De Beste kettingtest geeft de resultaten van de afgelopen jaren testen met alle merken ketting. Zonder voorkeur begonnen maar een bijzondere top 3 beste fietskettingen race en mtb!
Beste Ketting
Laten we maar beginnen met de uitkomst als je snel direct de beste fiets ketting voor race of mtb wilt kopen! Bekijk de beste ketting aanbieding.
De winnaar
- Beste prijs/kwaliteit
- Makkelijk zelf erop te leggen (te monteren)
- Gaat lang mee (zeker zolang als een Dura-ace ketting)
- Iets slechter dan de (2x zo dure) Dura-ace
Onze Conclusie
Geoptimaliseerde ketting
De rechter- en linkerzijden zijn geoptimaliseerd voor respectievelijk voor- en achter verschuiving!
Top 3
Na ervaring van mijzelf, de fietsenmechanieker en veel wielrenners om mij heen zijn dit volgens ons de beste kettingen:
- Shimano
- KMC
- SRAM
Bekijk ze hier
Ik vind zelf naast Shimano KMC ook erg goede kettingen maken. Maar goed, mijn mening is niet zo relevant als je het vergelijkt met de mening van een grote groep andere fietsers. Daarom heb ik mijn voorkeur van Shimano en KMC afgezet tegen hetgeen wat ik:
1) Hoor van fietsers met wie ik fiets (en dat zijn er veel)
2) Testen uit de fietsbladen die ik lees
3) Informatie van toonaangevende websites (in het buitenland want daar reageren veel meer fietsers dan in ons land)
Unaniem
Bijna unaniem kiest men voor Shimano en KMC als beste ketting voor zowel de racefiets als voor de mountainbike. Deze KMC kiest men omdat ze:
1) Duurzamer zijn (minder snel slijten en daardoor langer meegaan)
2) Even goed schakelen als anderen
3) Even duur als de kettingen van de grote merken (SRAM en Campa vooral) en goed verkrijgbaar zijn.
Duurzaamheid
De duurzaamheid wordt gemeten door onder andere de verlenging (die dus uiteindelijk de slijtage van je kettingbladen en cassette kransjes veroorzaakt) te meten na steeds dezelfde aantal kilometers van alle kettingen.
Schakelgedrag
Shimano wil nog wel eens pleiten om toch echt Shimano kettingen te kiezen omdat deze beter zouden schakelen (voor bijvoorbeeld de classified versnellingen) dan ‘vreemde merken’ kettingen. De testresultaten van de onafhankelijke testers laten echter zien dat deze even goed (en soms zelfs beter) schakelt. Ontdek ook de Shimano Di2 Auto Shift en Free Shift.
KMC op Shimano
Een 11 speed KMC ketting op bijvoorbeeld een 11 speed Shimano Ultegra groep werkt volgens veel fietsenmakers net zo goed en volgens sommigen net wat beter dan de eigen Ultegra ketting van Shimano. Persoonlijk vind ik die gouden KMC ketting daar wel mooi op staan 😉
Vervangen
Bij het vervangen van de racefiets ketting wil je er daarna wel een poos vanaf zijn. Daarnaast weten de meeste wielrenners wel dat een goede ketting het fietsen echt wel een stukje makkelijker maakt. Hierdoor is investeren in de kennis en de aanschaf van de beste ketting wel belangrijk. Ik merk het persoonlijk altijd als ik een nieuwe ketting heb, alhoewel sommigen makkers uit de koers zullen zeggen dat ‘hij nog niet vervangen had hoeven worden’.
Werking
De fietsketting voor race en mtb is het onderdeel van je fiets dat via de tandwielen zorgt voor krachtoverbrenging via je lichaam, benen en voeten naar je pedalen, crank, voorblad naar beste cassette, achterwiel, band en vervolgens op de weg. Of het nu asfalt, onverhard, zand, ijs of wat anders is: hoe beter dit systeem op elkaar is afgestemd, hoe efficiënter je trapt waardoor er minder vermogen wordt verloren in het aandrijfsysteem. Je wilt in een ideaal geval dat 1 Watt aan vermogen uit je lichaam wordt omgezet in 1 Watt voortbeweging van de fiets. Dit is echter nooit het geval maar het doel moet om wel zo veel mogelijk van je geleverde Wattage op de weg over te brengen. Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar elke willekeurige ketting kunt monteren. Bij het zoeken naar de juiste ketting moet je dus letten op een aantal aspecten.
Breedte
Zo zijn fietskettingen in verschillende breedtes te kiezen. Een ketting voor een fiets met een 11-speed cassette is bijvoorbeeld een stukje smaller dan die voor een 10 speed cassette. Deze breedte moet minder zijn omdat er in dezelfde breedte van de ruimte voor een cassette plots 11 tandwieltjes in plaats van 10 kwamen te zitten. Dit komt dus best nauw en de ketting mag niet tussen de tandwielen vallen, en ook niet het naastgelegen tandwiel raken. Hierdoor zijn de tandwielen dunner en zitten ze dichter op elkaar en daarom moet de ketting ook dunner zijn.
Millimeters breedte bij 9, 10 en 11 speed groepen
De meest voorkomende groepen nu zijn 10 speed en 11 speed en soms nog 9 speed en hierbij horen deze diktes:
9 speed – 6.6 tot 6.8mm (wel heel oud natuurlijk)
10 speed – 6.2 mm tot 5.88mm (Campagnolo, KMC, Shimano CN-5700,CN-6700,CN-7900)
11 speed – 5.5mm (Campagnolo, KMC, Shimano CN-9000)
Belangrijk
Let op: bij een verkeerde ketting zullen de schakels niet goed in de tandkrans van de cassette passen. Dit zal schakelproblemen opleveren of er zelfs voor zorgen dat de ketting overslaat. Bij het kopen van een fietsketting hoef je overigens niet op deze dikte te letten want er is altijd duidelijk aangegeven of het een 9, 10 of 11 speed ketting betreft. Dan heb je automatisch de juiste dikte.
Racefiets
De ketting voor de racefiets is anders dan voor een mountainbike of normale fiets. Het verschil zit in de techniek alhoewel er best wat fietsers zijn die kettingen uitwisselen tussen mountainbike en racefiets. Zo zweren sommigen bij een Shimano Ultegra racefiets ketting op hun Shimano XT groep op de mtb. Anderen die zeggen dat je altijd een ketting moet kopen die dezelfde type heeft als de groep, dus een Shimano Dura Ace ketting op een Dura Ace groep et cetera. Het is belangrijk dat je weet dat er dus meerdere meningen en keuzes worden gemaakt door verschillende fietsers en de ene is niet per definitie goed of fout.
Bekijk de video over KMC vs Shimano ketting hieronder. Laten we eens de 11 speed kettingen (naast de 12 speed de modernste) van deze 2 topmerken bekijken:
Fietsketting met korting op 12 oktober kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Fietsketting bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
12 speed
Steeds meer groepen hebben nu 12 speed groep. De Dura Ace Di2 12 speed fietsgroep is heel kostbaar met circa 4000 euro maar een simpelere groep met 12 speed is al een stuk betaalbaarder.
10 of 11 speed
Het verschil tussen 10 en 11 speed is volgens de ene fietser groot en de andere juist weer niet. Wat ik prettig vind is dat je maar 1 tandje verschil hebt tussen bijna alle verzetten. Dat zorgt ervoor datje nog beter in cadans kunt blijven waardoor je efficiënter kunt trappen. Hierdoor wordt je beter omdat trainen of candans (naast de vermogensmeter trainingen) echt helpt om wat sneller en beter te worden.
Gewicht
Natuurlijk zijn er veel gewicht-fetishisten onder de wielrenners 😉 Voor de ketting merk ik weinig verschil tussen KMC en Shimano kettingen. Campa en SRAM zijn iets zwaarder.
Kanttekening
Voor mountainbiken adviseer ik niet de SL ketting te nemen. Deze SL versie is wat lichter maar die vind ik voor mountainbiken minder geschikt. Op een racefiets is de krachtsoverbrenging wat gelijkmatiger/ beter verdeeld dan bij de mtb en daar kun je beter de SL ketting voor gebruiken.
Beste
De vraag rijst nu welke KMC ketting dan de beste is. Het antwoord is niet zo lastig. Net als bij Shimano de duurste (XTR en Dura Ace) het beste is, is dat bij KMC ook de duurste. De meest gekochte en erg goede KMC ketting is de:
>> KMC X11EL 11-Speed Zilver link »
Merken
Wij testten deze merken fietskettingen:
- Shimano
- KMC
- SRAM
- Campagnolo
- Wipperman
- Connex
- XLC
- Rohloff (van het Rohloff aandrijfsysteem)
Meten
Hoe meet je nu de slijtage van een ketting? Je gebruikt het makkelijkst speciaal gereedschap zoals de Rohloff Caliber. Toch gebruiken de meeste mensen liever een schuifmaat. Echter zijn er nog meer fietsers die meten ‘met hun gevoel’. Als de ketting niet meer lekker schakelt dan trekken van het voorstel tandwiel zover mogelijk ervanaf aan de voorwielzijde van het voorblad (grote tandwiel).
Besparen door sneller te vervangen
Het klinkt gek misschien maar door op tijd de ketting te vervangen blijkt de (veel duurdere) tandwielen en cassette langer goed. Als je op tijd je ketting vervangt, bespaar je dus kosten omdat je voorbladen en je cassette langer mee gaat.
Praktijk
Als deze een stukje verder komt dat de buitenzijde van het tandje, dan vinden ze hem te erg versleten. Deze methode doe ik ook wel en blijft prima te zijn in de praktijk. Officieel zijn er echter behoorlijk wat merken die een kettingmeter aanbieden en zakt die kettingmeter door de ketting wil dat zeggen dat hij versleten is. Dan is deze aan vervanging toe.
Verschil mtb en race ketting
Er zit geen verschil in mtb en racekettingen bij KMC. Shimano doet dat wel en dat snapt niet iedereen. Ik vraag mij nog steeds af of de Shimano Ultegra ketting op een beste cassette van mountainbike nu echt 1% slechter trapt dan op een mtb (ronddraaiende benen naar tandwiel voor en via de cassette naar het achterwiel is gelijk bij race en mtb).
Test
Veel deskundigen zeggen dat een Ultegra niet zoveel anders is als de Shimano XT ketting. Wel is er een beetje verschil tussen HG en HG-X, het is lastig te zien waar dat zo in zit. Shimano Ultegra en XT is voor mij hetzelfde niveau.
Marketing
En in het verleden heb ik vaak genoeg mountainbikers met Dura-Ace kettingen zien rijden en aangezien je een KMC ketting voor zowel race als mountainbike kunt gebruiken zal dit deel commercie/ marketing zijn. Dus je ziet veel fietsers dus met een Ultegra ketting en een XT ketting gewoon onderling wisselen.
11 Speed
Tegenwoordig rijden veel fietsers met 11 speed en daarvoor heb je een andere kettingen nodig die smaller is dan 10 speed. Een 11 speed ketting is daardoor dunner/ smaller en alleen gemaakt voor de 11 speed. Ga niet experimenteren met 11 op 10 of 10 ketting op 11 cassette.
10 Speed
De 10 speed KMC test van ons was (vroeger) ook al de beste keuze en nu met 11 speed lijken ze nog steeds de voorsprong te behouden
KMC op Shimano cassette
Werkt dat nu wel goed, een KMC op Shimano cassette of SRAM cassette? Het antwoord is ja. KMC maakt geen cassettes dus specialiseren zich in de beste ketting maken voor racefiets en mountainbike. De testen die zij doen zijn dus altijd met ‘vreemde’ merken. Shimano zal geen testen doen op een Campa of SRAM cassette en daarom zou ik die combi niet proberen.
Ervaring
Na veel kettingen gewisseld en getest te hebben moet ik zeggen dat we ze bijna allemaal wel kennen. Persoonlijk kies ik altijd de beste of één na beste van een merk. Van Shimano koop ik dus de Ultegra of Dura Ace ketting en van Campa en SRAM etc ook. Kwaliteit onder die (zoals Shimano 105) vind ik persoonlijk te weinig prijsverschil hebben en de aandrijving vind ik zo belangrijk dat ik daar niet op bespaar.
Quicklink of niet?
Overigens is een nieuwe ketting zo’n 82 centimeter is natuurlijk in te korten naar de gewenste lengte. Monteren doe je met een pinnetje of quicklink. Vroeger ging een Quicklink nog wel eens los maar inmiddels is dit een beproefd systeem. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig niet echt een voorkeur meer heb. Met of zonder Quicklink vind ik beide goed, dus dit bepaalde niet de keuze van de top 3 fietskettingen.
Kettingpons
De pons moet je in mijn ogen bij hebben (in je fietsgroep) om onderweg wat noodreparaties uit te voeren. Een kilometer of 5 lopen is al best veel op fietsschoentjes (helaas ervaring mee na vergeten van onderdelenbidon…). Een reserveketting neem ik overigens niet mee maar ik wel thuis altijd een reserveketting liggen in het hoogseizoen. Door de levertijden van 1 a 2 dagen plus monteren loop ik anders zomaar een training mis en dat is onnodig. Een ketting heb je altijd ooit nodig en die verouderen niet ofzo.
De meeste fietsers wachten te lang met het vervangen van de ketting. Dit zorgt voor snellere slijtage van tandwielen. Met een fijne nieuwe ketting rijd je veel soepeler en sneller!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Fietsketting is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Bjorn hielp ook als fietsenmaker met de test van de kettingen.
Dit is zijn ervaring om de keuze verder te onderbouwen:
Als fietsmechanieker heb ik ervaring met kettingen. Ik hoop dat je iets hebt aan deze ketting tips.
Ketting
De bekendste groepen (Sram, Shimano en Campagnolo) maken ook kettingen. Naast de merken die dus groepen maken zijn er ook merken die alleen kettingen maken. Zoals KMC en Connex (wipperman). Er zijn er vast nog wel meer.
Mijn ervaring met KMC
Ik heb zelf met KMC, Shimano en Sram gereden. Mijn ervaring met KMC is niet zo heel goed. De tandwielen sleten al snel in doordat KMC kettingen hard zijn. Na 2500 kilometer op de racefiets was de cassette aan vervangen toe. Ondanks dat de ketting nog niet versleten was moest ik de cassette dus wel vervangen. Ik heb ook van een paar klanten gehoord dat ze dit probleem hadden.
Mijn ervaring met Shimano
Mijn ervaring met Shimano is al beter. De ketting en tandwielen moesten tegelijk worden vervangen na ongeveer 5000 kilometer. Dit kwam doordat de ketting zachter is dan die van KMC.
Mijn ervaring met Sram
Mijn voorkeur gaat echt uit naar de kettingen en cassettes van Sram. Uit mijn ervaring gaan ze langer mee dan de Shimano of KMC. In de winter op de mountainbike slijten alle kettingen en tandwielen hard door de op de weg gestrooide pekel. Met Sram heb ik 3000 kilometer gefietst door de pekel en toen waren ze versleten. Op de racefiets heb ik nu 5000 km gereden en de ketting is nog steeds goed.
Ketting tips
Om slijtage van de ketting te verminderen zijn hier een paar tips:
- Je moet de ketting goed schoonhouden.
- Je moet de ketting na het schoonmaken smeren. Gebruik niet te veel en zeker niet te weinig olie. Zet hem voor op het grootste tandwiel achter op de kleinste. Maak twee rotaties naar achteren terwijl je smeert dan even op alle tandwielen laten rijden en hij is gesmeerd.
- Probeer zo recht mogelijke ketting lijn te rijden.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Fietsketting is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Montage
De montage van de fietsketting is best simpel als je weet hoe het moet. Het stappenplan voor een fietsketting vervangen gaat alsvolgt:
- Koop de juiste ketting (dus 9, 10 of 11 speed en KMC of Shimano of Campa of SRAM
- Nogmaals: het aantal speed moet kloppen, anders schakelt hij niet lekker
- Het mixen/ vreemdgaan bij een ander merk dan je groep is dus wel mogelijk maar als je twijfelt, dan kies je voor zekerheid en neem je bij SRAM ook gewoon SRAM
- Neem de ketting eraf met een kettingpons nadat je gekeken hebt naar de merkjes op de ketting (dan kun je bij de nieuwe ketting deze op dezelfde wijze monteren)
- Als de oude ketting goed van lengte was (meestal wel) dan kort je de nieuwe ketting in met de kettingpons tot diezelfde lengte
- Lees de kettingrichting op de gebruikshandleiding van de ketting
- Plaats de ketting in die juiste richting door de achterderailleur en over de cassette
- Zorg dat de nieuwe ketting door de voorderraileurkooi gaat (wordt nog wel eens vergeten)
- Leg de ketting over het kleinste voorblad (of verder tegen het frame aan waardoor hij tussen voorblad en frame valt.
- Zet de ketting vast op 1 van de 2 manieren (quicklink of normale ponspen)
- Check of de ketting nog goed scharniert over deze nieuwe verbinding.
- Indien dit stroef gaat dan helpt het om goed te kijken naar welke zijde de nieuwe pen opmoet. Vervolgens zet je de kettingpons er weer op en zorg je dat de pen echt mooi in het midden komt
Mogelijkheden mixen
De mixages (is dit een woord) zijn mogelijk volgens de meeste fietsers:
- Shimano op SRAM
- KMC op SRAM
- KMC op Shimano
Wat minder gelukkig is in de combinantie ketting en cassette/ groep is:
- Shimano op Campa
- Campa op Shimano
Hoe slijt een ketting?
Laten we nog iets verder ingaan op de manier van slijten van een fietsketting. Deze slijt op de draaipunten. Dit zijn vooral de pennen en de gaten van de ketting. Hierdoor wordt hij gedurende het gebruik langer. Dit heeft dus niets met de tijd te maken hoe lang hij op een groep zit maar puur met de kilometers en de krachten die op een ketting worden uitgeoefend. De ketting past daardoor steeds minder goed op de kettingwielen. Hierdoor fiets je minder efficiënt en, erger, zullen de dure cassette en voortandwielen sneller gaan slijten. Tijdig vervangen scheelt dus geld.
Ketting altijd tegelijk met cassette vervangen?
Een verschil van mening bestaan over wat je wanneer moet vervangen:
Optie / mening 1: altijd alles tegelijk vervangen
Optie / mening 2: de ketting vaker vervangen dan de cassette mag en dan is volgens de meeste fietsers het beste om na 2 kettingen ook de cassette te vervangen. Je kunt ook kijken naar een grote derailleur wieltjes.
Alles tegelijk vervangen
Toelichting optie 1:
Bij optie 1: uitsluitend de vervanging van de ketting zal deze slecht over de ingesleten kettingwielen draaien en daardoor snel slijten en overslaan volgens de merken. Daarom zou je de ketting en tandwielen, cassette tegelijkertijd vervangen worden.
Per cassette 2 kettingen
Toelichting optie 2:
Wat is waarheid? Al mijn fietsmaten en ikzelf kiezen voor optie 2 maar de merken willen natuurlijk dat je optie 1 kiest, dat levert hen meer geld op 😉 Toch is er wel iets te zeggen voor optie 1: want hoe je het ook went of keert: een compleet nieuwe set draait schakelt wel heerlijk licht. Als je echt een prof bent en op het scherpst van de snede koerst is optie 1 wellicht een procent beter.
Slijtage opmeten
De slijtage meten is belangrijk. Het beste is daadwerkelijk met een meetinstrument opmeten. De eerlijkheid gebied te zeggen dat heel veel fietsers en zelf ook sommige fietsenmakers het met de hand meten (als hij verder van het voorblad komt dan de buitenzijde van het voorbladpuntje is hij ‘versleten’). Deze methode handteer ikzelf ook en werkt voor mij prima maar ik moet ook zeggen dat ik relatief snel de ketting vervang omdat ik dat echt merk en prettig vind.
kettingslijtagemeter
Het officieel meten is beter en nauwkeuriger dus die bekijken we ook. Bij nieuwe ketting en tandwielen kun je in de loop van de gebruiksduur met een schuifmaat de verlenging van de ketting meten. Een gereedschap dat speciaal bedoeld is om de slijtage van een fietsketting te meten is de zogenaamde kettingslijtagemeter. Bij een groot verschil in verlenging (opgave door kettingleverancier maar meestal 1%) moet je alles vervangen.
Je kunt dit meten en het erop leggen prima zelf doen:
Fietsketting met korting op 12 oktober kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Fietsketting bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Smeren
Het tijdig en juist smeren van de ketting is belangrijk om de slijtage een beetje te verminderen. Dit is een wetenschap opzich volgens de professionele mechaniekers. Het belangrijkste om te weten is dat je de ketting niet te nat en niet te droog wilt hebben.
Hoe vet mag de ketting zijn?
Niet te nat: Dan hecht vuil zich op de ketting en dat is slecht voor interne slijtage ketting plus verlaagt efficiëntie ketting op cassette (naast dat het kraakt)
Niet te droog: Dan smeert het niet goed en krijg je puur metaal op metaal.
Daarnaast smeer je de ketting in met beste kettingolie en niet de cassette of voorbladen. De ketting ligt immers stil op dat metaal. De interne delen in de ketting bewegen en die raakvlakken in de ketting moeten gesmeerd blijven.
Kopen
Aanbieding
De meeste fietsers wachten te lang met het vervangen van de ketting. Dit zorgt voor snellere slijtage van tandwielen. Met een fijne nieuwe ketting rijd je veel soepeler en sneller!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Fietsketting is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De UCI heeft niet echt speciale eisen voor de ketting van je fiets in de koers. Bekijk meer technische info van fabrikanten van fietsonderdelen zoals Shimano (zie Wikipedia en de keurmerken van o.a. TUV, overheid). Kijk af bij de renners van de profploegen zoals Team Sky en Lotto-Soudal. De top 3 is dus met behoorlijke voorsprong gewonnen door deze ► KMC