In deze beste reis fietstas test zie je het merk en type, soort sluiting, materiaal en vergelijken we de grote fietstassen soorten. Zo weet je wat de beste reisfietstas is voor jouw fiets!
Je spullen waterdicht meenemen op de fiets reis
De reis fietstas is 100% waterdicht, gaat super lang mee, voldoende groot en niet al te duur. Bekijk de reis fietstas sale aanbieding
De winnaar
- Dankzij de schouderband kun je hem ook als boodschappentas gebruiken
- Hij is waterdicht
- Eenvoudig los- en vast te klikken aan je bagagedrager
- Je moet van het design houden
Onze Conclusie
Waterdicht en handig in gebruik
Deze tas is dus helemaal bestand tegen druppels waardoor al je spullen droog zullen blijven. Dankzij een handig klik-systeem is hij overigens ook heel eenvoudig los te maken aan je bagagedrager!
Bekijk de voordelen van de erg goede Ortlieb fietstassen voor aan de voorzijde of achterzijde aan je fiets. Je ziet de details van de tassen en het hoe ze worden gebruikt.
Reis Fietstas met korting op 25 januari kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Reis Fietstas bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Soorten reis fietstassen
Er bestaan verschillende soorten reis fietstassen, waterdichte en niet waterdichte fietstassen. Het voordeel van de waterdichte modellen is dat ze je spullen droog houden bij slecht weer. Ze zijn van stevig materiaal gemaakt en ze zijn voorzien van onbreekbare ophanghaken.
Verderop gaan we ze stuk voor stuk eens doornemen waarna we natuurlijk ook de beste fietstas merken voorbij laten komen. Duurt dat je te lang? Dan zie je hier direct de top 3.
Tassen op diverse plaatsen op je fiets
Je kunt fietstassen op diverse plaatsen op je fiets bevestigen. Dit zijn:
- Achtertassen (deze passen bijna op alle bagagedragers)
- Voortassen (de fiets rijdt hierdoor stabieler)
- Stuurtassen (voor kostbaarheden) en tas accessoires (een tas die je bijvoorbeeld aan je tas kunt hangen).
Vervolgens is er uiteraard nog de keuze uit verschillende merken, met allemaal andere eigenschappen en voordelen als het over de fietstassen gaat. Die zie je zo.
Reis fietstas
De beste reis fietstas modellen scoren excellent op de volgende onderdelen:
- Waterdichtheid (en stofdicht)
- Duurzaamheid
- Gebruiksvriendelijkheid
- Grootte
Daarna komen:
- Gewicht
- Betaalbaar
- Mooi
Top 3
Ortlieb fietstassen
Fietstassen van het merk Ortlieb zijn van goede kwaliteit. In 1982 is het Duitse Ortlieb opgericht, nadat Hartmut Ortlieb tijdens een reis (naar het regenachtige Engeland) op het idee is gekomen om fietstassen te maken. Hij was aan het fietsen en zag een vrachtwagen voorbijrijden, de goederen waren nog droog door een dekzeil. Zijn idee volgde hieruit: een fietstas gemaakt van dekzeil van de vrachtwagen en zo maakte hij onder andere de Ortlieb Sport Packer Classic.
Ortlieb
De Ortlieb fietstassen zijn bijna allemaal volledig waterdicht. Ze worden in Duitsland gemaakt. De tassen zijn gemaakt van Cordura en dat is iets steviger, maar ook duurder dan glimmende tassen van Aqualine en Polyester. Achterop de auto kunnen de tassen gewoon blijven zitten. Je kunt ze ook bij hoge snelheden op de fiets gemonteerd laten op de fietsendrager.
Montagegemak – De Ortlieb Classic tassen kun je rechts en links op de bagagedrager plaatsen om zo aan beide achterwielen al je spullen goed verdeeld en optimaal beschermd mee te nemen.
Eensgezind
Deze Ortlieb tassen zijn echt top en dat vinden ook verschillende outdoorbladen, fietsers verenigingen en bloggers.
Even wat kenmerken op een rij van de best verkopende Classic.
Duurtest
De Ortlieb (Back Roller) Classic is over de hele wereld door ambitieuze reisvakantie/ reis-fietsers op veel manieren op de proef gesteld. Ze worden gemaakt van onverwoestbaar polyester en de verbindingen zijn gelast waardoor er een absolute waterdichtheid ontstaat die je zoekt in zo’n tassenset. Ortlieb geeft maar liefst 5 jaar garantie.
Gewicht van de tassen
Het superstevige materiaal kan heel wat hebben en de Ortlieb Classic tassen geven ondanks het bescheiden lage eigengewicht veel opbergruimte. Ze worden niet alleen voor fietstochten gebruikt maar ook voor dagelijks gebruik naar bijvoorbeeld het werk toe. De super hermetische rolsluitingen, de schouderriem en het moderne Ortlieb Quick-Lock sluit systeem zijn het bewijs, dat simpele oplossingen vaak het beste zijn. Tot zover deze Ortlieb winnaar link
Vaude
Eigenlijk zijn Thule en Vaude gelijkwaardig in kwaliteit. Ze zijn iets betaalbaarder dan het Ortlieb ‘met de naam’ en ook zij bieden echt mooie waterdicht fietstassen. Je ziet gewoon dat heel veel technieken van stiksels, sluitingen van tas en montage op fiets van elkaar wordt ‘geleend’…
Merken
Laten we direct alle merken fietstassen doornemen die er nog meer zijn:
- XLC
- Fast Rider
- Cordo
- Beck
- New Looxs
- Agu
- Gazelle
Waterdichtheid
De waterdichtheid van de fietstassen moet in mijn ogen 100% zijn. Als de tassen dat niet zijn dan is het per definitie een slecht product.
De waterdichtheid wordt bepaald door:
- Tas materiaal
- Sluitsysteem
A Tas materiaal
De meeste goede fietstassen hebben het rubberachtige materiaal. Het zijn van die pieter-post krantentas plastic materialen die oersterk zijn en superwaterdicht. Vroeger bracht ik het Brabants Dagblad rond als mijn broer geen tijd of zin had. Tsja…de krant in de brievenbus klinkt ouderwets toch….
Dit materiaal van de tassen is een polyesterweefsel met PVC coating (PD620, PS490). Dit is waterdicht (IPx4) en stofdicht. Ze noemen dat laatste volledig beschermd (IP6x)
Toch is er wel iets goeds overgebleven van al die krantentassen. Want daarin bleven zelfs de zware zaterdagkranten droog onder de waterdicht bovenflap. Deze tassen bleven jarenlang goed ondanks dat ze 6 keer per week gebruikt werden (toen was er nog geen zondag editie)
Polyester tassen
De duurdere Ortlieb en Thule tassen hebben het polyesterweefsel met PVC coating materiaal dat ze echt supergoed waterdicht en stofdicht maakt. Dit laatste is voor mij persoonlijk niet zo belangrijk aangezien ik fietstassen altijd stofdicht genoeg vind als ze ook geheel waterdicht zijn. Dit aspect zou anders zijn als ik door Afrika zou fietsen.
Textiel tassen
Soms zie je fietstassen die niet zo rubberachtig zijn maar meer textiel/ katoen achtig. De fietstas fabrikant kiest dan voor het hoogtechnische nyonachterige product om de tassen lichter te maken. Ook Ortlieb heeft deze. Dit werkt soms ook prima maar voor mij is er duidelijk 1 winnaar en dat is niet dit materiaal. Ik heb ervoor gekozen voor een test en de duurdere van Ortlieb zijn ook hier wel echt waterdicht.
Maar toch…
Echt goede fietstassen hebben geen rits maar een vouwmechanisme. Een rits is een mooi sluitingsmechanisme maar bij veelvuldig gebruik kan de rits stuk gaan als je de tas relatief vol doet. Daarnaast kan de rits ook zijn waterdichtheid kwijtraken naarmate deze meer gebruikt.
Spullen niet nat laten worden
Natte spullen wil je natuurlijk niet hebben maar na een (zware) lange fietsdag wil je al helemaal gewoon een droog shirt aantrekken. Compleet doorweekt nat worden wellicht niet alle kleren in de tas maar al zijn ze een beetje klam, dan is dat al niet fijn.
Thule
Op de Thule tassen op deze video zie je mooie blauwe exemplaren die zo’n rolmechanisme hebben. Het werkt supersimpel, is licht, en zorgt ervoor dat er geen water door die opening naar binnen kan komen.
Materiaal
Het materiaal van de tas is ook erg belangrijk. Klamme kleding die je savonds naar boven haalt uit de tas is echt behoorlijk irritant.
Fietstas sluitingen
Er bestaan verschillende fietstassluitingen. De klepsluiting is een sluiting die als een soort hoed over je tas valt. Het voordeel is dat de tas snel en eenvoudig te openen is. Het enige wat je hoeft te doen is twee klikjes loksklikken en dan kun je bij de spullen.
Een rolsluiting is ook een optie, dan rol je de tas als het ware helemaal dicht. Op het moment dat je veel bagage hebt, dan is dit ideaal, omdat je hem helemaal vol kunt stoppen. Maar je hebt wel meer handelingen nodig om de fietstas te openen en te sluiten. Er bestaan ook fietstassen met een ritssluiting. Ritsen kunnen snel scheuren (bijvoorbeeld als je regelmatig de fietstas te vol stopt) en worden minder vaak gekozen maar daarover zo meer.
Sluitsyteem
Het sluitsysteem is een belangrijk tweede aspeact aan de fietstassen die ik mijn ogen 100% moet zijn. Je hebt een aantal sluitingssytemen
- Omrol systeem (of opvouwsysteem)
- Rits
- Technisch ‘vernuftigde’ sluitingen
Omrolsysteem
Het omsla/ omrolsysteem/ -mechnisme vind ik het beste sluitsysteem voor een fietstas. Gelukkig zijn de meeste mensen het daar met me mee eens. Het heeft 2 grote voordelen:
- Ze zijn simpel en kunnen bijna niet stuk gaan
- Ze zijn het beste waterdicht (een druppel valt nooit omhoog, behalve opspattend water van de banden)
Vastzetten van de flap die je omslaat
De dikke flap aan de bovenkant van de fietstas sluit meestal met twee snelsluitingen. Dit zijn banden met gesp die bijvoorbeeld ook op fiets rugzakken zitten met zo’n kliksysteem. Dat is een prima systeem als ze niet te plastiekerig aanvoelen.
Lange sluitbanden
Aandachtspunt is wel dat je moet opletten dat die sluitbanden lang genoeg zijn om de tassen ook nog met heel volle fietstassen makkelijk te kunnen sluiten.
Laten we het even niet te saai maken. Waar werk je het voor en waarom wil je die tassen eigenlijk hebben?
Klittenband
Back to reality….er zijn ook fietstassen die met klittenband sluiten maar hier ben ik geen fan van. Op zich klinkt het makkelijk, maar de flap waait sneller los/ open. Daarnaast kan het klittenband kan je kleding beschadigen.
Rits
De rits van een fietstassenset zit ook meestal niet aan de onderzijde. Dat klinkt misschien raar maar een vouwopening zit in gesloten positie wel naar de onderzijde. Een druppel zoekt de makkelijkste weg naar beneden en dat kan nooit omhoog de fietstas in zijn.
Natuurkundige principe
Dit simpele natuurkundige principe zorgt ervoor dat fietstassen met een omvouw-flap of ‘omrol-flap’ altijd waterdichter zijn dan de fietstassen met een opening bovenop de tas.
Opspattend regenwater en water van de banden
Het opspattende water van de banden moet niet te licht worden genomen. 3 uur lang water omhoog ‘sprietsen’ tegen een fietstas is een zware waterbelasting. Ook een opening die niet goed is omgerolt zal niet helemaal waterdicht zijn. Als je het rolmechanisme goed gebruikt (en dat is simpel) dan kan dit echter niet gebeuren.
De overige sluitmechanismes komen zo weinig voor dat we die verder buiten beschouwing laten.
Duurzaamheid
De duurzaamheid is mijn volgende belangrijke criterium. Een tassenset die maar 2 of 3 jaar meegaat is per definitie niet goed. Ik vind spullen weggooien zonde en slecht voor het milieu. Dus als je al rubber achtige tassen koopt (kost olie om ze te fabriceren), dan moeten ze wel heel lang mee gaan.
Levensduur
Uiteraard is de levensduur afhankelijk van:
- Hoeveel keer je ze gebruikt
- Hoe vaak je ze van de fiets haal en terug zet
- Hoe vaak je ze opent en sluit
- Hoeveel kilometer ze op de fiets zitten
- Hoe gladjes die ritten verlopen (bumpy in weer en wind of smooth over asfalt met prima weer)
Kosten
De prijs van die soort tassen is ook dermate hoog dat je investering ook wel heel wat jaren mee mag gaan.
De tassen van Ortlieb en Thule scoren echt bijzonder goed om dit aspect. Juist omdat het principe zo simpel is en dat ze niet besparen op gewicht (en dus materiaal) gaan deze zomaar 10 of 20 jaar mee.
Gebruiksvriendelijkheid
Ik denk dat je het inmiddels wel begrijpt. Het omrolmechanisme is simpel en niet stuk te krijgen. Daarom is dit mijn favoriet. De rits is prima voor een tent of een jas maar minder goed voor een fietstas.
Reis fietstas | Merk | Prijs |
---|---|---|
Echte fietstassen: | ||
Ortlieb Back-Roller Classic QL2.1 | €134,95 | |
Thule Shield Pannier 2x 14L | €91,59 | |
Vaude Off Road Bag M | €69,- | |
Ortlieb Sport Packer Classic | €129,95 | |
Rugzakken: | ||
Evoc Stage 12L Dagrugzak | €130,- | |
Vaude Uphill 12L | €74,95 | |
Vaude Hyper 14+3L | €79,95 | |
Fietskar: | ||
Topeak Journey | €299,95 |
Grootte
Tassen worden geleverd met een inhoud tussen de 20 liter en wel 70 liter. Met 40 liter (dus 2 van 20) kom je al een heel eind.
De grootte is altijd punt van discussie. Het liefst zou je wellicht 3 paar schoenen en een stoel meenemen maar dit kost veel ruimte. ‘Travel light’ predikken veel vakantiefietsers en koop eventueel bij wat je nodig hebt.
Ik ben ook wel van dat motto maar als je echt gaat kamperen met tentje, matje en slaapzak, dan moeten de fietstassen wel groot zijn natuurlijk. Nog steeds is het dan goed opletten of je alles wel echt gaat gebruiken en, beter gezegd, niet kan missen onderweg.
Laptop
Een laptop meenemen in de fietstassen is wel een ‘dingetje’. Je zit met de grootte, kans op beschadigen en diefstal gevoeligheid. Een grote fietstassenset is groot genoeg voor een laptop maar velen nemen liever een tablet of niets mee. De telefoon is wel een vereiste voor de traveller op de fiets.
De overige aspecten waren gewicht, prijs en uiterlijk.
Nu vind ik deze alle drie niet zo belangrijk om de volgende redenen:
Gewicht
Als ik ga racefietsen ben ik een grammenjager maar op een vakantiefiets maakt een kilo echt niet zoveel uit. Neem liever niet te veel spullen mee in plaats van te letten op het gewicht van de tassen zelf
Betaalbaar
Tot 200 euro vind ik een goede fietstassenset niet te duur. Daarboven moet ik eens goed achter mijn oren krabben of het niet ‘te gek’ wordt. Kwaliteit heeft zijn prijs en, nogmaals, een lange levensduur zorgt voor lage kosten per jaar 😉
Uiterlijk
Of fietstassen mooi of minder mooi zijn vind ik niet onbelangrijk. Toch hoeven ze nu ook weer niet extreem mooi te zijn. Gewoon neutrale zwarte of grijze fietstassen vind ik het mooiste maar ik zou ze niet adviseren.
Let op:
Voor de veiligheid kun je namelijk beter een rode fietstas nemen (met uiteraard veel reflectiestrips). Vooral auto’s die van opzij komen zien je zo veel beter fietsen en een ongeluk zit in een klein hoekje.
Benodigdheden voor een fietstassenset zijn:
- De afstandhouder is meestal een U-vormige beugel die je in de sleuven aan de achterkant van je fietstas kunt steken. De sleuven van de fietstas passen hierop
- Bagagedragerverlenger aan voorzijde als je voortassen wilt
- Standaard aan de voorzijde van je fiets (als je dus tassen aan je voorwiel wilt)
Stuur
Voor een reis fietstas op het stuur heb je ook van die grote merken die erg makkelijk kunnen zijn. Je hebt ze in verschillende groottes en van ook waterdicht materiaal. Daarnaast heb je de routekaart makkelijk voor je neus onder het plastic schermpje boven in de tas. Waterdicht en goed leesbaar zodat je in 1 keer goed fietst.
Racefiets
Reizen op de racefiets is een droom van velen en dan moeten ook reis fietstassen mee. Sommigen kiezen een kleinere frame fietstas. Vooral als je de bergen in gaat zoals de Alpen dan is gewicht wel een stuk belangrijker. De moderne Ortlieb tassen uit de ‘PRO’ reeks focussen meer op dit aspect. Die zijn ook echt waterdicht en lichter dan de Classic.
E bike
De beste fietstas voor de E bike is feitelijk hetzelfde als voor een normale fiets. Op je elektrische fiets wil je ook gewoon na een lange fietsrit droge spullen en een makkelijk te openen en sluiten systeem. De stevige Ortlieb Classic fietstassen zie je daarom ook als fietstassen voor E bikes gemonteerd worden. Dit geld voor de meeste fietstassen, voor zowel het frame, stuur als een zadelpentas.
En dit is mooi want zo kan mijn vader mee met mijn op fietsvakantie met goede E bike fietstassen op zijn elektrische beste reisfiets terwijl ik met mijn Idworkx normale reisfiets lekker met hem oprijd 😉
Fietskoffer huren of kopen
Reis je niet zo vaak met je fiets per vliegtuig dan is het erg duur om een fietskoffer te moeten kopen.
Aanbieding
Een goede reis fietstas is 100% waterdicht, gaat super lang mee, voldoende groot en niet al te duur!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Reis Fietstas aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Reis Fietstas pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:In onze podcast beluister je tips over wielrennen en dit onderwerp.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13