Met de beste fiets schoonmaakspullen kun je de fiets goed onderhouden en dat is zeer belangrijk als je met die fiets ook de weg op moet. Dit niet alleen voor jouw veiligheid maar ook voor die van je medeweggebruikers.
Fiets schoonmaakspullen
Door je fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te geven zal deze soepel blijven rijden, de slijtage is minder en je fiets blijft er goed uitzien. Bovendien is het stuk veiliger fietsen op een betrouwbare fiets. Bekijk de fiets schoonmaakspullen aanbieding
Weinig tijd om te lezen? Dan is dit de samenvatting van de test uitslag met het winnende product.
- Maakt je fiets echt makkelijk en goed schoon
- Beschadigd niet de lak en onderdelen
- Verwijderd zelfs hardnekkig vuil van de mtb met modder
- Niet gratis
Onze Conclusie
De allerbeste
Deze echt fijne Bike7 Clean is het allerbeste schoonmaakmiddel.Je fiets na elke tocht schoonmaken kan een vervelende opdracht lijken. Maar met de Bike7 Clean doe je het in een handomdraai en beleef je zelfs plezier aan het reinigen van je fiets.
Daarnaast is goed onderhoud belangrijk om je fiets in optimale conditie te houden. Zo gaan ketting en tandwielen ook langer mee en bespaar je dus geld. Voor meer info over het schoonmaken van je ketting kan je het artikel bekijken over het schoonmaken van een vieze ketting. De Bike7 Clean is speciaal ontwikkeld om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je merkt meteen het verschil en daarna kun je genieten van je blinkende fiets en dat gaat het beste met deze perfecte Bike7 Clean!
Tips schoonmaken fiets
- Wacht niet te lang met het schoonmaken van je vuile fiets. Vuil dat is opgedroogd kun je een namelijk stuk moeilijker verwijderen
- Werk van boven naar beneden
- Wees zuinig met smeerolie en fiets en ebike clean middelen voor het milieu.
- Gebruik geen normale olie voor je ketting. Deze trekt snel stof en zand aan
Een bewijs dat een product goed is (zo lang ze niet gesponsord worden) is om te kijken naar de profs. Veel teams zoals wielerteam Sky maakt veelvuldig gebruik van de Muc-Off producten maar er zijn natuurlijk meer merken.
Werkwijze schoonmaken racefiets
Hoe te werk te gaan bij het schoonmaken van je racefiets of mtb schoonmaken:
Stap 1: Spuit je fiets af
Spoel eerst je fiets af met een tuinslang of plantenspuit, zodat je al een deel van het vuil verwijdert. Gebruik, indien gewenst, een borstel om het vuil beter te kunnen verwijderen.
Gebruik in geen geval een te sterke hogedrukreiniger. Deze kan je fiets beschadigen en je spuit er al de olie mee weg bij de ketting, tandwielen, cassette en derailleurs. Je hebt wel goede fiets/ mountainbike hogedrukreinigers die goed schoonmaken zonder dat ze te veel waterdruk hebben.
Stap 2: Ketting, tandwielen, cassette en derailleurs schoonmaken
Maak alle bewegende onderdelen goed schoon. Verwijder zand en stof uit de ketting, tandwielen, cassette en derailleurs.
Gebruik voor het reinigen een ontvetter op de ketting. Breng deze aan met een borsteltje. Laat de ontvetter vervolgens enige tijd inwerken. Er zijn speciale borstelsets in de handel waarmee je goed bij alle plekken van de ketting kunt komen.
Stap 3: Zet het frame in het sop
Gebruik een emmer met daarin een sopje en zeep het frame, de wielen en het stuur goed in. Laat dit even inwerken
Stap 4: Spuit je fiets af
Gebruik weer de tuinslang of plantenspuit. Spuit nu van boven naar beneden de zeeplaag van je fiets. Dit om te voorkomen dat vuilresten over schoon oppervlak stromen.
Vergeet de ketting, tandwielen, cassette en derailleurs niet goed af te spuiten.De goede ontvetter moet immers worden weggespoten.
Stap 5: Drogen en smeren
Maak je fiets en alle onderdelen goed droog om de kans op roesten te
minimaliseren. Vergeet niet ook de ketting, tandwielen, cassette en derailleurs goed te drogen. Gebruik hiervoor een oude doek.
Vervolgens smeer je de ketting en draai je de trappers een paar keer rond. Hierdoor kan de olie zich verspreiden over de ketting, tandwielen, cassette en derailleurs.
Goede maar duurdere producten hiervoor zijn Pedros Go! (biologisch, 100ml €9,95) en Muc-off Dry Lub (per 2 à 120ml €11,95). Hebben beide een handig tuitje aan flacon om gericht aan te brengen.
Verwijder de overtollige olie met een oude doek. Deze restjes zouden anders weer een bron zijn om vuil en stof
aan te trekken.
Stap 6: Zet de fiets weg
Loop na een minuut of 15 nog eens naar je fiets. En mocht je nog vocht tegen komen, wrijf dit dan weg met een schone zachte doek.
Draai ook nog eens rustig de pedalen rond. Zodat de olie nog eens goed naar de belangrijke plekken van de ketting, tandwielen, cassette en derailleurs wordt gestuurd.
MTB
Wat betreft het schoonmaken zijn er nauwelijks verschillen met een racefiets. Een MTB is doorgaans wat steviger gebouwd. Het profiel van de banden vraagt wel even om extra aandacht; er kan zich erg veel vuil en modder verzamelen in het profiel. Zeker bij terrein rijden of bij een erg natte en drassige route.
Wel kunnen we specifieke tips geven van het schoonmaken na en voor een rit. Daarnaast wil je soms een ‘grote schoonmaak’ houden. Dit noemen we de maandelijkse schoonmaakbeurt.
Na elke rit
- Fiets schoonmaken wanneer je fiets erg smerig is geworden. Wacht niet te lang met het schoonmaken, omdat opgedroogd vuil een stuk moeilijker te verwijderen is.
- Het beste kan je na elke twee, drie ritten de fietsketting even met een doek na lopen. Veeg met een doek het vuil voorzichtig van de ketting. Zorg er wel voor dat je het vuil niet tussen de schakels wrijft.
Voor elke rit
- Controleer de bandenspanning.
- Controleer de werking van de remmen.
- Controleer of de snelspanners/ steekassen van de wielen goed vastzitten.
- Wees ook attent op kleine problemen aan je fiets. Repareer het mankement. Als dat niet mogelijk is repareer dan het euvel snel na thuiskomst, zodat je dit kleine probleem niet verzuimt te repareren. Bovendien hoe langer je wacht met onderhoud, hoe erger het wordt.
- Smeer de fietsketting. Maak deze zo nodig goed schoon.
- Controleer de werking van de derailleurs (versnellingskabels).
- Smeer de derailleurwieltjes.
- Ga na of alle bouten en moeren nog vastzitten. Vervang roestige exemplaren. Gebruik vaseline om roestvorming tegen te gaan. Gebruik eventueel roestvrijstalen bouten en moeren.
- Controleer de buitenbanden op scheurtjes en zwakke plekken.
- Controleer het wiel op losse spaken.
- Loop de zijkant van de velgen regelmatig na. Verwijder olie, vet, zand en modder voor een betere remwerking. Door zand te verwijderen verleng je bovendien de levensduur van de remblokjes en velg.
- Maak je fiets grondig schoon. Tijdens het schoonmaken kom je mogelijk gebreken aan je fiets tegen.
- Controleer de zadelhoogte. Voor meer informatie: Fietsafstelling racefiets of Fietsafstelling MTB.
- Controleer of er geen speling in het balhoofd zit. Dit doe je door naast je fiets te gaan staan en de voorrem in te knijpen en je fiets langzaam naar achter en naar voren te bewegen. Het balhoofd moet spelingsvrij zijn.
- Ga na of er geen spelling in crankstel zit.
- Controleer de toestand van de remblokjes.
- Ga na of de ketting, cassette en kettingbladen (voorbladen) vervangen moeten worden.
- Kabels nalopen op slijtage.
- Veeg regelmatig met een doekje het vuil van de derailleurwieltjes.
- Controleer het lakwerk van het frame.
- Controleer of er geen speling in de naven zit. Draai de naven niet te vast aan, omdat het de rolweerstand verhoogt. Te los is ook niet goed, omdat dan de slijtage groter is en er kan vuil in de naven komen.
- Verwijder de derailleurwieltjes uit de derailleur en maak deze goed schoon te maken.
- Smeer één keer per jaar de scharnierpunten van de derailleur.
- Eens per jaar smeer je de draaipunten en veren van de remmen.
- Verwijder één keer per jaar de pedalen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten.
- Verwijderen één keer per jaar de zadelpen en stuurpen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten.
Tijdens het fietsen
Maandelijkse schoonmaakbeurt
Driemaandelijks
Halfjaarlijks
Jaarlijks
Reinigingsset
Bij de reinigingsset zijn er meerdere punten belangrijk.
- Zo mag je carbon frame’s en vorken mag NOOIT TE STEVIG klemmen in een fietsendrager of montagestandaard. Als je de klem te strak aandraait bestaat de kans dat het frame scheurt.
Dit kan ook gebeuren bij een heel lichtgewicht en dunwandig aluminium frames. Altijd met beleid vastklemmen is dus belangrijk. - Zorg er voor dat de verende delen van je voorvork en/of achterdemper schoon en droog zijn. Bij een dak fietsendrager is het nog belangrijker want je wilt je dak ook schoon houden.
- Wanneer je fiets een luchtgeveerde vork en/of achterdemper heeft, moet je hiervan ook regelmatig de druk te controleren. Dit kan eenvoudig met een speciale voorvorkpomp of demperpomp.
- Gebruik eerder een oudere racefiets of mtb dan een dure fiets of dure onderdelen in de winter. Al het pekel op straat geeft behoorlijk wat beschadigingen aan je fiets; het schoonmaken verdient extra aandacht. Met warm water is pekel makkelijker te verwijderen als je het snel doet.
Fiets schoonmaken
Het handigste is je fiets te plaatsen op een reparatiestandaard of op te hangen. Zo kun je overal goed bij en alles goed bekijken (op mankementen).
Sproei de fiets helemaal af.
Begin met een ontvetter aan te brengen op de fietsketting, achtertandwielen, voorbladen en de derailleurs. Dit doen je door de ketting met de trappers langzaam naar achteren te draaien. Zo kan dit even inwerken.
Vervolgens ga je de fiets met de emmer warm water met zeep van boven tot onder goed schoonmaken.
Vergeet de zijkant van de velgen en remblokjes niet goed schoon. Verwijder olie, vet, zand en modder voor een betere remwerking. Hiermee verleng je de levensduur van de remblokjes en velg.
Controleer tijdens het schoonmaken of de onderdelen nog in orde zijn. De remblokjes, loszittende moeren en boutjes, buitenbanden en de binnen- en buitenkabels verdienen extra aandacht.
Haal de wielen uit je fiets als deze erg vuil zijn, dit maakt het schoonmaken makkelijker.
Hierna spoel je de fiets af met de sproeier.
Droog je fiets goed af.
Moeren en boutjes kun je insmeren met vaseline ter voorkoming van roestvorming.
Tenslotte (niet het minst belangrijke) ga je de fiets oliën.
Ketting en cassette
De ketting en cassette schoonmaken wordt soms overgeslagen. Dit heeft best wat nadelige gevolgen.
- Het ziet er lelijk uit
- Je gaat steeds moeilijker fietsen (zwaarder trappen)
- De ketting en cassette slijten sneller
- Je kleding/ benen worden sneller smerig
Hoe ketting reinigen racefiets?
Hoe moet je dan de ketting reinigen van de racefiets? Het beste kan je na elke twee à drie ritten de fietsketting even met een doek na lopen. Veeg met een doek het vuil voorzichtig van de ketting. Pas op dat je het vuil niet tussen de schakels wrijft.
Veeg regelmatig met een doekje het vuil van de derailleurwieltjes (versnellingsbladen). Ook is het verstandig in ieder geval één per jaar de derailleurwieltjes te verwijderen, goed schoon te maken en de scharnierpunten te smeren.
Tussendoor moet je ook regelmatig aan de slag moeten met een ontvetter. Met behulp van een doek en een speciale borstelset (€6,90) is het mogelijk de ketting en de cassette goed te reinigen.
Als de ketting en cassette erg vuil zijn geeft demontage en daarna grondige reiniging het beste resultaat.
De ketting smeer je met speciale fiets kettingolie. Een olie voor je fietsketting wordt eerder aangeraden als een spuitbus. Van een olie wordt de ketting minder snel vies. Goede maar duurdere producten zijn Pedros Go! (biologisch, 100ml €9,95) en Muc-off Dry Lub (per 2 à 120ml €11,95). Hebben beide een handig tuitje aan flacon om gericht aan te brengen.
De cassette insmeren is niet nodig, dit wordt zelfs afgeraden (een vette cassette trekt extra veel vuil aan). Draai tijdens het aanbrengen van de olie langzaam aan de pedalen en laat de olie op de ketting druppelen. Na het aanbrengen draai je de ketting een aantal malen naar voren en achteren om de olie goed te verspreiden. Verwijder overtollige olie die buiten de schakels zit (trekt vuil aan).
Apparaat
Een kettingreiniger (vanaf €13,95) zie je overal geadviseerd worden, om het vuil goed uit je ketting te kunnen halen.
Fiets schoonmaakspullen en onderhoud
Door regelmatig onderhoud blijft je fiets soepel rijden, de slijtage is minder en hij ziet er goed uit. Het maakt bovendien dat je een stuk veiliger fietst op een betrouwbare fiets.
Dit vraagt om een onderhoudsschema voor je fiets met duidelijke richtlijnen. Deze zijn afhankelijk van de omstandigheden en het gebruik van je fiets.
Een mountainbike die veel in de duinen en op het strand wordt gebruikt wordt, zal om veel onderhoud vragen (voor de echte fietsfanaten onder ons: verdienen). Voor een racefiets waarmee voornamelijk in de zomer wordt gefietst zal een jaarlijkse onderhoudsbeurt meestal voldoende zijn.
Bij een nieuwe fiets letten op:
Loszittende spaken; kunnen immers zorgen voor een slag in je wiel
De afstelling van remkabels en derailleurkabels (versnellingskabel), beide rekken uit. En nagaan dat de smering goed is (soms zijn nieuwe fietsen niet helemaal goed gesmeerd).
Meestal zit er bij de aanschafprijs van je fiets ook tenminste één onderhoudsbeurt bij de prijs inbegrepen.
Fiets schoonmaakspullen tips
Hieronder volgen wat fiets schoonmaakspullen tips :
- Gebruik geen hogedrukspuit, je kunt hiermee de fiets beschadigen
Wees zuinig met smeerolie en schoonmaakmiddelen gezien het milieu. - Gebruik groene zeep met wat zand (bijvoorbeeld vogelzand) bij het schoonmaken van je fiets. Dit moet het gemakkelijker maken vuil van je handen (die behoorlijk vuil kunnen worden van je fiets) te krijgen
Naar aanleiding van bovenstaande kun je in plaats van zand ook suiker of zout nemen. Lost op in water en voorkomt verstopping van de afvoer. - Gebruik geen normale olie voor je ketting. Deze trekt snel stof en zand aan.
Fiets niet met een gekruist verzet. Dat wil zeggen, voorkom dat de je fietst in het grootste voorblad én achtertandwiel of kleinste voorblad én achtertandwiel. Dit om de levensduur van de ketting, cassette en voorbladen te verlengen. - Werk altijd van boven naar beneden. Zo loopt vuil niet over reeds schoongemaakte delen.
Tot slot wacht niet te lang met het schoonmaken van je vuile fiets. Vuil dat is opgedroogd kun je een stuk moeilijker verwijderen.
Oliën ketting, tandwielen, cassette en derailleurs
Er is bijvoorbeeld olie voor nat weer. Deze is wel wat dikker en blijft daardoor langer en beter op je ketting zitten. Dit heeft helaas wel als nadeel dat er meer vuil aan blijft zitten. Steeds opnieuw schoonmaken en smeren is dus echt heel belangrijk. Fietsen in de regen is glad, zwaar en vooral bij een wedstrijd een behoorlijke uitdaging.
Controleer je fietsbanden
Als het goed is controleer je voor je vertrekt altijd de banden van je fiets. Natte omstandigheden maken dat straatvuil makkelijker aan je banden blijft plakken.
Verwijder daarom steentjes, glas en ander straatvuil. Hoe minder troep op je band, hoe kleiner de kans op lekrijden.
Controleer je remmen
Vervang je remblokken op tijd. Onder winterse omstandigheden slijten ze harder dan in de droge zomermaanden. Er is erg vervelend om er tijdens een rit achter te moeten komen dat je remblokken versleten zijn.
Zijn je remblokken nog goed; maak ze dan goed schoon. Gebruik een remreiniger op alcohol basis. Dit omdat, ontvetters op oliebasis een vettig laagje achter laten wat de remkracht zeker niet ten goede komt. Bovendien werkt het piepen van de remmen – ‘squeeling’ – in de hand.
Hardnekkig vuil kun je verwijderen door met schuurpapier (korrel 400-600) over het remoppervlak te gaan. Je zult er versteld van staan dat er toch nog wat vuil ‘uit’ je blokken komt.
Goede fietsverlichting
Vooral voor de racefietsers geldt dat verlichting in de winter echt een must is. En verlichting zit er, normaal gesproken, niet op een racefiets. Ook al verwacht je voor het donker weer thuis te zijn, er is altijd een kans dat dat door pech niet lukt. Of de geplande route wat langer duurt dan je verwachtte en het dus ineens donker is.
Een setje lampjes moet je echt altijd bij je hebben als je gaat fietsen. Je weet immer nooit hoe alles loopt.
MTB zijn vaak iets minder afhankelijk van fietsverlichting. Maar ook zij moeten zorgen voor goede verlichting en dus lampjes bij zich hebben (mits deze niet standaard op je fiets zitten).
Controleer je schoenplaatjes
Je staat er bij stil, maar ook schoenplaatjes (als je die onder je schoenen hebt; hiermee klik je vast op je trapper) hebben onderhoud nodig en moeten tijdig vervangen worden.
Haal de schoenplaatjes onder je schoenen vandaan, maak ze schoon en zet de boutjes in het vet.
Op deze manier voorkom je dat ze vast komen te zitten door de werking van water vuil en pekel. Het uitboren moeten boren van vastzittende bouten zal je een hoop werk geven bij slecht onderhoud.
Spatborden en mud guards
Ze zijn er al een paar jaar voor je racefiets of MTB. Ze beschermen je tegen opspattend water en alle modder die daarbij mee komt.
Uit onderzoek blijkt dat het de spatborden ongeveer 46% aan opspattend water en troep tegen houden. Je blijft een stuk een stuk schoner.
Met een paar spatborden voorkom je dat je binnen no-time helemaal nat bent en onder de modder zit. Fiets je vaak met vrienden? Ook zij zullen het waarderen als ze niet zeiknat worden van jouw spray als ze in je wiel zitten.
Elke fiets heeft goed onderhoud nodig. Met de juiste schoonmaakspullen blijven jij en je fiets in topconditie!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een fiets schoonmaakspullen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De UCI schrijft voorwaarden voor over de kwaliteit van de fiets. Gebruik goede schoonmaakspullen, net zoals de profs. Die zijn beter maar wel iets duurder. Smeermiddelen van b.v. Shell en bekijk meer technische info van fabrikanten van goede materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor materialen van de overheid. Bekijk de beste fiets schoonmaakspullen aanbieding ►