De Garmin Varia RCT715 slimme achterlamp is beter, mooier en heeft een camera. lichter en sterker dan de oude RTL515. Een test review van deze mooie Garmin Varia RCT715 voor op je mtb en racefiets!
Camera in de Varia achterlamp
De toevoeging van de naar achteren gerichte videocamera met een kijkhoek van 220 graden vergroot de vormfactor van de Varia RCT715 en verdubbelt bijna zijn gewicht in vergelijking met de Varia RTL515 met achterlicht. En de camera-editie van de RCT715 weegt bijna drie keer het gewicht van de versie met alleen radar (hoewel beide ongeveer dezelfde batterijduur hebben). Er zijn ook enkele mooi en welkome stapsgewijze verbeteringen, maar de mogelijkheid om audio en video op te nemen, brengt een veelgevraagde functie naar het innovatieve veiligheidsapparaat. Hij gaat zelfs automatisch opnemen als er een ongeluk is. Bekijk de fietsverlichting sale aanbieding
Het is dus een camera (spiegel) en achterlicht in 1. Deze legt je rit continu vast en slaat automatisch beeldmateriaal op als er een ongeval wordt gedetecteerd. En het toestel kan naadloos worden geïntegreerd met je Garmin fietscomputer of de Varia™ mobiele app op je gekoppelde smartphone om je te waarschuwen voor verkeer tijdens het fietsen. Later kun je de beelden opnieuw afspelen via de app.
Montage
Natuurlijk hebben we ook een lekker uitgebreide test van goede fietsverlichting maar dit soort lampjes gaat veel verder. Je monteert hem op de even nieuwe Varia RCT715 zadelpen-steun. Deze zadelpen-mount heeft ook een handige hendel-bevestiging. De past uiteraard precies en het monteren en demonteren gaat lekker snel.
Garmin Varia RCT715 test
Vroeger had je de Fietsradar Garmin Varia RTL515 en deze was al best goed als slim achterlicht maar het kan nog beter. Met de Garmin Varia RCT715 slimme achterlamp heb je het nieuwste van het nieuwste en rijd je nog veiliger over de weg. Vooral in de bergen, in tunnels en in het donker uiteraard is de Garmin Varia RCT715 een goede lamp voor achter op je mtb of racefiets. Natuurlijk kun je hem ook afwisselen. Voor de bijna 400 euro kun je alle beelden achter je mooi opnemen met de Varia RCT715 radar-achterlicht met camera.
Varia RCT715 werking met Garmin 830 in de praktijk
Op je Garmin Edge 840 bijvoorbeeld worden door de Varia gedetecteerde objecten weergegeven als duidelijke witte stippen op een oranje achtergrondje voor verkeer dat je nadert. Op een rode achtergrond bij het snel benaderen tot mij en vervolgens op een groene achtergrond na het passeren van jezelf of de fiets. Dan is de kust weer veilig.
Garmin Varia RCT715 vs RTL515
Ter vergelijking: de nieuwe Garmin Varia RCT715 meet 42 mm x 106 mm x 30 mm en weegt iets meer met camera, daarmee 146 g. De RTL515 is 39 mm x 98 mm x 20 mm met een gewicht van 70 g, en de kleinste RVR315 is 39 mm x 70 mm x 20 mm, met een gewicht van 50 g.
Je weet het en sommigen doen het standaard: rijden met de radar achterlamp en de nieuwe Garmin Varia RCT715 verbetert de vorige Varia RTL515 met de toevoeging van een naar achteren gerichte videocamera en dat is gaaf.
Net als de vorige Garmin Varia 515, koppel je hem met je Garmin 830 1030 of andere zoals een Wahoo head-unit (of een app). Zo krijg je hoorbare en visuele feedback over achteropkomend verkeer.
Hoewel deze visuele weergave op het scherm aan de linker- of rechterkant van het display van je 1040, 540 of 840 kan worden weergegeven, is denk ik het makkelijkste de linkerkant van het scherm. Een hoorbare indicator op de fietsverlichting voor “alles vrij” is handig en deze kan ook worden in- of uitgeschakeld. Het voordeel hiervan: Ik kan mijn ogen op de weg kan houden in plaats van op mijn 830 (of 1030) unit.
Je kunt hem natuurlijk ook configureren om al dan niet te piepen wanneer hij naderende auto’s en motoren detecteert.
Kopen
Een van de voordelen die het biedt is het montagegemak. Het is ook compatibel met andere apps zoals Varia waarmee kaarten met radarwaarschuwingen kunnen worden overlay.
Aanbieding
De beste Varia 715 verlichting regelt zichzelf door te reageren op donker en licht in de omgeving. Zo weet je zeker dat je gezien wordt en hoef je niet bang te zijn om te vergeten je fietsverlichting aan te zetten!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Garmin fietsverlichting aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Garmin fietsverlichting pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:In onze podcast beluister je tips over wielrennen en dit onderwerp.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13
Wettelijke eisen fietsverlichting
Alle officiële regels hebben we voor je makkelijk op een rij gezet.- Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang
- Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang
- Je telefoon continu gebruiken als voorlamp wordt in de praktijk vaak toegestaan door de politie
- Fietsverlichting is ook verplicht bij slecht zicht buiten die tijden
- Je voorlamp moet wit of geel van kleur zijn. Dit doen steeds meer mensen fout. Het achterlicht moet rood zijn
- Fietsverlichting moet altijd goed zichtbaar zijn. (Dus niet achter een mandje of tas)
- Je mag maximaal 1 voorlamp en 1 achterlamp. Geen andere lampen zij toegestaan
- Heb je een aanhangertje of fietskar? Ook die moet dan een lampje achterop krijgen
- Je fietsverlichting mag andere weggebruikers niet hinderen
- Je fietsverlichting hoeft niet te branden als je stilstaat, maar het mag wel en doordat het extra veilig is adviseren we het wel
- In ons land vallen de regels dus best mee. In Duitsland hebben ze wel een strengere norm voor fietsverlichting, het StVZO-keurmerk. Steeds meer fabrikanten hebben 1 of meerdere lampen die aan die Duitse normen voor fietsverlichting voldoen, zie onder
- Naast fietsverlichting moet je ook reflectoren hebben op je pedalen (oranje), wielen of randen van je band (wit) en achterop (rood)
Meer technische info
De technische eisen voor lampjes op de fiets worden gegeven door stvzo. De meeste profs gebruiken natuurlijk geen fietsverlichting maar sommige lange wedstrijden, vooral bij mtb wel. Dus het is soms goed naar de 'kenners' te kijken. Een CE keurmerk is er wel maar bijvoorbeeld de UCI schrijft geen voorwaarden voor over de kwaliteit van de fietsverlichting. Gebruik goede onderdelen van b.v. www.garmin.com/nl en bekijk meer technische info van fabrikanten van goede materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor materialen van de overheid. Bekijk de fietsverlichting sale aanbieding