De beste racefiets band is erg belangrijk en daarom hebben we hier een paar simpele tips voor je.
Racefietsbanden voor de top prestaties
Coen vroeg me welke race fietsbanden nu de beste zijn en waar hij die zou moeten kopen. Nu is dat een best brede vraag en kun je er wel uren over praten. Bekijk de race fietsband sale aanbieding
De beste racefiets banden 2023
1. Continental Grand Prix 5000
In de topklasse van race fietsbanden is deze Continental Grand Prix 5000 de beste racefiets band en steekt deze uit boven alle andere racefiets banden.
Als de opvolger van de legendarische Grand Prix 4000 SII heeft deze buitenband een grote muur te beklimmen. Gelukkig is de Grand Prix 5000 hier makkelijk toe in staat! Van de perfecte balans tussen lage rolweerstand en grip tot de stevigere constructie en extra schokabsorberende werking. De revolutionaire benadering van racen. Geïntegreerd in de bandenconstructie absorbeert de Active Comfort-technologie trillingen en zorgt voor de beste rijervaring. En dit alles zonder de rolweerstand te verminderen! Laat je één worden met de straat. De gelaserde micro-loopvlakstructuur concentreert zich op het schoudergedeelte van de band en geeft je meer grip in bochten.
Ze hebben een revolutie teweeggebracht in de wielerwereld met een unieke rubbersamenstelling, die alleen in Duitsland wordt gemaakt. Met de legendarische BlackChili-verbinding konden ze de eeuwige vraag beantwoorden of grip of rolweerstand blijvend was. De loopeigenschappen van de rubbersamenstelling van een band worden grotendeels bepaald door drie op elkaar inwerkende factoren: statische wrijving [grip], rolweerstand en kilometrage. Het dilemma: als een van deze factoren wordt verbeterd, verslechtert ten minste een andere. Een band met maximale grip verslijt sneller en rolt langzamer. Als je de band sneller of duurzamer maakt, neemt de grip af.
Met de BlackChili-compound, een loopvlakcompound die altijd is gebaseerd op de nieuwste bevindingen uit onderzoek naar polymeren en grondstoffen, hebben ze de wielerwereld een permanent antwoord gegeven. Afhankelijk van het toepassingsgebied van een band passen ze de mixformule specifiek aan – of het nu gaat om een racefiets of mountainbike, voor tijdrit of downhill.
Voor BlackChili raffineren ze speciale synthetische rubbers met bewezen natuurlijk rubber tot bijzonder hoogwaardige loopvlakcompounds. Vervolgens voegen ze roetdeeltjes toe aan deze mengsels, die weer geoptimaliseerd zijn qua vorm en oppervlakte-eigenschappen. De complexe mengtechnologie is zo gevoelig dat banden met BlackChili Compound alleen in Korbach worden geproduceerd.
Regelmatige testoverwinningen bewijzen de meetbare en merkbare voordelen voor chauffeurs in het laboratorium en onderweg. De nieuwste polymeren en speciaal ontwikkelde roetdeeltjes en vulstoffen garanderen een unieke prestatie.
Lekbestendigheid
Vectran™ is een synthetische hightech vezel volgens een natuurlijk voorbeeld. Net als gesponnen zijde, is Vectran™ een vloeibare, kristallijne polymeer (LCP). Vectran™ wordt uit gesmolten Vectra gesponnen en tot een meerdradig garen gesponnen. Gesponnen weefsels zoals Vectran™ zijn vederlicht en oersterk. Precies de eigenschappen die ze voor de beschermlaag van de Continental-topklassebanden nodig hebben. Een Vectran™ beschermlaag is lichter, flexibeler en beter bestand tegen doorsnijden dan een gewone nylon beschermlaag. Zonder dat dat ten koste van de rolweerstand gaat.
- Simpelweg de allerbeste racefietsband
- Fiets sneller en comfortabeler
- Hoge doorprikkracht
- Best prijzig
2. Schwalbe Durano
De Schwalbe Durano is duurzamer dan de andere Schwalbe (de One Evo) maar rolt daarmee wel iets minder goed. Toch is hij nog steeds licht en gaat minder snel lek.
- Lekbestendiger dan de One Evo
- Rolt nog best licht
- Fijn zacht rubber
- Niet gratis
» Bekijk de Schwalbe racefietsbanden test
» Bekijk de laagste prijs ►
3. Vredestein Fortezza
De Vredestein Fortezza is een mooie allround band, met een lange levensduur. Deze band is voorzien van een anti-lek strip en is mee beschikbaar in een 25mm variant!
- Extreem lage rolweerstand
- Goede grip in nat weer
- Anti leklaag
- Niet de goedkoopste
4. Michelin Power Competition
De Michelin Power Competition Race Vouwband is ontwikkeld voor wielrenners die op zoek zijn naar een band voor hoge snelheden. Zonder grip in te leveren, zorgen deze banden ervoor dat er weinig energieverlies optreedt door de toepassing van rubber van zeer hoge kwaliteit. De samenstelling van de materialen is afgeleid van MotoGP banden. Zo ben je als wielrenner zeker dat je met de Power Competition Race Vouwband kan racen als nooit tevoren!
- 25% rolweerstand
- Weinig energieverlies
- Goede grip
- Niet goedkoop
5. Schwalbe Pro One
Schwalbe One is beschikbaar als een vouwband en als klassieke handgenaaide tube. De toekomst is aan echter aan de moderne tubeless versie.
In de praktijk biedt het systeem grote voordelen. De rolweerstand is veel lager dan traditionele vouwbanden en tubes, omdat de wrijvingsverliezen geminimaliseerd zijn in het systeem. Tegelijkertijd zijn tubeless systemen uiterst veilig, omdat een plotseling luchtverlies bijna onmogelijk is. De binnenbanden kunnen niet oververhit raken en klappen. Een lekbeschermingsvloeistof dicht puncties al binnen tienden van een seconde.
De naam laat al zien hoe belangrijk deze racebanden zijn in het Schwalbe huis. De Schwalbe One is de snelste en meest betrouwbare wedstrijdband die Schwalbe ooit gemaakt heeft. Het is vervaardigd in een afzonderlijke fabriek, die speciaal voor de productie van de nieuwe top band gebouwd is. De kleuraccenten hebben geen merkbare invloed op de prestaties van de Triple OneStar Compound.
- Makkelijke montage
- Tubeless
- Lage rolweerstand en sneegevoeligheid
- Prijzig
6. Vittoria Corsa G2
Alles aan de Corsa G2.0 clincher schreeuwt om snelheid, acceleratie en sportieve krachtmeting: van het handgemaakte, soepele en zeer robuuste 320 TPI-Corespun-K-karkas, tot de lichte maar zeer effectieve anti-leklaag van dicht geweven Aramide-vezels, tot de 4 verschillende GRAPHENE-compounds in de hoogwaardige loopvlakconstructie.
Het maakt dus niet uit of je de laatste etappe van de Tour op de Champs Elysee of ‘slechts’ een sprintje van je vrienden wilt winnen – de Vittoria Corsa G2.0 ondersteunt je met compromisloze performance op jouw weg naar roem.
- 4 verschillende grafiet compounds
- Perfecte balans tussen rolweerstand, grip, remmen en duurzaamheid
- Optimaal contactoppervlak
- Door de balans, iets mindere rolweerstand dan andere banden
7. Pirelli P Zero Velo
Het rubbermengsel SmartNET™ Silica garandeert rolefficiëntie en grip op natte ondergrond. Het loopvlakpatroon werd ontwikkeld op basis van de FGD- en ICS-technologieën. Het resultaat? Een wendbaarheid die haar gelijke niet kent in de wielersport. SmartNET™ Silica verhoogt samen met een lekbeschermingslaag in aramidevezel de kilometrage en de betrouwbaarheid op lange termijn.
Loopvlak
Het rubbermengsel, het patroon ervan en de dwarsdoorsnede bepalen de prestaties van een band: ze vormen immers het contactpunt tussen de grond en de fiets. Het gaat om een mix van zorgvuldig geselecteerde en evenwichtige chemische elementen en doordacht geplaatste groeven die in grote mate bijdragen tot de uitstekende prestaties van de band. Gemaakt op basis van ons innovatief rubbermengsel SmartNET™ Silica en de ICS- en FGD-technologieën om op alle vlakken uit te blinken.
Rubbermengsel
Pirelli’s SmartNET™ Silica bouwt verder op onze jarenlange ervaring in de terreinautosport, en dat zowel op 4 als op 2 wielen. Het is dan ook een revolutionaire innovatie op het vlak van rubbermengseltechnologie voor fietsen. Dankzij de nanostaafconformatie en de daaruit resulterende netwerkgeneratie, in combinatie met de natuurlijke chemische wateraffiniteit van de silica zelf, maakt deze technologie komaf met het traditionele compromis van rubbermengsels door hoog te scoren in schijnbaar tegenstrijdige categorieën zoals rolgemak en grip op natte ondergrond, kilometrage en lekbescherming.
- Lage rolweerstand
- Superieur rijgedrag
- Lage sneegevoeligheid
- Niet goedkoop
8. Michelin Power Road
De nieuwe Road-band van Michelin werd uitgebracht in januari 2021 en is volgens de fabrikant een van de kernbanden van de nieuwe Power-serie. Het is ontworpen om hoge veiligheid te combineren met een lange levensduur en is verkrijgbaar in één versie voor een binnenband (buisvormig) of als tubeless ready versie.
- Blijft optimaal presteren in natte omstandigheden
- Brede anti-lek laag
- Stabiel en soepel
- Rolweerstand iets minder
Hier laat ik even in mijn beste Engels (ahum) zien en horen wat de verschillen zijn tussen de oude 4000S2 en de opvolger 5000 van Continental:
Grand Prix 5000 met korting op 5 juni kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Grand Prix 5000 bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Test
Deze test is er dus voor mijzelf, ik houd graag alles bij van de merken en typen die van wielrenners om mij heen zijn getest en omdat ik vaak vragen krijg van andere wielrenners. En om niet alleen mijn eigen mening te ventileren houd ik hier gewoon alle ervaringen bij en de meeste stemmen gelden. Nu de details over de winnaar: de 5000.
De details
Het valt op dat er geen S uit voering of S2 is, gewoon de 5000. Wel is er dus de TL versie. Er is inmiddels nog een nieuw model bijgekomen en dat is de Grand prix 5000 S TR
Tubeless
Bij de Tubeless uitvoering van deze band, de Continental Grand Prix 5000 TL is er geen 23 mm uitvoering, wel zijn er deze:
- 700×25 – 300 gr
- 700×28 – 345 gr
- 700×32 – 370 gr
Daarnaast is hij er ook in een 650c uitvoering verkrijgbaar.
Michelin
Wat ik inmiddels wel heb ondervonden is dat de opvolgers van nu al goede banden vaak nog beter worden zoals deze Grand Prix 5000 opvolger van de normale fietsband 4000 S2. De opvolger van de Michelin PRO 4 is de Michelin Power Competition.
Pirelli
Het mooie merk Pirelli heeft ook bijzonder fraaie en ook best goede fietsbanden voor de racefiets met de P Zero Velo. De racefietsbanden van Pirelli zijn net iets minder goed maar een welkome aanvulling van een mooi merk.
Ervaring
Gelukkig is er keuze volop als je voorkeur hebt voor een merk. De meeste A-merken maken geen slechte wielrenbanden dus daarmee kun je je niet echt een buil vallen. Wat ik persoonlijk prettig vind is dat een band echt licht rolt en voldoende grip geeft. Daarmee is de Conti 5000 voor mij wel echt verreweg de beste, en dat vinden vele fietsers met mij.
Wat zouden jullie kiezen?
Mijn keuze voor mijn favoriete racefietsband onderbouwd: ik stond afgelopen week voor de keuze tussen de Schwalbe One en Grand prix S2 en heb voor die GPs2 gekozen omdat die lichter zijn (185 gram ipv 200) en, belangrijker, dat ze me al jaren bevallen (met de S, toen er nog geen S2 was). De laatste keer lek rijden kan ik me niet eens meer herinneren ondanks de vele kilometers, ook in de regen. Toch hoor ik ook hele goede verhalen over die nieuwere Schwalbe One. Ben je meer een gevarieerde fietser dan is een mountainbike met banden voor asfalt ook een gaaf alternatief.
Schwalbe Durano
Met de relatief nieuwe Schwalbe Durano banden (de Schwalbe Durano HS464) heb ik nu ook al een poos gereden en de eerste indruk is erg goed. Ze zijn wat lichter geworden, mooier en rollen beter dan de vroegere Ultremo’s. Het grote voordeel is dat ze minder snel slijten en minder snel lek gaan ten opzichte van hun voorganger. Die was weliswaar ook soepel en wedstrijdgericht maar ging te snel licht en moest te snel vervangen worden. Deze nieuwe Durano’s zijn verbetert met betrekking tot de lekbestendigheid en de rolweerstand. De blikvanger is de nieuwe versie in het wit maar ik kies meestal voor neutraal zwart.
Schwalbe One
Met de Schwalbe One hebben ze weer een nieuwer model en deze is er in 2 uitvoeringen, namelijk 1 voor draadbanden en 1 voor tubeless rijden. De Schwalbe One is het nieuwe racerubber van Schwalbe. Volgens Schwalbe is dit de snelste en betrouwbare wedstrijdband die ooit is ontwikkeld. Hij wordt zelfs gemaakt in een fabriek die speciaal voor deze band is gebouwd. Nu sprak ik laatst een echte racefietswinkel eigenaar die veel ervaring heeft en hij raadde mij ook de Schwalbe One aan. Het zal kantje boord zijn of hij liever deze One van Schwalbe heeft of de Grand Prix S2 en eigenlijk vind hij ze beiden super. De prijs zal voor de meeste de doorslag geven zoals je hier ziet
Buiten
Waarom gaan we niet in op meer buitenbanden dan 3? Eigenlijk rijden we allemaal bijna met deze 3 buitenbanden op de racefiets, een uitzondering daargelaten van 1 wielrenner op tubes. De meesten rijden op de Conti’s 5000 en de Schwalbe Durano. Ik moet daarbij zeggen dat wij veel in de zomer met elkaar rijden en ik weet dat sommigen ook een set winterbanden hebben en dan voor andere banden kiezen met meer profiel en de hoogste doorprikweerstand. In de winter gaat het namelijk niet echt om snelheid maar wel om kilometers maken zonder een vieze nattige band te verwisselen met verkleumde handen. Als je dat 2 keer doet in 1 rit dan is de lol er wel vanaf.
Hoe zit het met de slijtage?
Over slijtage van racefietsbanden is ook nog wel een boom op te zetten maar het komt erop neer dat het een combinatie is van de volgende factoren:
- Soort wegdek: veel slechte weg geeft meer slijtage dan superasfalt.
- Bandendruk: lage druk geeft meer slijtage.
- Gewicht berijder: zwaardere rijder geeft meer slijtage.
- Velgbreedte: als een band erg smal valt geeft dat meer slijtage.
- Route: hoe meer bochten je rijdt hoe meer de banden slijten.
Mijn ervaring is dat de 5000 echt lang meegaat en de 25 mm versie ervan zal nog langer meegaan.
Andere racefietsband in de winter?
Ik kies overigens niet voor speciale najaar/ winter racefietsbanden want ik rijd daarvoor te weinig lek met mijn Continental GP 5000. O ja, voor wie het interessant vindt: ik rijd grofweg 5.000 tot 8.000 km per jaar met gemiddeld 1 a 2 lekke banden. Weinig dus, maar dat kan geluk zijn. Een heel ander onderwerp is namelijk het lek rijden voorkomen.
Ik let altijd wel goed op de weg en hoe harder wij rijden hoe beter je bloed door je lichaam en hersenen stromen en dat maakt je alerter voor oneffenheden in de weg, putdeksels, steentjes, gruis in de zijkant, maar ook gruis op het midden van een weg waar je met de fietsbanden doorheen rijdt, voor ruwere wegen en gebieden is het ook mogelijk en misschien wel makkelijker om bijvoorbeeld een gravelbike met gravelbanden te gebruiken.
Over de lek bestendigheid en doorprikkracht
Lek rijden is niet leuk en daarom kies ik ook voor deze banden. Na de rolweerstand (want we willen graag hard rijden, elke % telt) is dat het belangrijkste voor mij persoonlijk. En daarom ben ik ermee gaan testen een paar jaar geleden na de vele enthousiaste reacties over deze Continental band. Ik rij het meest met droog weer en de vroegere ergernis van lek rijden is nu weg.
Over de rolweerstand
Die rolweerstand zorgt er voor dat je dus net dat beetje harder gaat. Dan is opletten wel geboden. Het ‘mooiste’ was de klapband van Ton een paar jaar terug. Hij moest enorm remmen voor een auto voor zich (over het hoofd gezien door de automobilist) en toen blokkeerde hij zijn achterwiel, niet het slimste maar in nood doe je rare dingen. Zijn band bleef heel maar was blijkbaar goed gesleten op 1 plek. Dit had als gevolg dat het met de hitte na opstappen en verder koersen een enorme klapband gaf, lachen achteraf maar niet fijn onderweg.
Tubeless racefietsband
Tubeless is helemaal in voor racefietsen want een tubeless band bespaart gewicht en rolt lichter. Vooral deze lagere rolweerstand is de reden dat veel wielrenners met (oude) tubes rijden maar die moet je kleven. Tubeless racebanden zijn handiger omdat je niets hoeft te plakken en sneller de banden kunt verwisselen als je toch lek rijdt. De kans op lek rijden is overigens lager bij deze tubeless racefiets banden. Bekijk hier de tubeless wielen en banden bij onze tubeless race wiel ervaringen.
Gewicht
Dan een redelijk nieuw fenomeen waar we onze vakantie ook mee opgeleukt hebben: het gewicht van de racefietsband. Deze Continentals en Schwalbe Durano zitten dicht bij elkaar maar er zijn wel echt zware banden op de markt en aangezien het roterende massa is ‘merk je dit meer’ dan extra gewicht in het frame of elders. Dus ventieldopjes maar thuis laten dan 😉
Wat voor band op carbon wielen
Maakt het nu uit welke band je kiest bij het materiaal van het wiel? Ik heb ernaar gevraagd en dat schijnt niet uit te maken. Wat je een fijne racefietsband bij een aluminium wiel vind zal je waarschijnlijk ook fijn vinden als je overgaat op carbon wielen. Daarom liggen om mijn carbon wielen en aluminium wielen de Continental Grand Prix 5000 banden. Deze is de nieuwste van Conti en die zal nog wel een jaar of 5 blijven gezien de levenscyclus van de voorganger (8 jaar).
Breedte
De breedte van een racefietsband is ook een beetje voor de fijnproevers, maar het maakt wel echt verschil. Over het algemeen geldt: hoe breder hoe lager de rolweerstand. Dit komt omdat smallere banden meer worden ingedrukt dan bredere banden. De meesten zijn 23 mm breed en ‘breed’ noemt men al 25 mm en ‘smal’ 21 mm. Ontdek meer over de beste bandbreedte en bandenspanning racefiets band.
Binnenbanden
Een binnenband schijnt ook een heel klein beetje uit te maken maar dat merk ik persoonlijk niet echt. Je hebt bijvoorbeeld butyl en latex binnenbandjes, en ook van goedkoop tot duur. Meestal pak ik de middenmoot, het liefst van een merk. Ik bestel ze wel vaak mee met de buitenbanden want als ik ze los moet bestellen kost het vaak verzendkosten, en dat is minder leuk.
Michelin Power Competition
Naschrift: deze test wordt continue ge-update omdat wij banden aan het testen zijn en nu hebben we een poos gereden met de Power Competition van Michelin en die is nieuw en echt goed en rijd lekker. Zonder je te vermoeien met alle technische details is de rolweerstand laag maar hebben we ook nog niet lek gereden. Bekijk de Michelin Power Competition link
Vittoria
Jan voegt nog een goede band toe van Vittoria en dat merk ken je waarschijnlijk al van vroeger van de normale fietsbanden. Niet alles is goed van ze maar de Vittoria Open Corsa Evo CX III is inderdaad betaalbaarder dan de Conti en Schwalbe. Vittoria maakt dus ook speciale racebandjes en dat doen ze inderdaad behoorlijk succesvol. Je ziet hier de verschillende Vittoria banden voor de racefiets:
Vittoria CX3
Na de CX II hebben ze dus nu ook de CX III en die is weer net iets lichter en beter dan de voorganger. Op een op andere manier blijven veel mensen rijden met dat merk als ze er eenmaal voor gekozen hebben. Bekijk hier die favoriet van Jan.
Hoe houd je een band zo lang mogelijk goed?
Wat ook handig is bij je racefietsbanden is een periodieke controle:
- Haal de band eraf en check het velglint, is het heel en zitten er geen scherpe randjes in de velg.
- Check direct met je hand/ vinger of er wat scherps door de band steekt (vanaf de binnenzijde controleren).
- Haal steentjes uit de compound door de band samen te knijpen in de lengterichting, je pakt er vaak een steentje of 10 a 20 makkelijk uit.
- Zijn er nu geen te grote gaatjes ontstaan want vaak valt het tegen als je de band van zo dichtbij bekijkt (nieuwe om ergernis te voorkomen alvast bestellen).
- De bandjes er weer omheen leggen, liefst zonder bandenlichter.
- De ringetjes voor om de binnenbanden heb ik nooit gesnapt. Je kunt de band ermee opsluiten en ik vermoed dat hij daardoor sneller lek gaat. Bij een carbon velg kun je nog beter een stukje tape om het ventiel doen om geluid te voorkomen.
- In de winter als de fiets een week stilstaat de lucht uit de bandjes laten lopen (zelf laat ik ze van 8 bar naar 4 bar leeglopen).
Bestellen
Een redelijk nieuwe band bij mijn tripjes in deze gebieden en in het buitenland gaan dus altijd gepaard met een nieuwe band voor en achter en ook nog een reserveband. In het buitenland kennen ze meestal de prijzen wel 😉 Hier thuis niet, een goede band kost vaak een euro of 30. Dus ik bestel ze dan liever hier want dat scheelt veel geld.
Kopen
Het kopen van zoiets nieuws voor je hobby is altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om hem aan te pakken, direct naar de keuken te lopen voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de verpakking te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken, verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen 😉Aanbieding
De Continental Grand Prix 5000 is sneller en lichter als opvolger van het oude topmodel Grand Prix 4000S2. Hij gaat minder snel lek, gaat langer mee en is echt de allerbeste racefietsband!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Grand Prix 5000 aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Grand Prix 5000 pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Meer technische info
De UCI stelt eisen op voor de fietsbanden. Bekijk meer technische info van fabrikanten van materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken van de overheid). Kijk ook af bij de kenners van de profploegen zoals Team Sky en Lotto-Soudal. Natuurlijk kun je ook kijken bij meer tips over zelf je fiets opbouwen Bekijk de Continental Grand Prix 5000 sale aanbieding ►