De technologische ontwikkelingen blijven stug doorgaan, zo ook in de sportwereld. Elke keer is er weer een nieuwe gadget en functie geïntroduceerd, zo ook op het gebied van fietscomputers. De afgelopen tijd heb ik de nieuwste fietscomputer van Garmin getest: de Garmin Edge 830. In deze blog lees je mijn ervaringen. Ben je nieuwsgierig naar wat de Edge 830 allemaal kan en de plus- en minpunten? Lees dan snel verder voor een uitgebreide review van deze nieuwe Garmin fietscomputer.
Uitgebreider, mooier en niet duurder
De Edge 830 is een mooie en uitgebreide fietsnavigatie device. Je hebt alles wat je als veeleisende wielrenner/ mountainbiker zoekt en misschien nog wel meer. Bekijk de beste Garmin 830 sale aanbieding
Uiterlijke kenmerken
Als je een nieuw toestel uitpakt, kijk je natuurlijk eerst naar de uiterlijke kenmerken. Zo is het bij de Edge 830 ook. Er is ten opzichte van de Edge 820 het een en ander aan veranderd. Wat valt op? De Garmin Edge 830 en Garmin Edge 830 plus is een beetje groter dan zijn voorganger, waardoor je meer ziet en het ook beter ziet, en is een soort tussenvorm van de 1030 en 820.
Garmin Edge 830
Hier zie je deze 3 toestellen naast elkaar met deze nieuwe Garmin Edge 830 in het midden.
Duurtest
Update na 6 maanden gebruik: Inmiddels heb ik deze mooie Edge 830 nu ruim 6 maanden. In die tijd heb ik heel veel fietsritten en -tochten gedaan. Ook heb ik er de tocht van Italië naar Nederland mee gereden. En hij verschilt eigenlijk niet heel er met de nieuwere 840.
Het navigeren gaat boven verwachting makkelijk en intuïtief. Ik kan niet anders zeggen dan dat de schok van de hoge prijs volledig vergeten is, en dat hij me super bevalt. Vooral het makkelijk gebruik en de nauwkeurige gegevens tijdens en erna vind ik heel fijn. De accu gaat ook lang genoeg mee zodat ik hem max 1 keer per week hoef op te laden bij een rit of 4 per week.
Wat je bij het gebruik merkt is de betere (lees: snellere) processor. Deze zorgt voor een veel fijner gebruik van de vaak toch wel hakerige bediening van de oudere Edges van Garmin (zoals de 820).
Makkelijk te gebruiken
Het menu is zoals je van Garmin gewend bent, namelijk simpel en precies wat je verwacht. Alles is te vinden op een logische plaats. Daardoor hoef je nooit lang hoef te zoeken naar instellingen of functies. Dat is handig omdat je dan meer tijd kan besteden aan het fietsen (en natuurlijk is het ook veiliger). Tijdens het klikken door de functies zie je ook hoe snel het touchscreen reageert. Dit is echt veel sneller dan bij de 820 en lijkt bijna wel zo snel als op een telefoon. Al scrollend door de verschillende menus zie je de mooie functies voorbijkomen.
Functies
De ClimbPro is vooral een erg gave nieuwe functie.
ClimbPro
Wat is ClimbPro precies?
Met de ClimbPro kun je veel doen.- ClimbPro analyseert de hoogteligging van een parcours en detecteert alle belangrijke hellingen.
- Je weet op elk moment op hoeveel afstand de volgende helling ligt, en vooral hoe zwaar die is.
- ClimbPro duidt de gemiddelde hellingsgraad aan, de afstand en de helling die je nog resten. Zo kan je de situatie evalueren en je inspanningen op de beste manier afstemmen.
Aandachtspunten en mijn ervaring
Hoe goed werkt deze functie nu? Hij is fijn maar niet perfect. Als detaillist zal ik direct even ingaan op de mindere punten. Het eindigt zelden op een hoogtepunt van de berg. Hij zegt gewoon op een gegeven moment dat de klim voorbij is als stijgingspercentage bijna nul is. Dit is niet altijd bij het bordje op een berg, maar echt als de weg (bijna) vlak is. Het geeft wel een goede indicatie van de lengte en steilheid van de klim.Ook zitten er een hoop nieuwe performance metrics in, zoals nutritie/hydratie alerts die automatisch gegenereerd worden afhankelijk van de route/weer condities.
Bij deze Edge 830 krijg je de mooie integratie met Trainingpeaks.
TrainingPeaks
Wanneer je besluit te kiezen voor deze Garmin Edge dan is het mooi meegenomen dat je de voordelen van Trainingpeaks krijgt. Het is goed en leuk wanneer je ervaart dat een training tot in de perfectie is uitgevoerd. Met de integraties van TrainingPeaks en deze Garmin kun je gemakkelijk gestructureerde workouts bouwen.Nauwkeurige analyse met grafieken
As je deze Garmin gebruikt in combinatie met TrainingPeaks krijg je als sporter de beste trainingservaring. Wanneer je traint met een coach, zal deze ook Trainingpeaks schema's geven. Je kunt ze ook zelf makkelijk maken. Van het plannen en creëren van toekomstige workouts tot nauwkeurige uitvoering en het volgen van je training in realtime wordt je sneller beter. Vervolgens kun je ook nauwkeurige analyse en evaluatie van je prestatie daarna bekijken.Beter trainen
Vervolgens kun je ze binnen enkele minuten uploaden naar de Edge. Via duidelijke schermen zie je de training en kun je effectiever de beste conditie opbouwen. Let wel op dat na de 14 dagen gratis proefversie je 9 euro per maand gaat betalen voor deze dienst. Natuurlijk is hij niet verplicht. Toch kiezen veel fietsers er wel voor, vanwege alle voordelen van Trainingpeaks.Automatisch uploaden naar de TrainingPeaks kalender
Met de AutoSync voltooide trainingen krijg je ze in je kalender te staan. De voltooide activiteiten worden automatisch via Garmin Connect naar je TrainingPeaks-kalender ge-upload. Je kunt de komende toekomstige trainingen ook vanuit je TrainingPeaks-kalender naar je Garmin Connect-kalender sturen. Voltooi je training vervolgens tot in de perfectie doordat je Edge je live traint. Door deze realtime training is een rit alleen meteen ook veel leuker!Stress score
Hij heeft ook een stress score. Deze geeft aan hoe erg gestrest je bent. Dit wil je weten omdat je vaak beter presteert als je een lage stress score hebt. Het meten klinkt simpel en dat is het volgens de test eigenlijk ook. Je moet feitelijk een paar minuten stil staan terwijl je hartslag wordt gemeten. Daaruit wordt je persoonlijke stress score van dat moment opgemaakt en dat kan dus van hoog (erg gestrest) tot laag (relaxed) zijn. Wat is Stressrelief? Een terechte vraag en ik had er niet in geloofd als ik niet zag dat Judith er profijt van heeft op haar Fitbit. Iedere avond voor het slapen doet ze het korte stressrelief programma. Geloof me: ze doet niet aan zweverige blabla en is kritisch op van alles en nog wat. Kortom: het helpt haar rustiger te worden. Minder stress Hij is in staat om je stressniveau terug te brengen. De fitnesstracker merkt op wanneer je hartslag omhoog gaat, zonder dat je aan het bewegen bent. Mocht dit het geval zijn dan kan het apparaat ademhalingsoefeningen voorstellen om de stress te verlagen. De app kan vervolgens bijhouden wanneer je veel stress ervaart, zodat je mogelijk wat kunt veranderen aan de patronen in je leven.Garmin Edge 830 VS 1030
Niet meer de nieuwste
Lang was de 1030 de nieuwste Edge, maar inmiddels is deze opgevolgd door deze Edge 830. Het eerste dat opvalt is natuurlijk het wat kleinere scherm. Het mooie van niet meer de nieuwste zijn, zijn natuurlijk de coole aanbiedingen die je nu kunt krijgen op die 1030. Op dit moment is er nog geen Garmin Edge 1040, er wordt wel over gespeculeerd wat deze 1040 voor nieuwe functies zal gaan bevatten.
Verder zijn ze:
- Met volledige kleurennavigatie (die op de Edge 830 wel veel sneller en beter is)
- Met alle fietsdata die je wilt
- Wifi uitgerust
- Bluetooth uitgerust
- ANT connectiviteit uitgerust
Navigeren
Laten we kijken naar het navigeren. Routes inladen duurde vroeger best lang, een minuut of zo. Bij de Edge 830 is dat veel sneller door de betere processor. Het bijwerken van de route als je anders (of fout) rijdt gebeurt nu dus met de Edge 830 heel snel. Dat scheelt echt in gebruiksgemak bij navigeren en rijden op vreemde plekken. Je kunt een locatie en poi opzoeken en je daarheen laten navigeren, net zoals in de auto of op je telefoon. Ook kun je swipen op het kaartje om de plekken op te zoeken en punten opslaan.
Schermindeling
De Edge 830 heeft een simpel homescherm. Je ziet achtereenvolgens:
- 1 Train
- 2 Navigate
- 3 Training
Activity profiles
Bij deze activity profiles kun je ook je verschillende dataweergave schermpjes kiezen voor iedere soort activiteit. Zo wil ik bij fietsen op de weg (train) de hoogtemeters zien (in de heuvels klimmen) en wil ik bij het andere activity profile indoor weer andere zaken zien. Zoals bij ook de andere Garmins kun je zowel schermpjes aan- als uitzetten en kun je op de schermpjes bepalen hoeveel datavelden worden getoond plus wat er voor data op ieder veldje word weergegeven. Zelf wil ik bijvoorbeeld altijd een eerste schermpje met:
- Snelheid
- Gemiddelde snelheid
- Afstand
- Hartslag
- Cadans (indien cadanssensor aanwezig)
En eventueel nog:
Naast deze 5 kun je nog andere 5 velden toevoegen dus totaal 10(!) per schermpje. Wellicht vind je dat belachelijk veel maar ik weet dat Ton bijvoorbeeld altijd enorm veel data wilt zien op zijn Garmin.
Hij heeft 5 schermen plus nog vaste schermen:
- Navigatie
- Kompas
- Hoogte
- Ronde samenvatting
- Virtuele partner
- Light network
- Cycling dynamics
Group tracking
Met group tracking kun je makkelijk wielrenners volgen via je device. Dat is makkelijk voor 2 doelgroepen. Als eerste is het handig voor de thuisblijvers met een smartphone die zich zorgen maken over waar je bent en hoe het gaat. Het andere voordeel is voor je mede-fietsers. Fietsers in het peloton waarmee je vertrokken bent kunnen aan de andere kant ook jou zien.
Het is tevens een goede device om je vermogen te meten met bijvoorbeeld de slimme Garmin trappers of een Powertap wiel.
Daarnaast heeft hij Garmin Live tracking. Met Garmin Live tracking kan iedereen live zien waar je bent. Dus tijdens een wedstrijd weten ze precies hoe ver je bent, hoe hoog je hartslag is en meer.
Conclusie
De Garmin Edge 830 is zeker mijn nieuwe beste vriend tijdens het fietsen. Deze is snel, laat precies zien wat ik wil en kan me overal probleemloos naartoe navigeren. Daarbij is het een fijne ervaring hoe goed en snel deze fietscomputer te koppelen is met externe apps en accessoires zoals de Garmin Varia Rct715 slimme achterlamp. En vooral helpt deze je een betere fietser te worden, omdat je zoveel statistieken kunt zien en heel praktisch kunt gebruiken, waardoor je heel gericht kunt trainen.
Aanbieding
De Garmin 830 is dus echt de topper met echt goede fietsnavigatie, mogelijkheid van meting van vermogen, cadans, hartslag en nog veel meer. De ClimbPro en het mooie uiterlijk op je stuur maken hem helemaal af!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Garmin Edge 830 aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Garmin Edge 830 pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben: