Het is een hele klus om de juiste fietsnavigatie uit te zoeken. Om je door de bomen het bos nog te laten zien tussen de verschillende fietsnavigaties in 2023 (dat zijn er veel!) heb ik een top 10 van dit moment samengesteld.
Ik kijk naar de functies, interface, ontwerp en ervaringen, zodat je in een oogopslag kunt zien wat de beste fietsnavigatie van 2023 is.
De beste fiets navigatie van 2023
- Garmin 840. De Garmin Edge 840 is de meeste nieuwe en complete fietsnavigatie.
- Bryton S500. De Bryton S500 is een betaalbare maar goede fietsnavigatie en kan bijna net zo veel als de populaire Garmin 540.
- Garmin Edge 1040 Plus. Meest uitgebreide fietsnavigatie
- Garmin 540
- Garmin 830
- Hammerhead Karoo 2
- Garmin Edge 130
- Wahoo Elemnt Bolt V2
- Garmin 830
- Polar M460
- Garmin Edge 25
- Bryton Rider 860
1 Garmin 840 – Beste fietsnavigatie GPS voor prestatiegerichte fietser
De Garmin 840 kan bijna net zo veel als de populaire Garmin 830 en is een stuk goedkoper.
Beste prijs-/ kwaliteitsverhouding
De Garmin 840 maar is compleet nieuw en is beter dan de Bryton, Wahoo, Polar en mooi een stuk goedkoper en compacter dan de 1040 van Garmin. Met veel meer functies dan die voorganger en betere accuduur lijkt hij op de 1040 en is een stuk betaalbaarder dan die 1040.
Met een gewicht van slechts 84.9 gram (en 90 gram voor de Solar versie) merk je niet dat je een fietscomputer op je stuur hebt zitten en stuur je eenvoudig door de bochten heen. Daarnaast heeft dit apparaat ook nog eens een livetracking en incident detectie zodat jij veilig op pad kan en het thuisfront weet waar je hebt. Ook heeft de Garmin Edge 840 een handig touchscreen om naar de verschillende pagina’s makkelijk te swipen om al je gegevens in enkele seconden te kunnen zien.
Daarnaast oogt hij mooi subtiel op je stuur, maar heeft toch het fijne kleurenscherm met touch-functie die echt goed werkt. Hij maakt je fiets echt af voor een acceptabele prijs en daarom is hij de beste!
- Kleuren navigatie met touch en geheel nieuw
- Meet vermogen, cadans, hartslag en veel meer
- 200 euro goedkoper dan de vergelijkbare Garmin 1040
- Geen
2 – Bryton S500
De Bryton S500 heeft behoorlijk wat functies zoals de de populaire voorganger van de Garmin 540, de 530 namelijk.
Deze Bryton S500 doet ongeveer hetzelfde als de oudere Garmin 530 en is behoorlijk betaalbaar. Daarnaast heeft hij zelfs spraak aansturing van de navigatie en dat is mooi in de markt van de fietsnavigaties. Daarnaast oogt hij prima op je stuur, maar heeft toch het fijne kleurenscherm met touch-functie die echt goed werkt.
- Kleuren navigatie met touch en spraak aansturing
- Meet vermogen, cadans, hartslag en veel meer
- Hij is al wat ouder
3 Garmin Edge 1040
De Garmin 1040 is groter, duurder maar ouder dan de 840 en is met circa 600 euro wel prijzig.
Hij heeft fijne gratis navigatie kaarten, beste trainingshulp en een zichtbare Livetrack voor je vrienden en fietsmaten. Het nieuwe Multi-band satellietsysteem is de meest accurate die Garmin ooit heeft gebruikt en de Solar versie laadt vanzelf bij en de accu is ook al beter dan de voorganger. Het is op dit moment gewoon een erg fraaie fietsnavigatie voor op je stuur. Dat kost dus helaas wel een flinke duit maar je houdt echt niets meer te wensen over 🙂
- De allerbeste Edge met de meeste functies
- De nieuwste, dus nieuwer dan de 830, 530 en de voorganger 1030 Plus
- Betere navigatie (vooral als je fout rijdt kom je weer makkelijker op je route)
- Duur
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 1040 Test
4 Garmin Edge 540
De Garmin 540 lijkt veel op de 840 maar hij heeft geen touch en is 100 euro goedkoper. De interface van de nieuwe Edge-serie waarde de 540 deel van uitmaakt is echter meer geschikt voor touch en dus deze 540 wat minder makkelijk te bedienen.
Wij kiezen daarom de 840 uit als slimmere keuze. Nog steeds is de 540 een heel goed apparaat en als budget een probleem is voor de 840 dan kun je dus voor 100 euro minder de 540 kopen.
- 100 Euro goedkoper dan de 840
- Dezelfde functies als de 840 (op een paar na)
- Zonder touch is hij minder makkelijk te bedienen
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 540 Test
5 Garmin 830
De Garmin Edge 830 is mooier en kan mee dan de oude 820.
Hij is lichter, fraaier op je stuur en kan veel meer. Hij is nieuwer dan de 1030Plus en heeft een fijnere compactere behuizing en toch heel veel functies.
Met deze Garmin Edge 830 fietsnavigatie heb je ClimbPro, goede navigatie in kleur met touch die werkt, Strava Live segmenten, vermogen, cadans en meer fietsdata. Het beste? De processor werkt echt heerlijk snel waardoor hij veel beter is dan de oudere 820 en 1030!
- Voorzien van nieuwste en modernste functies van Garmin Edge lijn
- Mooie kleuren touch navigatie (die door de betere processor echt goed werkt)
- ClimbPro zodat je precies weet hoe de beklimming voor je er uit ziet
- Kostbaar met bijna 400 euro
» Garmin 830 Test
6 Hammerhead Karoo 2 fietscomputer GPS
De Hammerhead Karoo 2 fietsnavigatie is breed, heeft een sterkere quadcore processor en ook eens een lichtsensor die de helderheid van het scherm automatisch aanpast.
Ik kan goed merken dat deze fietsnavigatie echt door fietsers is ontwikkeld, hij is namelijk van alle gemakken voorzien.
Deze strakke navigatie is helemaal waterdicht, zelfs bij de usb-c oplaadpoort!
- Breed en helder display
- Ontzettend veel functies
- Helemaal waterdicht
- Breed
» Hammerhead Karoo 2 Test
7 Garmin Edge 130 Plus
De Garmin 130 Plus is beter dan de oude 130 en bijna net zo ‘goedkoop’. Hij kwam tegelijk uit met de 1030 Plus. Ten opzichte van de Edge 130 is de nieuwe Edge 130 Plus uitgebreid met een aantal gave functies en verbeterde Bread Crumb navigatie.
- Beter dan de oude 130
- Goedkoop (voor een Garmin dan)
- Super fijn compact
- Geen fancy touch kleurenscherm
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 130 Plus Test
8 Wahoo Bolt V2
De Wahoo Bolt V2 is goedkoop, lijkt op de 2 keer zo dure Wahoo Roam en heeft toch veel functies. Met een goede navigatie, 2,2 inch touchscherm zie je afstand, snelheid, alle gemiddelden en alle veiligheidsfuncties zoals LiveTrack, automatische ongeluk detectie en een assistentiemogelijkheid.
- Een stuk goedkoper dan de Roam
- Navigatie
- Veel veiligheidsfuncties
- Heeft niet de echte sportfuncties van de 1030 voor de echte racefietsers en mtb-ers
9 Garmin 530
De oudere Garmin Edge 530 is de voorganger van de 540 en is her en der nog te koop.
Hij is lichter, mooier en kan veel meer dan die voorganger. Het uiterlijk van deze fietsnavigatie is precies hetzelfde als de duurdere 830 en hij mist alleen de touch functie. Dat is niet zo erg als je beseft dat veel fietsers met die 830 (volgens sommigen de beste omdat hij fijn compact is) ook alleen maar de drukknopjes gebruiken.
- Bijna net zo goed als de 830 en 100 euro goedkoper
- Mooie kleuren navigatie
- ClimbPro
- Hij heeft geen touch
» Garmin 530 Test
10 Polar M460
De Polar M460 met Strava Live Segment, met krachtige persoonlijke test functies en de all black look is mooi, de prijs is dan ook met 180 euro betaalbaar.
- Betaalbaar
- Mooi
- Krachtige persoonlijke test functies
- Strava Live Segment connectie
- Geen ANT
» Polar M460
11 Bryton Rider 860
De Bryton Rider 860 is het nieuwste product van Bryton en heeft er een prachtig product van gemaakt. Ze hebben de puntjes op de i gezet met het gebruiksgemak en heeft een grote hoeveelheid functies. Naast het navigeren kan je er routes in plannen en verschillende data pages aanmaken. Zo kan je precies bijhouden wat je wil zien. Wil je halverwege de rit toch andere data zien dan kan dat gewoon makkelijk op de fiets door van rechts naar links te swipen.
- Kleurenscherm en touchscreen
- gebruiksvriendelijke interface
- IPX7 waterdicht
Dit is het mooie fiets dashboard die je op die Garmin 840 voor je neus kunt krijgen. Ik vergelijk hem met de duurdere 1040 en je ziet dat ik voor de minder dure optie kies:
Bekijk hier deze mooie en zeer uitgebreide device ►
Ik was op zoek naar de fietsnavigatie computers voor op het stuur met de allerbeste functies. Ik test er nog steeds veel (ik koop ze zodra ze uit zijn). Nu heb ik de allerbeste modellen fietsnavigatie op een rij en hopelijk heb jij er ook iets aan. Mocht je een vraag of tip hebben voor andere fietsers, laat het weten onderaan deze test.
Een goede fietscomputer met GPS/ Global positioning system en hartslag kost al snel boven de 100 euro. Als je tevreden bent met snelheid, afstand en wat andere data zoals gemiddeldes dan heb je voor circa 30 euro al een prima fietscomputer voor op het stuur. Een goede fietscomputer is natuurlijk draadloos maar dan moet je wel periodiek de batterij vervangen. Met een fietsnavigatie betaal je dus meer geld maar heb je wel een oplaadbaar model, die veel meer data geeft zoals locatie, route, hoogte en nog meer.
Hier zie je mijn test van de (op dit moment) allerduurste en erg goede fietsnavigatie: de Garmin Edge 1030:
Belangrijkste functies
Laten we de functies eens op een rij zetten die gemeten kunnen worden met een goede fietsnavigatie computer:
- Afstand
- Tijd
- Snelheid (Afstand/ tijd)
- Snelheid
- Hartslag
- Gereden route
- Navigeren
- Hoogte
- Cadans (aantal pedaalomwentelingen per minuut)
- Geavanceerde functies
NB: hier zijn we onderweg van ons fietsavontuur van Italië naar Nederland en iedereen rijdt met de beste fietsnavigatie.
Accu test
De beste fietsnavigatie heeft natuurlijk een erg goede accu. De accu duur is altijd een punt van aandacht bij de apparaten die vol met mooie functies zitten en dat is handig als je veel functies hebt draaien en bv nog een app hebt lopen zoals Komoot of Strava. Hij moet namelijk wel je hele fietstocht opnemen. De batterij saving mode is handig om je accutijd te verlengen van een Garmin Edge. Dit helpt om de accu beter te houden om je ronde wel geheel op te nemen.
In deze video met de oudere Edge zie je hoe goed de accu van deze is. In mijn mooie fietstocht van zo’n 12 uur en 330 kilometer hield de accu zich meer dan prima!
Fietsnavigatie met korting op 5 juni kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Fietsnavigatie bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Je ziet dat het merendeel van de Garmin Edge reeks van fietsnavigatie afkomstig is. Daarom gaan we hier even nader op in.
- Degelijk
- Sterk merk en meest ervaren fietsnavigatie maker
- Betrouwbaar met veel updates
- Nauwkeurige hartslagweergave en snelheid
- Accu blijft goed, ook na 8 uur fietsen
- Interne GPS
- Waterproof
- Online via Garmin Connect (en het leuke Strava) alle sportprestaties terugkijken
Ze hebben echter zeker ook nadelen:
- Duur (duurder dan Polar)
- Ze kunnen gestolen worden, dus steeds bij je houden
Met de Mio Cyclo fietscomputers (zoals bijvoorbeeld de Mio Cyclo Discover) en de Mio Cyclo 615 heb je een wat onbekender merk, maar wel de gebruiksvriendelijkste van allemaal. Niet voor niets gebruiken motorrijders het liefst een Mio wanneer ze op hoge snelheid met lederen handschoenen hun Mio navigatie willen bedienen. Door de makkelijke indeling en grote knoppen is het zeer simpel, maar ogen ze wat minder geraffineerd dan de Garmin’s en andere fietsnavigatieapparaten.
Met de integratie van hartslag, vermogen, segmenten en andere specifieke handigheden per model is het begrijpelijk dat steeds meer sportieve en recreatieve fietsers met zo’n ‘kastje’ op het stuur fietsen. Omdat die units inmiddels zo klein zijn geworden willen ook de echte materiaal liefhebbers zo’n Edge of ander model op hun fiets.
Met fietsnavigatie ben je vrijer en kun je alles bijhouden tijdens en na het fietsen en dat maakt het nog leuker!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Fietsnavigatie aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Fietsnavigatie pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:
Nog wat over de luxe Garmins. Hier zie je de 840 en de 1040 (beide Solar versies) en op de achtergrond mijn S-Works gravelfiets
En hier zie je ze van dichterbij:
Het verschil in gewicht tussen de 840 Solar (90 gram) en de 1040 Solar (133 gram) kan ook een beslissend punt zijn als je gewicht belangrijk is voor je (net als voor mij) en je veel in de bergen bent: