Zo nu en dan laait de discussie weer op: Hoe nauwkeurig is de marathon afstand meting van een GPS horloge? Ik liep met de topmodellen van Garmin en Polar de marathon op meer dan 25 plaatsen en dit is de uitkomst.
Hoe nauwkeurig is de afstand van een marathonwedstrijd
Ik liep de marathon van Berlijn, New York, Rotterdam en nog vele andere en altijd had ik het allerbeste Garmin horloge om mijn pols en soms ook een Polar. Vaak is de afstand die het horloge weergeeft meer dan de 42,195 meter en soms zelfs meer dan 44 kilometer! Hoe kan dat nu? We gaan er op in met voornamelijk de laatste meting met het beste sporthorloge van dit moment met GPS.
Hoe nauwkeurig is de meting van de afstand op de baan?
Door het vele inhalen via de buitenbaan kwam ik uiteindelijk op een totale afstand van 43,8 kilometer in een tijd van 3:04:59. Hierdoor werd mijn officiële marathontijd (over de 42,195 kilometer) een PR van 2:58:05, wat betekent dat ik een marathon onder de 3 uur heb gelopen. Overigens was het eigenlijk nog meer dan 43,8 kilometer, omdat de meeste lopers hun horloge om hun rechterpols dragen – ik ook. Dit lijkt een klein detail, maar bij elke bocht wordt je horloge dus net iets verder naar buiten geduwd. Met 105,5 ronden zijn dat 211 bochten, waarbij mijn horloge steeds in de binnenbocht zat. Wil je meer weten over de nauwkeurigheid van een top hartslagmeter (mijn 965 is nog steeds een van de beste modellen), dan kun je ons artikel over GPS-horloges lezen.
Het is dus zo dat ik 43,8 kilometer liep terwijl deze baan exact tot op de centimeter 400 meter lang is. Hoe kan dat nu? Bij een marathon op de weg wordt vaak aangenomen dat de afstand exact 42,195 kilometer is, maar in de praktijk leggen lopers meestal meer kilometers af door het inhalen en het niet exact volgen van de ideale lijn. Tijdens mijn eerste baanmarathon ervaarde ik dit probleem op een nieuwe manier. Een baanrondje is 400 meter, dus je zou verwachten dat 105,5 rondes gelijk staat aan precies een marathon. Toch liep ik uiteindelijk 43,8 kilometer, bijna 1,6 kilometer extra! Ik liep trouwens al eerder met de Garmin Fenix 8 en Enduro 2 en beiden geven ze hetzelfde aan als deze 965. Je ziet hier alle metingen van de afstand en tijd van mijn Garmin op Strava:
En dit zijn de overige statistieken op Strava:
Inhalen op de buitenbaan
Het grootste verschil kwam door het inhalen. Omdat er geen vaste regels waren voor langzamere lopers om aan de buitenkant te blijven, moest ik vaak via de buitenste banen voorbij. Dit zorgde ervoor dat ik elke keer meer afstand aflegde dan de 400 meter per ronde, wat zich dus toch een beetje opstapelde over de hele marathon. Dit zou dus op ieder goed horloge goed moeten weergegeven, of het nu een diehard adventure horloge is of een sjieker damessporhorloge met goede GPS, in beiden zit vaak dezelfde chip van de merken.
Nauwkeurigheid van een marathonafstand
Deze ervaring toont hoe moeilijk het kan zijn om een marathon exact af te leggen, zelfs op een baan. Bij wegwedstrijden zorgen bochten, verkeer en obstakels er vaak voor dat lopers extra afstand maken, maar ook op een perfect afgemeten baan blijkt het lastig om precies op 42,195 kilometer uit te komen. Als je van plan bent om een marathon op de baan te lopen, is het slim om rekening te houden met de extra afstand die je door inhalen moet afleggen.
Hier kun je alles terugkijken op Strava om zo je eigen mening te vormen:
en in de Podcast hoor je het verslag!
Voordelen van een marathon op de baan
Naast het meten van de afstand is er veel te zeggen voor zo’n mooie baanwedstrijd! Dit zijn de voordelen:
- Geen verkeerslichten of kruisingen zoals bij wegwedstrijden.
- Constante toegang tot je eigen voeding en drankjes bij elke ronde.
- Het publiek kan je steeds aanmoedigen vanaf één centrale plek.
- Veilige, gecontroleerde omgeving zonder obstakels van buitenaf, daarom lopen zovelen ook lekker precies hun trainingsschema.
- Verende, snelle ondergrond die goed is voor je snelheid.
Conclusie
Hoewel een baanmarathon op het eerste gezicht nauwkeuriger lijkt, kan inhalen en het gebruik van de buitenste banen de totale afstand dus best wel vergroten. Wil je een PR lopen? Dan is het slim om te kijken wat voor voorwaarden of er regels er zijn zodat je puur kunt focussen op je PR op je GPS hartslagmeter. Je leest hier bij mijn complete verslag van de marathonwedstrijd hardlopen op de baan.