Bietensap is de afgelopen jaren een populaire drank geworden onder fietsers en andere duursporters. Dit komt voornamelijk door de mogelijke prestatiebevorderende effecten die worden toegeschreven aan bietensap. Maar wat zit er precies in bietensap dat het zo speciaal maakt, en werkt het echt? Hieronder duiken we dieper in op deze vragen.
Wat Zit Er in Bietensap?
De belangrijkste werkzame stof in bietensap is nitraat. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide (NO), een molecule die helpt bij het verwijden van de bloedvaten. Dit proces kan de bloedstroom verbeteren en de bloeddruk verlagen, wat gunstig is voor sportprestaties.
Mogelijke Voordelen van Bietensap bij Fietsen
Verbeterde Uithoudingsvermogen
Het is algemeen bekend dat koffie/cafeïne voor sporters een goede stimulans kan zijn, maar wist je dat bietensap ook vele voordelen heeft? Verschillende studies suggereren dat bietensap het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Dit komt doordat stikstofmonoxide de efficiëntie van de mitochondriën in de cellen verhoogt, wat leidt tot een betere energieproductie tijdens inspanning.
Verlaagde Zuurstofkosten
Het drinken van bietensap kan de zuurstofkosten van inspanning verminderen. Dit betekent dat fietsers minder zuurstof nodig hebben voor dezelfde inspanning, wat leidt tot betere prestaties, vooral bij lange ritten.
Sneller Herstel
Bietensap bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en ontstekingen na intensieve trainingen, wat kan bijdragen aan een sneller herstel. Bietensap is dus de beste herstelvoeding voor na het fietsen die compleet natuurlijk is.
Werkt Het Echt?
De wetenschap achter de voordelen van bietensap is veelbelovend, maar niet zonder gemengde resultaten. Hier zijn enkele bevindingen:
Positieve Resultaten
Sommige studies tonen significante verbeteringen in uithoudingsvermogen en prestaties bij atleten die bietensap consumeren. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift “Medicine and Science in Sports and Exercise” vond dat atleten die bietensap dronken, een 16% langere tijd konden fietsen voordat ze uitgeput raakten.
Gemengde Resultaten
Andere studies tonen minder indrukwekkende resultaten, waarbij sommige atleten weinig tot geen verbetering merkten in hun prestaties. Dit suggereert dat het effect van bietensap kan variëren afhankelijk van factoren zoals de individuele respons, dosering en duur van de inname. Uit sommige ervaringen van sporters blijkt dat het nemen van een gel, zoals de gels uit onze top 8 beste energiegels evenveel energie kan geven als bietensap.
Persoonlijke Ervaring
Ik besloot bietensap te gaan gebruiken voor mijn training voor de Rotterdam marathon nadat ik hoorde dat een fietsmaatje hier goede ervaring mee had en onder de 3 uur de marathon kon finishen. Deze sub 3 loper dronk iedere dag een beetje bietensap en toen kocht ik het ook. En ik moet zeggen dat ik niet met 100% zekerheid kan zeggen dat het hielp, maar na het lezen van alle info (en het hier samenvatten voor je) kreeg ik wel die gedachte. Mijn marathon werd een sterke PR, dus ik was dolblij! Vervolgens heb ik tijdens mijn fietsvakantie op Mallorca nogmaals een bietensapje gemaakt, en ook daar ondervond ik de voordelen van deze natuurlijke prestatieverbeteraar.
Hoe Bietensap Te Gebruiken?
Voor fietsers die willen profiteren van bietensap, zijn hier enkele richtlijnen:
Dosering
Veel studies gebruiken een dosering van ongeveer 500 ml bietensap per dag, ongeveer 2-3 uur voor de training of wedstrijd. Het is belangrijk om te experimenteren met de dosering om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam.
Consistentie
De meeste voordelen worden waargenomen bij regelmatige inname gedurende meerdere dagen tot weken. Een eenmalige inname heeft waarschijnlijk minder effect dan een consistent gebruik.
Alternatieven
Voor degenen die de smaak van bietensap niet lekker vinden, zijn er ook geconcentreerde bietensap shots, nitraatrijke supplementen of creatine gummies beschikbaar. Lees hier welke de beste creatine gummies voor het sporten zijn.
Conclusie
Bietensap kan een waardevolle aanvulling zijn voor fietsers die hun prestaties en uithoudingsvermogen willen verbeteren. Hoewel de wetenschap veelbelovend is, is het belangrijk om te onthouden dat de effecten kunnen variëren per individu. Experimenteren met dosering en timing kan helpen om de beste resultaten te bereiken. Zoals altijd is het raadzaam om een arts of een voedingsdeskundige te raadplegen voordat je begint met een nieuw supplementenregime.
Of bietensap voor jou werkt, ontdek je pas door het zelf te proberen en te zien hoe jouw lichaam reageert. Heb je extra energie nodig tijdens het sporten? Denk dan ook een aan sportvoeding. Happy cycling!
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Sportvoeding is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: