Met een goede hometrainer wordt je echt beter en kun je je conditie ook op peil houden (of verbeteren) als je niet naar buiten kunt. Hierdoor voel je je beter en blijf je fit!
Ok, je overweegt waarschijnlijk een hometrainer.
En wij testen ze, en dat doen we behoorlijk uitgebreid. Na het lezen van deze test zie je precies die goedkope hometrainer (of juist die hele uitgebreide) die voldoet aan jouw eisen.
Wat je wellicht niet verwacht is dat zo’n trainer voor in huis zowel helpt bij afvallen als je conditie echt verbetert. Daarnaast kun je hem ook erg goed gebruiken als je aan het revalideren bent. Hieronder zie je precies welke wanneer het beste is voor je.
De 4 beste hometrainers voor thuis 2021
1 FitBike Ride 1 – Beste keuze
1 FitBike Ride 1
De Hometrainer Ride 1 van Focus Fitness is de beste hometrainer voor thuisgebruik. De hometrainer is eenvoudig en prettig in gebruik, zorgt voor een aangename manier van thuis trainen en is geschikt voor de (beginnende) thuissporter die comfortabel wil trainen.
De hometrainer is stabiel en stevig dankzij het eigen gewicht van 21 kg. Hierdoor is de hometrainer zwaar te belasten tot 120 kg lichaamsgewicht. Het vliegwiel heeft een gewicht van 3,5 kg wat zorgt voor een comfortabele trapbeweging. Door de aandrijving via V-snaar is de trapbeweging niet alleen soepel, maar ook geruisloos. Hierdoor kun je thuis trainen op elk moment van de dag, zonder dat je iemand tot last zult zijn. Het zadel kan in hoogte versteld worden zodat je altijd een goede fietshouding kunt aannemen.
- Erg stabiel/stevig
- Stil
- Tablethouder
- Werkt helaas niet samen met een hartslagband
2 FitBike Ride 6 iPlus – Allerbeste
De Fitbike Ride 6 iPlus is een erg goede hometrainer voor thuisgebruik op dit moment, maar wel een stuk duurder. Hij is stabiel, krachtig, uitgebreid in functies maar toch simpel te gebruiken en toch nog enigszins betaalbaar.
Gewicht: 36 kilo.
Hij is heel sterk, de beste hometrainer want beschikt onder andere over de nieuwste technieken. Via bluetooth kun je de Ride 6 iPlus koppelen aan je Smartphone of Tablet.
Dankzij de App iConsole+ kun je ook mooi overal ter wereld fietsen. Die krijg je er gratis bij en daardoor is het veel makkelijker om je trainingen om je hometrainer ook echt te blijven doen en vol te houden!
» Bekijk de laagste prijs ►
- Zwaar vliegwiel
- Erg stabiel
- Maakt weinig geluid
- Standaardkoppeling voor je tablet
- Hoge prijs
3 Tunturi FitCycle 30 – Instapmodel
De Tunturi FitCycle 30 is de winnaar instapmodel hometrainer voor thuis vanwege de lage prijs van 199 euro.
Gewicht: 18 kilo
Het is zeker goed mogelijk om te starten op een erg goedkope hometrainer. Dan zou ik wel kiezen voor een ‘écht merk’ zoals deze Tunturi FitCycle 30. Deze Fitcycle 30 heeft geen lage instap en is ook niet geschikt wanneer je boven de 120 kilo weegt maar is wel prima instelbaar. Om te beginnen met een hometrainer is hij voldoende en hij heeft zelfs voor de 150 euro een scherm voor instellen en aflezen van je gegevens.
» Bekijk de laagste prijs ►
4 Xterra SB2.5 – Revalidatie
De Xterra SB2.5 is de beste hometrainer voor revalidatie. Je kunt op deze fraaie Terra beter zitten (zonder eraf te kunnen vallen), heeft een lage instap, is zeer stabiel, comfortabel en heeft genoeg trainingsmogelijkheden om je doelen te bereiken. Ook mensen met overgewicht gebruiken de Xterra SB2.5 om hun kilo’s te verliezen op een verantwoorde manier.
Daarnaast is de Xterra ideaal voor mensen die houden van extra zit comfort tijdens het trainen en de relatief hoge prijs van 500+ euro overkomelijk vinden. Hij heeft een 10 kg zwaar vliegwiel wat niet als ‘heel zwaar’ aanvoelt. De verstelbare stoel zorgt er voor dat je geheel blessure vrij traint. Dit zijn de redenen dat de SB2,5 geschikt is voor veel mensen.
Met de 24 trainingsprogramma’s met hartslag op het twee kleuren LCD scherm lees je al je relevante trainingsgegevens eenvoudig af. Daarnaast is het display geïntegreerd met een speaker. Zo geniet je van al je favoriete muziek tijdens het trainen waardoor je het makkelijker langer volhoudt.
Je indoor trainingsmaatje
De hometrainer is je perfecte trainingsmaatje als het koud en donker is om lekker thuis binnen te kunnen bewegen. De de beste hometrainer is echt een product voor deze 3 doelgroepen. Ik zelf val in de tweede doelgroep: ik wil fanatiek bezig blijven als het seizoen voor buiten sporten geen vanzelfsprekendheid meer is. Laten we eens kijken naar dit luxe model waar ik op train.
Je ziet hoe ik deze luxe (en dure) hometrainer test en wat er allemaal mee mogelijk is:
Hometrainer met korting op 10 april kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Hometrainer bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Hoe kun je afvallen met een hometrainer?
Een hometrainer is een handig apparaat om mee af te vallen. Op een hometrainer val je weliswaar minder snel af dan op een crosstrainer of een loopband, maar doordat je je spieren minder belast kun je dit apparaat op een gezondere wijze structureel inzetten voor gewichtsverlies. Vaak is het ook handig om wat sportkleding of speciale spinningkleding en spinningschoenen hebben.
Als je normaal sporten (fitnesst, fietsen, hardlopen etc) vergelijkt met hometrainers en roeitrainers worden je gewrichten veel minder belast. Hierdoor voorkom je blessures en kun je dus door blijven werken om je doel te bereiken.
In tegenstelling tot wat bijna iedereen denkt hoef je tijdens het sporten niet altijd helemaal volle bak te gaan. Als je tijdens het sporten steeds voluit gaat dan bestaat de kans dat je ‘overtraint’ raakt. Dan gun je je spieren namelijk geen tijd om te herstellen. Op deze wijze sporten heeft een averechts effect.
Het is vaak verstandiger om je training zo in te delen dat je dagen hebt die erg intensief zijn en dagen hebt die wat rustiger zijn. Bij beginners is het van belang dat je meer rustige dagen hebt dan intensieve dagen. Zo kunnen je spieren wat meer tijd om te herstellen terwijl je tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen werkt. Dit minimaliseren van de kans op blessures naast het blijven trainen is vaak de sleutel tot een snelle maar veiliger conditie opbouw.
Voordeel van je uithoudingsvermogen verbeteren
Zowel met een crosstrainer als een hometrainer verbeter je je uithoudingsvermogen. Lenigheid en kracht worden niet echter beter hierdoor. Dat uithoudingsvermogen is belangrijker omdat je daardoor gezonder door het leven gaan. Dit gaat al heel ver terug in de geschiedenis. In de evolutie was uithoudingsvermogen van groot belang: vroeger toen we nog moesten jagen kon de mens duurlopend snellere wilde dieren vangen door deze langdurig te achtervolgen tot die dieren letterlijk door uitputting neervielen. Recente studies hiervan (Persistence Hunting) in Botswana en experimenten ondersteunen deze theorie over die Persistence Hunting.[1][2]
Low impact training
Een hometrainer is het beste apparaat voor deze ‘low impact training’. Vooral omdat deze fietsbeweging die op de hometrainer wordt gemaakt erg natuurlijk is. Je gewrichten worden niet of nauwelijks belast. Dit maakt hometrainers dan ook zo geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters.
Het vanzelfsprekende voordeel aan een hometrainer is dat je thuis (“at home”) kunt sporten. Ongeacht weersomstandigheden, openingstijden en abonnementsvoorwaarden van de sportschool en geheel op jouw eigen niveau stap je op de hometrainer op het moment dat jij dat wilt. Deze zijn dus echt voor thuisgebruik en de professionele (medische) uitvoering van de hometrainer is een ergometer.
Betrouwbaar?
Een test is niks zonder een goede onderbouwing van de keuzes. Waarom zou je deze test vertrouwen? Dat is een terechte vraag.
Ik ben sporter en heb veel hometrainers en airbikes getest. Daarnaast spreek ik veel andere mensen over hun ervaring met verschillende types en merken hometrainers. Welke is goed om rustig aan te beginnen tot en met de meest geavanceerde dure hometrainer fan. In deze test zie je de beste en de hometrainer met de beste prijs-/ kwaliteitsverhouding.
De hometrainer is een stilstaande fiets voor binnen waarbij de weerstand in te stellen is naar gelang de gewenste trainingsintensiteit. De hometrainer heeft eigenlijk 3 doelgroepen
- Mensen die meer willen gaan bewegen op een rustige manier
- Mensen die hun conditie willen onderhouden wanneer het slecht weer is
- Mensen die aan het revalideren zijn
Meer gaan bewegen op een rustige manier
Doelgroep 1: Rustig aan meer gaan bewegen op de hometrainer. Doordat je stil zit met je bovenlichaam is het een relatief rustige manier om meer te gaan bewegen. Mensen die lange tijd niet hebben gesport/ bewogen willen vaak niet beginnen met een marathon lopen. Dat is logisch. Ook buiten gaan hardlopen, wielrennen of roeien is vaak dan niet verstandig. Rustig aan beginnen voorkomt blessures en maakt de drempel om weer te starten lager. De hometrainer is daar het perfecte apparaat voor.
De fietsers doelgroep op de hometrainer
Doelgroep 2: Je conditie blijven onderhouden wanneer het slecht weer is. Een workout op de hometrainer doe je meestal ook als het weer buiten slechter is. Wanneer de temperaturen lager worden, de neerslag hoger en de dagen korter dan is het lastig om je blijven bewegen buiten. Als je normaal veel fietst is het lastiger om je avondritten bij te blijven houden. Niemand gaat graag fietsen in het donker door regen en kou.
Hometrainer voor revalidatie
Doelgroep 3: Mensen die aan het revalideren zijn. Omdat je echt op je eigen tempo kunt starten in je eigen vertrouwde omgeving is de hometrainer ideaal. Begin met een kort weinig intensief programma om te ervaren hoe je lichaam reageert. Bouw het daarna op een rustige manier op volgens een schema die de specialist van de fysio/ ziekenhuis/ arts meegeeft. Zo voorkom je het risico van overbelasting.
Instelbaarheid
Je kunt je eigen tempo, niveau en trainingsdoel bepalen en trainen wanneer jij wilt. Omdat de hometrainer gewoon bij je thuis staat, heb je altijd droog weer en een fijne temperatuur om te trainen. Toch kan een ventilator voor je neus wel handig zijn als je flink te keer gaat ;-).
De hometrainer is door het makkelijke thuisgebruik al decennialang het meest gekozen apparaat om calorieën te verbranden en wat kilo’s te verliezen. Ook werken aan jouw conditie is geen probleem voor je eigen hometrainer model. Zo train je met de hometrainer meerdere spiergroepen en verbetert je conditie ook hiermee.
Functies
Veruit de meeste moderne hometrainers hebben een ingebouwde computer waarop je de volgende waardes kunt aflezen en/of instellen:
- Snelheid (kilometers per uur)
- Tijdsduur (in minuten)
- Rotaties (per minuut)/ cadans
- Intensiteit (weerstand)
- Hartslag (per minuut), gemiddeld, maximale hartslag
- Voorgeprogrammeerd level
- Special: trainingsprogramma zoals interval, piramide etc
- Special: BMI
Buiten is leuker?
Ik snap het helemaal: ik vind buitensporten ook 100 keer leuker dan binnen zweten 😉 Met een goede instelbare hometrainer met zelf te kiezen programma’s en een muziekje of film aan is het nog best aangenaam te maken. Dus kou buiten is voor de sporters onder ons misschien jammer, voor anderen betekent het ook weer een periode van gezelligheid binnenshuis.
Maar of je nu de zomer fanatiek sportend hebt doorgebracht of niet, het najaar is geen reden om passief binnen te blijven zitten. Integendeel: het najaar is hét moment om een hometrainer aan te schaffen.
Hometrainer vs Spinningfiets
De spinningfiets is veel meer voor in de sportschool. Grote zalen met zwetende wielrenners die echt vol gas gaan gedurende een half uur of 45 minuten. De hometrainers zijn meer voor thuis als je aan je conditie wilt werken, wilt afvallen of voor als je moet revalideren zijn ze handig.
De spinningfiets zit veel sportiever en het moeten doortrappen (de trappers zitten vast aan het vliegwiel) maakt spinnen ook zwaarder. Op een hometrainer kun je dus gewoon fietsen en stoppen wanneer je wilt. Een spinningfiets is en oogt ook veel extremer.
Trainen op een hometrainer is perfect om doelgerichter en intenser te trainen. De inspanningen op een hometrainer zijn lineair (er is dus geen ‘dood moment’ van rood licht, kruispunt etc). Je hebt daarnaast een ideale weerstand. De weerstand op een hometrainer is erg constant en vereist dat je spieren continu werken. In zekere zin ben je tijdens het trappen op de pedalen altijd bezig (een beetje zoals op een lange col beklimming). Het op elkaar afstemmen van de specifieke cardiotrainingen, of deze op basis van vermogen, wordt dus erg gemakkelijk en vooral veel efficiënter. Dat geldt tevens ook voor de techniektrainingen (traptechniek met één been, snelheid, uithoudingsvermogen)
Net als fietsen…
Maar goed, het grootste voordeel aan fietsen in het algemeen is dat het gezond is, maar in tegenstelling tot tal van andere sporten nauwelijks je gewrichten belast. Op deze manier is de kans op blessures klein én houd je het sporten gemakkelijker langer vol. Een hometrainer heeft ten opzichte van de gewone fiets dan nog het voordeel dat het niveau en de uitdaging controleerbaar zijn door middel van het kiezen van de juiste instellingen in het computerprogramma.
Heeft de hometrainer een computerprogramma? Jazeker! Iedere hometrainer beschikt over een computerprogramma. Dit programma geeft inzicht in je verbruik en resultaten en biedt je de mogelijkheid om een sportprogramma in te stellen. Geavanceerdere hometrainers bieden daarnaast tal van extra’s in de vorm van bijvoorbeeld virtuele fietsroutes voor een ultieme fietsbeleving.
Instellen zwaarte
Ze hebben een degelijke knop onder het stuur, waarmee je eenvoudig de weerstand aanpast terwijl je fietst. Daarnaast heeft hij hartslagsensoren in de grepen die niet super betrouwbaar zijn maar wel een fijne tablethouder. Zo kijk je tijdens het trainen naar je favoriete series.
>> Bekijk de actuele Tunturi FitCycle 30 link ►
Je ziet dat goedkoop vaak een beetje duurkoop wordt als je meerdere seizoenen er gebruik van wilt maken. Zelf heb ik dat ook meegemaakt en met fietstrainer had ik dat ook met mijn eerste aankoop. Die 6 tientjes waren nog weggegooid geld.
Aldi
Ik kocht een trainer bij de Aldi of Lidl (weet het niet meer zeker) en die zag er in de winkel daar prima uit. Ze hadden er zelfs een opgebouwd staan. Thuis aangekomen bleek het echt rommel te zijn en na 2 keer proberen heb ik hem na die 10 minuten maar weggedaan. Althans, nadat hij nog een paar maanden stof had staan vangen en ik niet getraind had. Mooi balen dus want ik was er niet op vooruitgegaan door deze domme besparing.
Kettler
Als je zo’n Aldi model vergelijkt met een Kettler als echt bekend A-merk is dat wel een heel verschil. Dat mag ook wel aangezien die ook een paar keer zo duur is maar je traint gewoon een stuk fijner op een stevige Kettler die ook nog eens soepeler beweegt en ook programma’s heeft die het trainen veel leuker maken. Ik denk dat zo’n wegwerp model van de Aldi model wellicht wel prima is voor mensen tot 60 a 70 kilo die na een operatie weer een beetje moeten gaan bewegen gedurende een maand ofzo.
Sommige mensen moeten van hun arts een hometrainer gebruiken bij het revalideren. Daarmee herstel je beter en sneller van je operatie en ben je vlug weer de oud. Met dagelijks een paar minuten (en daarna opbouwen) op die hometrainer zorgt ervoor dat je snel niks meer te maken hebt met artsen, onderzoeken en andere vervelende dingen 😉
Een hometrainer wordt nog altijd door veel mensen lekker makkelijk binnen gebruikt. De hometrainer is namelijk een ideaal fitnessapparaat voor je cardiotraining om bijvoorbeeld af te vallen.
Zo is de hometrainer efficiënt voor:
- Afvallen (lichaamsgewicht)
- Vet verbranden (vetpercentage)
- Conditie (hart-longfunctie)
- Mentale gesteldheid
Minder saai maken
Een hometrainer kan gaan vervelen als je onvoldoende variatie, intensiteit, uitdaging & doelstellingen inbouwt. Om die reden is een trainingsschema voor de hometrainer een absolute aanrader. Daarom hierbij een gevarieerd, intensief en uitdagend programma oftewel schema voor de hometrainer.
Computer van de trainer
De trainingscomputer van de trainers geven je veel informatie over de meest belangrijke trainingsgegevens. Daarnaast is het ook gewoon leuk om op het scherm te kijken met alle kleuren, grafieken en instellingen.Optimaliseren programma tijdens je workout
Je kunt tussentijds ook de instellingen wijzigen als je op dat moment intensiever of juist rustiger wilt trainen.Instellingen
De instellingen die je bij de luxere modellen via de computer op de trainer kunt bestellen. Denk hierbij aan de:- Het aantal verbrandde calorieën
- Hartslag
- Getrainde tijd
- Afgelegde afstand
- Wattage
- Trainingmoment in de totale training
- Cadans/ rotatie per minuut
- Wattage
- Muziekinstellingen
Wat is een goede hometrainer?
Ongeacht je trainingsdoel en schema is het van belang dat je hometrainer stabiel staat wat ook voor bijvoorbeeld een loopband geldt. De stabiliteit van een hometrainer hangt onder meer af van het gewicht van het toestel. Over het algemeen geldt; hoe zwaarder de hometrainer, hoe stabieler en dus beter. Naast het gewicht is het voor de stabiliteit van de hometrainer van belang dat de pootjes waarop het toestel staat ieder afzonderlijk verstelbaar zijn. Zo kun je de hometrainer waterpas plaatsen.
Waar op letten?
Wanneer je hometrainer thuis niet op één vaste plaats zal staan, dien je te letten op de aanwezigheid van transportwielen. Hiermee is de hometrainer eenvoudig verplaatsbaar en blijft het een gewrichtsvriendelijk toestel. Let om de belasting van je lichaam laag te houden ook op de verstelbaarheid van zadel en stuur. Een juiste houding is voorwaarde voor gezond sporten!
Instelbaarheid
Over de waarde van het gewicht van het vliegwiel wordt gediscussieerd. Buiten kijf staat dat een zwaarder vliegwiel zorgt voor een groter aantal verschillende weerstandniveaus. Tevens heeft het gewicht van het vliegwiel invloed op de soepelheid van de fietsbeweging. Wat fijn gevonden wordt hangt af van persoon tot persoon. Voor de meeste mensen heeft een zwaarder vliegwiel de voorkeur.
Stille hometrainer die weinig geluid maakt
De veelal gebruikte V-snaar zorgt voor een vrijwel geluidloos draaien van het vliegwiel. Weet dat de ouderwetse ketting met tandwiel ook nog in gebruik is. Dit mechanisme maakt meer geluid. Verder is het goed om te weten dat hometrainers een maximale belastbaarheid hebben. Meestal ligt dit maximum tussen de 120 en 135 kilogram.
Fitbike Ride 2
De Fitbike Ride 2 en 5 en de Flow Fitness DHT 250 en 350 voldoen evenals de ProForm Soft Touch 5.0 aan bovenstaande voorwaarden en zijn momenteel populair. De kwaliteit van de hometrainers blijkt eveneens uit de garantie van drie jaar op frame en onderdelen.
Meer info
Bekijk de Fitbike sale aanbieding
Fit en gezond worden en blijven
Kies een hometrainer naar jouw smaak en behoeften en breng de winter gezellig, maar ook actief, fit en gezond door. Regen en koude hoeven geen redenen te zijn om je conditie te laten verminderen of om het opbouwen ervan achterwege te laten. Sport verstandig en zorg voor juiste en voldoende voeding.
Afvallen
Ook als je wilt afvallen is dit laatste van groot belang. Hierbij helpt het om vóór het sporten geen snelle, ofwel enkelvoudige koolhydraten te eten. Meervoudige koolhydraten zijn wel goed. Vul je meervoudige koolhydraten en eiwitten na het sporten aan. Dit helpt om je lichaam te laten herstellen en om af te vallen. Naast een gezond voedingspatroon en regelmatig fietsen kan ook de manier waarop je fietst bijdragen aan gewichtsvermindering.
Wanneer je fietst met intervallen of af en toe gaat staan tijdens het fietsen, ontvangen je spieren een impuls. Je spieren zullen hierdoor sneller sterker en groter worden. Grotere spieren verbruiken -ook in rust- meer energie dan kleinere spieren. Afvallen doe je dus niet alleen tijdens het fietsen, maar ook daarna!
Meest gestelde vragen
Laten we ook de meest gestelde vragen direct even beantwoorden die de meeste mensen stellen in de afweging of ze een hometrainer zullen kopen of niet.
Ga ik buikvet verbranden met de hometrainer?
Hometrainers trainen je buikspieren niet op een directe manier. Laat je dus niets wijsmaken daarover. Wel is er een gevolg effect. Doordat het gebruik van de hometrainer de vetverbranding stimuleert zal je buik namelijk uiteindelijk wel platter worden.
Welke spieren train je met een hometrainer?
Met een hometrainer train je voornamelijk allerlei beenspieren. Je simuleert namelijk de bewegingen die je normaal gesproken op een fiets maakt. De spieren die je hierop traint zijn dan ook hetzelfde. Zowel je bilspieren als je beenspieren krijgen een goede work-out. Van deze beenspieren krijgen je bovenbeenspieren het meeste aandacht. Dat komt doordat je hier het meest kracht op uitoefent tijdens het trappen op de pedalen. Daarnaast komen ook je kuiten aan bod.
Hoe vaak trainen op de hometrainer?
Hoe vaak je het beste gebruik kunt maken van je nieuwe hometrainer hangt af van meerdere factoren. Zo speelt je algehele conditie een rol. Heb je bijvoorbeeld een slechte conditie, dan is het verstandig om deze langzaamaan op te bouwen. Dit gaat ook op voor hoe lang je op een hometrainer sport: ga er niet meteen een uur op zitten als je normaal gesproken nooit fitness. Bovendien is een hometrainer weliswaar een stuk vriendelijker voor je knieën dan een bijvoorbeeld een loopband, maar blijft voorzichtigheid alsnog troef.
Kopen
Bij het kopen van een hometrainer moet je rekening houden met je wensen. Als je een hometrainer wilt die zowel licht loopt, je elektrisch kan bedienen en hij moet stil zijn dan heb je mooie modellen. Gelukkig kun je een goedkope hometrainer kopen van 200 euro tot modellen boven de 2.000 euro.
Aanbieding
De hometrainer is het perfecte trainingsmaatje voor als het koud en donker is zodat je lekker thuis binnen kunt bewegen om je doel te bereiken!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Hometrainer aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hometrainer pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:In onze podcast beluister je tips over wielrennen en dit onderwerp.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13
Waarom is deze manier van trainen zo goed?
Heerlijk buiten sporten is natuurlijk het mooiste maar laten we eerlijk zijn. Het kan regenen, donker zijn, te koud of te warm zijn en soms heb je nu eenmaal weinig tijd. Eventjes sporten voor of na het eten als dagelijkse korte work-out is belangrijk om een gezond en vitaal lichaam en leven te hebben.Mijn ervaring
Dat klinkt lekker luxe maar waar het om gaat: de meeste mensen bewegen (veel) te weinig dus jezelf in goede conditie houden is belangrijker dan ooit. Die trainer thuis komt dan als geroepen. We testen de beste trainers voor thuis zodat je zelf makkelijk je moment beweging kunt pakken zonder dat het uren kost. persoonlijk train ik altijd net voordat ik toch al wilde gaan douchen. Ik kijk nooit tv vanaf de bank maar kijk liever wat Netflix of Youtube video's vanaf de iPad of mijn telefoon die dan op het scherm van de trainer ligt. Lekker makkelijk en leuk tijdens het bewegen!Waar op letten bij kopen?
De trainer kost natuurlijk best veel. Om een goede keuze te maken zijn er een aantal zaken om goed in de gaten te houden bij kiezen voor de beste trainer voor thuis. Dit zijn wellicht wat saaie punten om te lezen maar wel erg belangrijk om jouw lichaamsdoelen te bereiken, jaar op jaar.Het kiezen van een top toestel
Instelbaarheid
1 Hoe meer instelbaar de trainer is op jouw lichaam, des te fijner je zit en des te beter je kunt trainen. Je wilt hoger, lager of dieper zitten? Dat moet in te stellen zijn. Dat zelfde geld voor benen en armen.Gewicht
2 Het gewicht van de trainer is een goede indicator voor de kwaliteit. Qua tillen wil je het wellicht het liefst een veertje maar als je kijkt naar kwaliteit wil je juist een olifant. Bij een zwaarder model worden namelijk een betere kwaliteit materialen (bv metaal) gebruikt. Een zware constructie zal minder snel gaan bewegen/wiebelen tijdens de training. Het zware gewicht zorgt ervoor dat de fiets stabieler op de grond blijft staan en daardoor zorgen zwaardere modellen voor een betere kwaliteit dan lichtere materialen.Waterpas stelbaarheid
3 Naast het afstellen op je lichaam is het waterpas stellen van de trainer belangrijk. Er is niets zo lastig als een instabiel wiebelend fitnessapparaat tijdens het trainen. Dus naast het gewicht van de trainer is ook dit belangrijk om het wiebelen tegen te gaan. Dit waterpas stellen kun je het beste als de pootjes onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden.Vliegwiel gewicht van het toestel
4 De zwaarte van het vliegwiel is van belang voor een goed toestel. Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel. Iets om op te letten dus!Makkelijk verplaatsen met transportwieltjes
5 Hoe licht een model ook is, zonder wieltjes is het een crime om zo'n apparaat te verplaatsen. Met transportwieltjes rol je hem makkelijker rond. Let er dus op dat de trainer wieltjes heeft. Heb je thuis niet zoveel ruimte of wil je hem in de zomer in een kast opbergen? Kies dan voor een inklapbaar toestel.Crank van de trainer
6 Het verbindingsstuk van de stang naar de aandrijfas wordt de crank genoemd. Deze crank kan uit één, twee of het liefst drie delen bestaan. Hoe meer onderdelen, hoe degelijker hij is. De aandrijving met meerdere onderdelen kun je bij slijtage namelijk makkelijker vervangen. Een crank met drie onderdelen is dus de beste kwaliteit maar zit meestal wel op de duurdere modellen.Hartslagmeting
7 Door te trainen in de juiste hartslagzone train je beter en efficiënter. Een betrouwbare en makkelijk te gebruiken hartslagmeting train je zo sneller naar een betere conditie. Al kun je met veel trainers een betere conditie opdoenVerschillende trainers
Even een zijstap: de trainer heb je in alle soorten en maten. De meeste mensen kennen wel de hometrainer. Deze wordt gebruikt door jong en oud en wordt vooral gebruikt om conditie op te bouwen en te onderhouden. Fanatiekere mensen kiezen meestal voor een fietstrainer als je beter wilt worden in wielrennen en mountainbiken. Zo zijn er nog meer. Welke soorten onderscheiden we?Soorten trainers | Doel | Prijs min | Prijs max | Nodig |
---|---|---|---|---|
Beste hometrainer | Conditie behouden/opbouwen | €99 | €599 | - |
Beste fietstrainer | Beter worden met fietsen | €99 | €1399 | Fiets |
Beste crosstrainer | Conditie opbouwen | €299 | €1499 | - |
Beste spinningfiets | Heel fanatiek indoor fietsen | €99 | €99 | - |
Beste airbike | Interval training | €599 | €1499 | - |
Beste roeitrainer | Beter worden met roeien | €199 | €1999 | - |
Trainingsprogramma's
8 Alleen het meten van hartslag is natuurlijk leuk, maar het gaat er vervolgens om hoe je met die info een goede training gaat doen. Dit kun je allemaal zelf bedenken maar een trainingsprogramma in de trainer kan daar ook makkelijk in helpen. Daarbij is trainen is natuurlijk saaier dan buiten door de natuur sporten. Een goed en leuk trainingsprogramma maakt het binnen sporten ook afwisselender en daarmee leuker. Bij de wat luxere modellen heb je vaak de beschikking over veel vooraf in te stellen programma’s. Dat werkt veel fijner als je wilt trainen met een gericht trainingsdoel. Zeker als je al een tijdje aan het trainen bent, is het leuk om de nodige variatie aan te brengen in je training. De soorten programma's zijn:- Intervalprogramma’s
- Afwisselend kracht- en conditietraining
- Of juist constante training
Trainingsdoel
9 Wil je harder gaan fietsen, beter gaan roeien of sneller vet verbranden? Al deze doelen vragen een verschillende trainingsaanpak. Wanneer je bijvoorbeeld graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is een lage hartslag en lange training het beste. Op deze manier kun je continue in de beste vetverbrandingszone voor jezelf trainen. Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten en/ of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt naast een hand-hartslagmeting voor een hartslagmeting met een borstband. Let er ook op of de band ook echt wordt meegeleverd.Maximaal belastbaar gewicht
10 Het maximaal belastbaar gewicht van de trainer is ook een goede indicator van de kwaliteit. Hoe hoger deze maximale belasting, des te beter de kwaliteit. Een goed model moet een belasting van minimaal 130 kilogram en de betere apparaten kunnen zo'n 150 kg aan.Garantie
11 Je zou maar 10 punten krijgen maar wij houden van 'een stapje extra doen' 😉 Zo is het toch ook met trainen: net wat meer doen dan de anderen? Dus dit is punt 11: de garantie. Hoe langer en completer de garantie, hoe beter natuurlijk. Een producent die vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn product geeft een lange garantie. Daarom is de garantie die je bij de trainer krijgt een goed indicatie van de kwaliteit van je aankoop. Een goed fitnesstoestel heeft toch zeker minimaal 2 jaar garantie op het frame en 2 jaar op de onderdelen.Zwift virtueel trainen
Merken
- Zwift
- TrainerRoad
- SufferFest
- Rouvy
- BKool
- Tacx
- Kinomap
Leuker trainen in mooie omgevingen
Feitelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: Vanaf je fiets op fietstrainer je het gevoel laten krijgen dat je zo echt mogelijk ergens buiten gaat rijden en strijden tegen andere wielrenners. Natuurlijk rijdt je in mooie omgevingen, kun je heroïsche cols oprijden (Ventoux etc) en worden alle tijden, wattages en rankings bewaard online 😉Kosten
En dan komen we op het grote nadeel van deze virtuele trainingsplatformen: ze kosten allemaal geld. Zwift is een van de duurdere met 15 euro per maand. Bij sommige trainers krijg je een paar maanden gratis toegang maar daarna ga je gewoon betalen. In de zomer gebruik je het vaak niet en kun je tijdelijk stoppen gelukkig.[1] https://web.archive.org/web/20110714045907/http://www.mattmetzgar.com/matt_metzgar/files/persistence_hunting.pdf
[2] https://www.outsideonline.com/1915656/fair-chase-cheetah
Bekijk de hometrainer sale aanbieding ►