Statistisch gezien komt het niet zo vaak voor dat Nederlanders tijdens een fietstocht van en naar het werk of in de vakantie in een zware regenbui terechtkomen. Maar als het gebeurt is het fijn om fietskleding bij je te hebben die waterdicht is. Meestal hoef je de regenkleding niet eens de hele rit te dragen, maar alleen tijdens de bui. Het nadeel van fiets regenkleding is, dat de laag die het regenwater buiten houdt ervoor zorgt dat je enorm gaat zweten. Er bestaat ook waterdichtmaak spray voor alle fietskleding die ventileert én de regen weert.
Het gebruik van fietskleding door sportfietsers
Recreatieve fietsers en sportfietsers stemmen hun kleding af op de temperatuur. Als het kouder wordt trekken ze wat meer laagjes kleding over elkaar aan. Als ze het warm krijgen door grote inspanningen of omdat het iets warmer wordt kan er gemakkelijk een laagje worden uitgetrokken. Op deze manier kan de lichaamstemperatuur prima worden gereguleerd. Deze fietskleding in laagjes ventileert uitstekend. Een nadeel van de kleding is, dat die geen regen kan weerstaan. Zelfs als je een tijdlang door een miezerregen hebt gereden ben je drijfnat. Sportfietsers gebruiken zelden regenkleding, omdat die meestal niet voldoende ademt.
Regenkleding voor gewone fietsers
Wie op de fiets naar het werk gaat of boodschappen doet zal daar geen speciale fietskleding voor dragen. Er wordt een gewone jas aangetrokken, die voldoende warmte biedt en meestal goed ventileert. Gewone fietsers hebben wel vaak goedkope speciale regenkleding bij zich. Dat zijn jassen en broeken die het regenwater volledig tegenhouden. Deze kleding wordt over de gewone kleding gedragen. Als je niet te lang met de regenkleding hoeft te fietsen biedt deze voldoende bescherming. Bij lange tochten in de regen, op je reisfiets bijvoorbeeld, is er een grote kans dat je enorm gaat zweten.
Ademende regenkleding voor fietsers
De goedkoopste regenkleding voor fietsers, die dus niet ademend is, heeft alleen zin als het een korte tijd gebruikt moet worden. Ademende fietskleding is gemaakt van een buitenstof met een membraan. Dat is een structuur, die het niet toestaat dat regenwater van buiten naar binnen kan stromen. Het vocht van het zweten kan echter wel naar buiten. Die membranen zijn er in verschillende soorten. Microporeus membraan heeft gaatjes waar waterdamp doorheen kan, maar druppels niet. Bij een hydrofiel membraan worden watermoleculen door het materiaal getransporteerd. Het ademende effect is niet altijd even sterk. Deze kleding werkt het best bij koud en winderig weer.
Gradaties van waterdicht zijn
De mate waarin regenkleding waterdicht is wordt uitgedrukt in de waterkolom die de stof kan weerstaan. Die wordt uitgedrukt in meters. Voor regenkleding voor fietsers geldt een waarde van 3 meter. Er zijn wel stoffen met een hogere mate van waterdichtheid, maar dat heeft voor fietsers geen nut. Die hoge weerstand tegen water is vooral nodig voor skipakken en voor kleding waarmee je op natte oppervlakken kunt gaan zitten. Bij regenkleding voor wandelaars zijn er soms plekken op de kleding die meer waterdruk kunnen weerstaan, bijvoorbeeld op de plekken waar de banden van een rugzak rusten.
Blijft regenkleding voor fietsers waterdicht?
Jammer genoeg gaat de kwaliteit van de waterafstotendheid van regenkleding voor fietsers langzaam achteruit. Je moet er vanuit gaan dat je elke 5 jaar nieuwe regenkleding moet aanschaffen, maar dat is afhankelijk van de mate van onderhoud van het materiaal. De stof van de regenkleding heeft aan de buitenzijde een waterafstotende laag, die na verloop van tijd slijt. Dat komt doordat de regenkleding wordt gebruikt, en ook doordat hij wordt opgevouwen. Je kunt de levensduur van de regenkleding behoorlijk verlengen als je het materiaal af en toe voorziet van een nieuwe waterafstotende laag.
Wassen helpt om regenkleding in een betere conditie te houden
Regenkleding wordt tijdens verreweg de meeste fietstochten meegenomen in ofwel een tasje, bikepacking tas , mtb tas of in frame tas, waar het tegen de randen van het tasje vuil kan worden. Houd er rekening mee dat de waterafstotende laag daardoor minder effectief is. Ook het ademende effect neemt dan af. Als je regenkleding wilt wassen moeten de aanwijzingen op het label nauwkeurig worden opgevolgd om de coating intact te houden. Gebruik nooit wasverzachters of poederzeep, maar een fijnwasmiddel. Na afloop moet de kleding goed worden uitgespoeld om alle zeepresten te verwijderen.
Opnieuw impregneren van regenkleding
Aan de regenkleding is tijdens een bui te zien dat de waterafstotende werking terugloopt doordat er minder druppels op de stof blijven zitten. Je merkt dat doordat de kleding tijdens het dragen klam gaat aanvoelen. Dit is te herstellen door de stof opnieuw te impregneren. Dit wordt sowieso aangeraden nadat de regenkleding is gewassen. Het impregneren kan met allerlei middelen worden gedaan, die in een sportwinkel te koop zijn. Je kunt kiezen uit een inwasmiddel en een spray. Inwassen is gemakkelijker, maar daarmee komt er slechts een hele dunne laag van het impregneermiddel op de stof te zitten. Sprayen is meer werk en kost meer tijd, maar geeft een beter resultaat.
Tips voor het gebruik van regenkleding
Om maximaal profijt te hebben van regenkleding kun je de volgende praktische tips gebruiken. Als je onderweg bent en er dreigt een regenbui, wacht dat niet te lang met het aantrekken van de regenkleding. Als je onderkleding al vochtig is werkt de regenkleding minder goed. Het is ook belangrijk dat de regenkleding droog is als hij wordt aangetrokken. Gebruik dus een waterdichte verpakking. Neem de tijd om de regenkleding na gebruik te laten drogen door de kleding op te hangen. Leg de kleding nooit op de verwarming, want dan beschadigt het materiaal.
Beste waterafstotende spray
Er zijn talloze waterafstotende sprays verkrijgbaar waarmee je spullen waterdicht kunt krijgen. De meeste sprays worden niet alleen gebruikt voor regenkleding, maar ook voor schoenen, gewone kleding, skipakken, tentdoek, etc. Voorbeelden van dergelijke producten zijn Rainschutz Textiel & Shoe, Texseal Pro, Imprägnol Universal impregneermiddel, Nikwax Tech Wash & TC Direct en Profluid Textiel impregnatie. Wat ons betreft is het middel Dr. Dry van het merk Dynamic de winnaar wat betreft de waterafstotende behandeling van fietskleding. Daarom wordt wat dieper ingegaan op de wijze waarop dit product werkt.
Dr. Dry: waterafstotend is niet waterdicht
Je moet niet raar staan te kijken als je na een enorme plensbui drijfnat bent geworden, ondanks dat er Dr. Dry is gebruikt om je kleding waterafstotend te maken. Dr. Dry is duidelijk niet ontwikkeld om dat soort buien te weerstaan. Het is echt bedoeld om het regenwater van één bui tegen te houden, en alleen als die bui niet al te lang duurt. Dat wordt bereikt door de stof van de kleding te voorzien van een coating. Elke vezel krijgt een waterafstotend laagje. Het voordeel daarvan is dat het textiel zijn ademende eigenschappen behoudt. Het nadeel is dat je niet te lang in de regen moet fietsen.
Verschil met andere producten
Dr. Dry verklaart het verschil in werking met andere waterafstotende sprays door de manier waarop de coating werkt. Bij andere producten wordt die coating bovenop de stof aangebracht, als een extra laag. Het regenwater wordt tegengehouden, zoals de bedoeling is, maar de lichaamswarmte kan minder goed door de stof verdwijnen. De regenkleding kan dus minder goed ademen. Als je lang in de kleding fietst ga je enorm zweten, zodat je op je bestemming even nat bent van het zweet als je zonder regenkleding van de regen was geworden. Dr. Dry gebruikt het ademen van je gewone fietskleding en verbetert de waterafstotendheid.
Bij Dr. Dry krijgt elke vezel van je fietskleding rondom een laagje waterafstotend materiaal. De ruimte tussen de vezels blijft echter intact. Het waterafstotende materiaal wordt niet beschadigd doordat de stof beweegt. Het waterafstotende materiaal is dus flexibel en elastisch, en blijft gedurende het fietsen goed werken. In dat opzicht is de beschermende werking van Dr. Dry dus voor een lange periode gegarandeerd, veel langer dan de sprays die bovenop de stof worden aangebracht, vooral als het wordt gebruikt op rekbare kleding.
Dr. Dry gebruiken
Uit de beschrijving van Dr. Dry kun je opmaken dat het product geschikt is voor alle soorten kleding die je tijdens het fietsen draagt, maar niet speciaal voor fietskleding. Houd er rekening mee dat je het product na het sprayen eerst 24 uur moet laten drogen. Je kunt de kleding dus niet meteen aantrekken. Een andere voorwaarde is, dat de kleding goed schoon en droog moet zijn, want anders zal Dr. Dry niet op het materiaal blijven hechten. Ook wordt in de handleiding aangeraden om de behandeling na elke 5 wasbeurten te herhalen. De waterafstotende werking neemt bij elke wasbeurt namelijk met ongeveer 20 procent af.
Praktijkervaringen Dr. Dry
Als je de behandelde fietskleding in droge weersomstandigheden draagt merk je niets van de behandeling met Dr. Dry. Maar als het licht begint te regenen kun je zien dat zich druppels regenwater op de kleding vormen. Als je rustig doorfietst heb je geen last van extra zweetvorming. Zolang het rustig regent doet Dr. Dry zijn werk uitstekend. De druppels vallen van de kleding en je wordt niet nat. Maar als het flink begint te plenzen is er van het waterafstotende effect niets meer over, precies zoals Dr. Dry had beloofd.
Wat ons betreft is het middel Dr. Dry van het merk Dynamic de winnaar wat betreft de waterafstotende behandeling van fietskleding!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Beste waterafstotende spray is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: