De mooie Hammerhead Karoo 2 GPS fietscomputer wint op fronten van Garmin Edge 1030 en Wahoo. Hij is veel beter dan Polar en met alle functies betaalbaarder dan Garmin Edge, Polar en Wahoo fietscomputers. Bekijk de Hammerhead Karoo 2 prijs
Let op met de Hammerhead Karoo 2
Let op met de Hammerhead Karoo 2 want hij is overal uitverkocht op dit moment. Dat is jammer maar het is ook al een wat ouder model.
We zouden adviseren om te kijken naar de Garmin 540 die je hier ziet
Garmin Edge 540
De Garmin 540 lijkt veel op de 840 maar hij heeft geen touch en is 100 euro goedkoper. De interface van de nieuwe Edge-serie waarde de 540 deel van uitmaakt is echter meer geschikt voor touch en dus deze 540 wat minder makkelijk te bedienen.
Wij kiezen daarom de 840 uit als slimmere keuze. Nog steeds is de 540 een heel goed apparaat en als budget een probleem is voor de 840 dan kun je dus voor 100 euro minder de 540 kopen.
- 100 Euro goedkoper dan de 840
- Dezelfde functies als de 840 (op een paar na)
- Zonder touch is hij minder makkelijk te bedienen
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 540 Test
» prijs
Hammerhead Karoo 2
De klimfunctie is vergelijkbaar met de duurdere Garmin 1040 en het scherm is fraaier en de accutijd is ook erg goed. Maar goed. laten we hem stap voor stap bekijken. Wat valt op als je hem uitpakt: Hij is erg breed. De verpakking is mooi met zwart en geel. Met Barfly hebben ze erg goede 3rd party bevestiging. Daar krijg je een erg goede houder voor die echt veilig je Karoo 2 op zijn plek houdt en lekker ver naar voren zodat
Enige specs die je waarschijnlijk ook wilt weten volgen nu en…dat is niet mis: Zo heeft hij naast die klimfunctie, de sterke quadcore processor en ook een lichtsensor die de schermhelderheid automatisch aanpast (!). Daarnaast is hij strak van uiterlijk, helemaal waterdicht (unit en usb-c oplaadpoort!). Je ziet dat hij door fietsers gemaakt is want de grote knoppen van de Hammerhead 2 zijn ook met handschoenen goed te bedienen. De opvolger Karoo 3 wordt al ruim besproken.
Kenmerken:
Hij heeft 4G, Wifi, Bluetooth voor notificaties, Bluetooth Smart, ANT+, een lichtsensor die de schermhelderheid automatisch aanpast. Maar laten we even alles op een rij zetten:
- 32 Gb geheugen
- Maakt gebruikt van Android (veel mogelijkheden voor apps!)
- Groot en helder scherm, scherm reageert zo ‘smooth’ als een smartphone
- Afmeting 106mm x 60.8mm x 19.3mm
- Lichtsensor
- 4G
- Klimfunctie
- Strava segmenten (zelfs in combinatie met navigatie)
- Bluetooth chip voor notificaties
- Bluetooth Smart
- ANT+
- Glonass
- Betere GPS met de cellular triangulation. Je locatie wordt nauwkeurig bepaald
- Accelerometer
- Kompas
- Hoogtemeter
- Snel ladende accu (30% in 30 min)
- Waterproof IP67
- DragonTrail glass, sterk glas met weinig reflectie
- 122 gram
Functies
Wat kan hij tonen en meten:
- Snelheid
- Afstand
- Route (navigeren)
- Hartslag
- Vermogen
- Cadans
- Strava Live Racing
- Trainer Control
- Muscle Oxygen support
Laten we eerlijk zijn: dat is gewoon veel!
Klimfunctie
In het begin was de klimfunctie er nog niet maar het mooie van een modern bedrijf als Hammerhead is dat ze nieuwigheden blijven ontwikkelen en uitrollen. Hammerhead heeft deze nieuwe klim-functie uitgerold binnen hun Karoo-serie. Fietsers met zowel Karoo 1 als Karoo 2 krijgen de klim functie (CLIMBER function). Deze functie is bedoeld om je vooraf te informeren over de details van de huidige klim waar je op zit. Je ziet de helling en afstand/ duur tot de top. Daarnaast zie je vervolgens 100 meter opgebouwnde delen van de helling voor de hele klim. Zo weet je wanneer het steil wordt en wanneer juist wat vlakker.
Hoe werkt de climber functie
Dit kennen wel al natuurlijk van Garmin. Want in veel opzichten lijkt het erg op Garmin’s populaire ClimbPro. Maar in sommige opzichten doet het dingen beter dan ClimbPro en daar ben ik al positief over. Het geeft je echt voordeel door te weten wat voor klim er voor je ligt. Net zoals bij Tesla sturen ze over het internet nieuwe functies toe en dat zie je bij Garmin bijvoorbeeld veel minder. Je krijgt als het ware steeds een nieuwer apparaat.
Accu
De Accu zou zo’n 10 uur moeten meegaan als ik volledige WiFi aan heb staan en het grote scherm op volle sterkte draai. Ik laad hem binnen een uur of 3 op via een standaard usb kabel.
Wat is Hammerhead?
De Karoo 2 het eerst product van een echte startup Hammerhead in de biketech. Natuurlijk kennen we allemaal de overbekende maar dure Edge serie van Garmin. Daarnaast rijden ook veel wielrenners met een eenvoudige Sigma of ook hoogstaande Polar. De Polar fietscomputers zijn wat meer werk om uit te vogelen maar verder zijn ze betrouwbaar, geven een goede feedback van het zwart-wit scherm. Daarnaast zijn ze natuurlijk voorzien van de beste software van het ‘meest fameuze’ hartslagmeter merk.
Karoo 2
De Wahoo fietscomputers zijn daarentegen wat minder bekend. Onbekend maar onbemind zeg je? Nou, eigenlijk heeft het merk een groeiende schare fans. Deze mooie Karoo 2 is een fietscomputer met een eigen operating system gebaseerd op Android 6.0, Karoo 2 OS genaamd. De fietscomputer van Hammerhead heeft een kleuren touchscreen van superstevig en helder Gorilla glas en voorgeïnstalleerde OpenStreetMaps kaarten met fietsspecifieke informatie.
Hammerhead prijst zichzelf aan als ‘A new generation of cycling computer Designed by cyclists and built on Android, Karoo 2 brings the finest maps, training tools and social features to the bike.’. Het is dus echt een fietscomputer gemaakt door en voor fiets-idioten, net als ik 😉
Bediening
Als ik door de schermpjes klikt zie ik de herkenbare profielen zoals ook op Garmin te zien is. Ik kan alles naar mijn eigen smaak instellen met een aantal velden per scherm en soort gegevens per veld. In de datavelden kan ik ook echt een single data field kiezen en dan zie ik een heel groot getal waardoor ik supersnel de snelheid/ afstand/ hartslag etc kan zien. Natuurlijk is het wel maar 1 gegeven en daardoor wil ik liever meer gegevens per scherm. Ik kan tot maar liefst 10 velden op het scherm tonen! Dat is echt superveel en omdat het scherm zo groot is, is het nog best prima leesbaar.
Trainen
De Hammerhead heeft al handige trainingsschema’s en een FTP-test erop staan voor je. Die kun je heel makkelijk instellen via de Flow OS op het apparaatje voor op het stuur. Daarmee bepaal je onder andere welke datavelden je voor je op het scherm getoond wilt hebben. Daarnaast kun je de doelen en/ of alarmen instellen voor Vermogen, snelheid en hartslag.
Apps
Je kunt er veel apps op zetten. Connecten met Wifi kan ook en die kan ik zelfs gebruiken in een Starbucks.
Concurrenten
Het gewicht van de Karoo 2 is 168 gram en de 1030 Garmin is 124 gram en de grote Wahoo Elemnt is 104 gram. De Garmin Edge 1040 Solar is nieuwer en kan wat meer maar kost ook circa 700 euro.
Grootte
De unit van Karoo 2 is breed, erg breed zelfs. Hierdoor kan ik er lekker mee navigeren. In het begin voelde de knopjes wat stroef om te bedienen maar dat wordt beter. De oudere Garmin 1030Plus is iets hoger maar wel dunner. De Wahoo korter en smaller dan de Karoo 2.
Navigatie
Je kunt mooie routes uploaden en ik zie strak in kleur de kaartjes waarop goed te zien is hoe ik moet rijden. Bij het selecteren kan ik ook de verschillende routes zien. De apps en de kaarten worden steeds verbeterd en ‘over the air’ op het apparaat gezet.
De 2 Gig RAM en 16 Gb geheugen moeten genoeg zijn voor een feilloze snelle werking en voldoende opslag voor alle kaarten en je routes. Met alle sensoren aan boord kan ik zoals ook de concurrenten simpel verbinding maken met wattagemeters, shifting informatie, cadans en mijn hartslag zien middels verschillende hartslagmeterbanden.
Je kunt veel kaarten en routes uploaden en ik kan ook kaarten downloaden door de Wifi verbinding. Strava connectie zit ook op de Karoo 2. Dat vind ikzelf super want Strava is de meest coole fietsapp!
Op de Karoo 2 kan ik daarmee zonder online te zijn routes uitzetten die ik vervolgens kan rijden met turn-by-turn aanwijzingen. Een full-size toetsenbord dat op het scherm getoond wordt helpt mij om alles snel in te stellen. Volgens de makers werkt dit net zo goed als het toetsenbord op mijn smartphone.
Waterdichtheid
De Karoo 2 is waterdicht IX maar de externe lader met mini usb is niet supergoed. Als daar rommel (zand/ gel/ etc) in komt moet hij er tegen bestendig zijn maar het is altijd de vraag of dat ook zo is en blijft.
Settings
Net als op een Garmin kan ik heel veel overige settings nog zelf instellen. Tijd, firmware, update, wielomtrek etc etc. Dit is niet zo interessant dus die slaan we gemakshalve over.
Gaan fietsen met de Karoo 2
Bij het starten klik ik op de knoppen links (2 stuks) en rechts (ook 2 knoppen, maar iets verder naar onderen). Ook dit werkt een beetje hetzelfde als een Garmin (ze hebben goed ‘gekeken’ naar de Edge serie) en bij het pauzeren zie ik groot het pauze icoon en vervolgens stoppen. Dan kan ik ook klikken op save of discard.
Al met al is de Hammerhead een mooie en al erg volwassen beste fietscomputer geworden. Voor de meer serieuze fietsers is het een optie die zeker goed is. De tijd zal leren of Karoo 2 net zo’n groot en goed merk wordt als Garmin maar vooralsnog zijn ze bescheiden in omvang maar verdienen ze een kans met hun goede fietsnavigatie!
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Hammerhead Karoo 3 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Sommigen praten al over de Garmin 1050 maar dat is nog toekomstmuziek wellicht.