een prima model zoekt dan is deze veelzijdige Bryton S500 een slimme keuze. Het is een fraai model met touchscherm in heldere kleuren. Deze Bryton S500 heeft echt veel wat ik ook maar kan bedenken want ik kan zelfs navigeren met duidelijke kleurenkaart en touch op het scherm! Hij meet zelfs cadans, vermogen en zuurstofopname!
Deze fietscomputer van Bryton is aantrekkelijker geprijsd dan de Garmin 840 en 1040 en dat is wel een voordeel en daarmee geniet je iedere rit nog meer van alle functies!
- Relatief betaalbaar en veel functies
- Mooie navigatie op touch kleurenscherm
- Makkelijk in gebruik (geen gebruiksaanwijzing nodig!)
- De accu gaat lang mee (en is oplaadbaar via usb)
- Minder bekend merk
Beste fietscomputer racefiets: Bryton Rider 15 Neo E
Deze betaalbare Bryton Rider 15 Neo E is beter dan simpele fietscomputers van een paar tientjes. Hij kan namelijk echt veel meten op een mooi groot scherm. Hij heeft een duidelijk 2 inch scherm en 3 handige gebruiksknoppen. Door het grote scherm zie ik veel beter en sneller mijn prestaties. Een mooi pluspunt van deze Bryton is dat hij een oriëntatie modus heeft zodat ik kan zien in welke richting ik moet fietsen. Zo heb ik minder kans om te verdwalen en kun ik makkelijker mijn route bepalen.
Daarnaast is hij echt super makkelijk in gebruik en heeft hij een krachtige batterij die wel 16 uur meegaat. Zo hoef ik hem minder vaak op te laden en kan hij zo weer gebruikt worden voor mijn volgende fiets tocht. Mijn mountainbike tochtjes zijn nog nooit zo makkelijk geweest.
- Duidelijk en groot scherm waardoor ik alles veel sneller en beter zie
- Krachtige batterij, dus ik kan er lang gebruik van maken
- Gebruiksvriendelijk
- Geen kleurenscherm
Beste fietscomputer Garmin: Edge 830
Deze Garmin Edge 830 als opvolger van de 820 is lichter, mooier en kan veel meer. Ontdek de voordelen van de Edge 830 vs 820 en 530 en 1030! Met de Garmin Edge 830 heb ik ClimbPro, goede navigatie in kleur met goede touch, Strava Live segmenten, vermogen, cadans en meer fietsdata. Het mooiste? De processor werkt nu echt heerlijk snel waardoor hij veel beter is dan de oudere 820!
- Voorzien van nieuwste en modernste functies van Garmin Edge lijn
- Mooie kleuren touch navigatie (die door de betere processor echt goed werkt)
- ClimPro
- Kostbaar met bijna 400 euro
Beste fietscomputer racefiets: Sigma BC 9.16 ATS
De betrouwbare Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer meet afstand, snelheid, gemiddeldes, calorieën en meer. Het beste? Hij werkt super makkelijk en zit snel op mijn stuur omdat ik geen dropveter om mijn voorvork heb. Daarnaast staat hij mooi klein op het stuur zodat hij ook niet direct gejat wordt als ik mijn fiets even neerzet.
Als ik simpelweg een betaalbare maar goede fietscomputer wil, dan is deze Sigma BC 9.16 ATS een sterke keuze.
- Makkelijk af te lezen
- Goedkoop
- Alle functies die ik nodig heb
- Op een e-bike kan de motor het signaal storen
Beste fietscomputer E-bike: Bosch Purion E-bike
De Bosch Purion is een mooie, handige, en compacte fietscomputer voor mijn E-bike. Speciaal ontworpen voor ebikes, maakt deze minimalistische fietscomputer mijn setup af zonder veel ruimte in beslag te nemen op mijn stuur. Ik kan makkelijk met één klik alle informatie zien zonder mijn handen van het stuur te hoeven doen.
Met een helder display dat zelfs in zonlicht goed leesbaar is (handig!) kan ik hier alle info op zien die ik nodig heb tijdens mijn rit, zoals mijn snelheid, fietsmodus, afstand van de rit en de totale afstand.
Kortom: de Bosch Purion is alles wat ik nodig heb in een simpel en mooi pakket, zonder onnodige extra’s die meer verwarring dan duidelijkheid brengen.
- Duidelijke display
- Erg makkelijk in gebruik
- Geen lelijk uitsteekstel op de fiets
- Niet de meest goedkope optie ondanks de simpelheid
Garmin 130 Plus
De kleine fijne Garmin 130 Plus is beter dan de vorige 130 en bijna net zo ‘goedkoop’. Hij kwam tegelijk uit met de 1030 Plus. Ten opzichte van de Edge 130 is de nieuwe Edge 130 Plus uitgebreid met een aantal gave functies en verbeterde Bread Crumb navigatie.
- Beter dan de oude 130
- Goedkoop (voor een Garmin dan)
- Super fijn compact
- Geen fancy touch kleurenscherm
Sigma Pure
De Sigma BC PURE 1 is een purist onder de fiets computers. Duidelijk af te lezen display, een snelle eenvoudige montage en simpel te bedienen. Dit alles in een minimalistisch en slank ontwerp zonder overbodigheid. De Sigma BC Pure Fietscomputer geeft de volgende weergaveopties: Huidige snelheid, Trip afstand, Totale afstand, Trip tijd, Totale tijd.
- Waterdicht
- Makkele bevestiging
- Niet duur
- Gaat niet automatisch aan
Cateye Velo VT230W
De Cateye Velo VT230W is de evolutie van Cateye’s vereenvoudigde draadloze computer die al jaren door veel fietsers gebruikt wordt.
In aanvulling op de standaard ritgegevens waar ik al vanuit ga op de Velo Wireless packs, krijg ik nu nog meer, een programmeerbare afstandsmeter, menuscherm. Gemakkelijk te installeren op vrijwel elke fiets, inclusief 27,5 en 29’ers.
Door het grote display en de calorieverbruik functie zie ik eenvoudig wat de voordelen voor mijn gezondheid zijn.
- Betaalbare kwaliteit
- Automatische start/stop functie
- Draadloos
- Niet mogelijk om sensoren via ANT+ of Bluetooth te koppelen
Sigma ROX 4.0
De Sigma ROX 4.0 is goedkoop (in vergelijking met een hoop andere modellen), en zit boordevol functies voor een geweldige fietservaring zowel on- als off-road. Hij heeft een goede navigatie die me de meest populaire en mooiste routes laat zien, en doet dit zelfs met afslag tot afslag navigatie. Op het touchscherm zie ik afstand, snelheid, alle gemiddelden, veiligheidsfuncties en een assistentiemogelijkheid, en dit onder alle omstandigheden.
Dankzij de ruime accuduur tot 12 uur is de Sigma ROX 4.0 ook prima geschikt voor de langere ritten!
- Een stuk goedkoper dan veel andere modellen
- Navigatie
- Veel veiligheidsfuncties
- Heeft niet de echte sportfuncties voor de echte racefietsers en mtb-ers
Garmin Oregon 700
De Garmin Oregon 700 is een mooi draadloos navigatiesysteem met goede opties. Naast GPS maakt de Oregon 700 ook gebruik van GLONASS-satellietontvangst voor de allerbeste en precieze navigatie.
Een kompas met 3 assen, een versnellingsmeter en barometrische hoogtemeter maken het samen met de voorgenoemde navigatieprecisie een stukje technologie waar ik nooit mee zal verdwalen.
Er zit zelfs een verbinding op met Geocaching, dus als ik op geocach avontuur ben hoef ik niet ook nog mijn telefoon te gebruiken!
Ook het updaten is een stuk makkelijker door de draadloze functionaliteit. Je ontvangt actuele weerinformatie, kan mijn avonturen uploaden, en er is zelfs connectiviteit met je mobiel mogelijk zodat je op de Oregon 700 je e-mails en smsjes kan ontvangen.
- Mooi kleurenscherm
- GPS en Satelliet navigatie
- Geocaching optie
- Batterijen niet inbegrepen
Polar M460
De Polar M460 met Strava Live Segment, met krachtige persoonlijke test functies en de all black look is mooi, de prijs is dan ook met 130-140 euro erg betaalbaar.
- Betaalbaar
- Mooi
- Krachtige persoonlijke test functies
- Strava Live Segment connectie
- Geen ANT
Koopgids: waar rekening mee houden?
Bij het kopen van een fietscomputer moet je met enkele factoren rekening houden zoals de werking, de installatie, de extra functies en de prijs. Het apparaat kan dus ook beschikken over een GPS zodat je zelf routes kunt uitstippelen. Na het lezen van dit fietscomputer test vergelijk voor de racefiets en andere fietsen van Garmin, Sigma kun je simpel het beste goedkope model voor jouw behoefte kiezen.
Functies
Wat zijn de mogelijke functies op een fietscomputer?
- Navigatie
- Hartslagmeting
- Afstand (rit,nog af te leggen afstand en totaal ODO)
- Snelheid
- Gemiddelde snelheid en dat over verschillende afstanden
- maximale snelheid
- Hoogte meten
- Calorieverbruik meten
- Cadansmeting
- Vermogen (in crank, achterwiel of pedalen)
- Connectie met elektrische fietsgroep
- Connectie met telefoon (berichten/ telefoontjes en apps)
Voor bijna iedere fietser (en mij ook) is de snelheid en afstand het belangrijkste om altijd op je scherm te zien. Dit zijn de basis behoeften en daarna komen de ‘nice-to-have’ functies
Schermgrootte
Een groter scherm is veiliger omdat je niet zo hoeft te focussen (en je ogen van de weg hoeft af te halen) voor het kleine cijfertje. Een wat groter scherm is niet veel duurder maar wel veel makkelijker. Touchscreen zie je meestal op de duurdere modellen en let hierbij op dat ze niet gevoelig zijn voor regen, zweet of vuil.
Wanneer je de modellen met elkaar gaat vergelijken zul je tot de conclusie komen dat de prijs van een fietscomputer grote verschillen heeft. Die Garmin 1030 is ruim 500 euro terwijl een simpele Sigma maar 25 euro kost. De Karoo Hammerhead 2 is echter een goede midden optie. Dit heeft verschillende oorzaken zoals:
- Het merk
- De kwaliteit
- De beschikbare functies
GPS
Een fietscomputer met GPS is vaak een stuk duurder maar ook wel een stuk multifunctioneler. De GPS meet snelheid, afstand etc zonder magneetjes en scheelt je daarmee veel gedoe met bevestigen, mis-detectie en het instellen van de wielomtrek. Een fietscomputer zonder dure GPS meet de omwentelingen van je wiel om daarna bepaalde waarden te berekenen zoals snelheid en afgelegde afstand. Je ziet zo je afstand en snelheid en bij de duurdere modellen zie je ook hartslag, vermogen, cadans en de juiste route. Met GPS zie je al je fietsritten later in Strava of een andere fietsapp. Je ziet waar je bent en kunt vaak makkelijk een route plannen of de surprise-me functie gebruiken die bijvoorbeeld de Mio’s hebben. Laten we enkele van die luxe fietscomputers op een rij zetten.
Hij gebruikt hiervoor een chip die je bij je voorwiel installeert en een magneetje die je in de spaken plaatst. Dit magneetje wordt bij elke omwenteling geregistreerd door de chip zodat het waarden kan berekenen. Je moet natuurlijk wel ook de omtrek van je wiel meten en ingeven. Voor wie goed heeft opgelet bij wiskunde weet nog dat dit 2 maal Pi maal R (buitenzijde band tot het midden van het wiel) is.
Prijs
Schermverlichting
Als je van plan bent om te fietsen in het donker dan is het handig dat je scherm over verlichting beschikt. Zo kun je nog alle gegevens in het donker aflezen en gebruik maken van de GPS functie om een bepaalde route te volgen. Veel duurdere modellen kunnen ook verbinding maken met een netwerk zoals Strava of Mapmyride en slaan automatisch alle gegevens van je rit simpel online op.
Het voordeel? Het maakt het fietsen leuker en zo hoef je over geen groot intern geheugen te beschikken. Daarnaast kun je alle informatie voor een lange periode bewaren.
Verbindingen
Je kunt de fietscomputers op verschillende manieren verbinden:
- Met draad
- Draadloos via..
- Bluetooth
- Ant+
- Wifi, maar dat zijn er nog niet veel
Waterdicht
Het is ook nuttig als je fietscomputer waterdicht is, of tenminste beschermd tegen spatwater. Een echte fietser zal zich niet laten tegenhouden door de regen dus je wilt niet hebben dat je fietscomputer kapot gaat van een beetje water.
Draadloos of niet?
Ik zou altijd kiezen voor een draadloos model. Vroeger zag je alleen modellen met draad langs de voorvork maar dat is lelijk, oogt rommelig en kan snel stuk gaan als het kabeltje beschadigd. Kies voor draadloos omdat die modellen tegenwoordig ook al goedkoop te krijgen zijn. Ik testte veel draadloze modellen onder de 35 euro en die waren prima.
Beste zonder GPS
De beste fietscomputer zonder navigatie is de Sigma BC 9.16 ATS van circa 30 euro. Deze is draadloos, mooi, meet veel gegevens en werkt super makkelijk. Daarnaast is hij betrouwbaar en wordt hij geleverd met alles erbij waardoor je echt in 1 keer klaar bent.
Het monteren is een koud kunstje waardoor je snel opstapt met je coole nieuwe fietscomputer op je stuur! Bekijk hier deze beste Sigma BC 9.16 ATS sale aanbieding
Hartslag
Door het meten van hartslag op een fietscomputer zie je de verhouding en het verloop tussen hartslag en snelheid. Je zult zien dat je hartslag stijgt naarmate je harder fietst. Hoe meer tegenwind, des te hoger zal de kracht zijn en des te hoger je hartslag. Daarnaast laat een hogere hartslag dan normaal zien dat je meer moe bent. Het is voor mij altijd het teken van moeheid.
Cadans
Door het meten van cadans kun je efficiënter gaan fietsen. Armstrong en Chris Froome staan bekend om de hoge trapfrequentie. Wij weten natuurlijk dat deze personen in opspraak zijn, maar het blijven capabele wielrenners ;-).
Bijna iedereen kent nog wel de acceleratie van Chris Froome de Mont Ventoux op terwijl hij blijft zitten. Iedere andere wielrenner gaat staan, schakelt zwaarder maar Chris niet: hij ratelt zijn koffiemolentje enorm hard rond, tegen de 110 omwentelingen.
Montage
Bij de levering van een fietscomputer zitten vaak een hoop aansluitingen, kabeltjes en dergelijke. Het is aan te raden om goed in de handleiding te kijken zodat je hem op een correcte manier kan installeren. Het verwijderen van de fietscomputer van het stuur is vaak erg simpel, vaak gaat dit door middel van een kliksysteem. Dit is prettig omdat je jezelf dan ook tegen diefstal kunt beschermen door je fietscomputer er af te halen na het fietsen of tijdens een korte pauze ;-).
Kopen
Welke fietscomputer moet je nu kopen? De keuze is natuurlijk helemaal aan jezelf maar persoonlijk zou ik minimaal kiezen voor draadloos en een wat groter scherm met 1 groot cijfer voor afstand.
Het kopen van zoiets nieuws voor je hobby is altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om hem aan te pakken, direct naar de keuken te lopen voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de verpakking te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken, verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen 😉Aanbieding
De beste fietscomputer is goedkoop, draadloos, meet betrouwbaar snelheid, afstand en tijd. Zo fiets je nog fijner en kun je al je prestaties simpel bijhouden!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Fietscomputer aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Fietscomputer pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben: