De beste LED fietsverlichting test maakt het rijden veiliger en hoeft niet veel te kosten. We testen de mooiste lichtgewicht oplaadbaar LED fietslampen. Daarom zie je hier de test van led, oplaadbare en goedkope lampjes op de fiets.
De beste fietsverlichting: top 5
Ik heb veel verschillende types fietsverlichting getest, onder andere op de lichtsterkte, prijsklasse, hoe lang de accu meegaat, etc. Dit is de top 5 van de beste fietslamp:
- Sport2x LED Lamp 350 Lumen
- Lezyne 800XL
- Sigma Buster 100HL
- Garmin UT800
- AXA Greenline 15
1 Sport2x LED Lamp 350 Lumen
Deze Sport2x LED Lamp 350 Lumen oplaadbaar is behoorlijk goedkoop, is van stevig aluminium (wel lichtgewicht) en heeft alles wat je wilt hebben als je in het donker wilt gaan fietsen. Door de lange accuduur valt hij ook niet zomaar uit en met de duidelijke legere-accu-waarschuwing (groen en rood indicatielampje) kom je nooit halverwege voor verrassingen te staan.Past altijd op je stuur met elastiek
Door de simpele maar sterke rubberen montage is hij supersnel op je stuur te plaatsen en weer mee te nemen. Daarnaast is hij ook gewoon mooi om te zien en is hij mooi compact. Desondanks is de accuduur lang en kun je echt zien waar je fietst. Ook als je hard rijdt!
Betaalbare oplaadbare LED fietslamp met veel lumens
Door de 350 lumen, aluminium behuizing en snelle montage is hij geliefd bij veel fietsers. Kleine details zoals niet-rammelen, simpele bediening met dikke handschoenen en eenvoudig via usb te laden maken dit de duidelijke winnaar als je een betaalbare maar goede LED fietslamp zoekt voor je mtb, racefiets of normale fiets!
- Superfijne lamp met 350 lumen voor een lage prijs
- Lange accuduur in de lichtgewicht aluminium behuizing
- Oplaadbaar via usb
- Via elastiek stevig en snel te (de-)monteren
- Het is niet de aller sterkste lamp
2 Lezyne 800XL
Deze Lezyne 800XL heeft alles wat je wilt hebben als je in het donker wilt gaan fietsen. Hij is dan wel prijzig, maar heeft alles van die goedkope Sport2x fietslamp, maar doet het op alle fronten net iets beter. Hij heeft een hogere lichtopbrengst (je kunt mensen echt verblinden), de accu is nog beter en hij heeft natuurlijk die luxe naam Lezyne op de licht aluminium behuizing.800XL met degelijke elastiek bevestiging
Door de degelijke rubberen montage is hij supersnel op je stuur te plaatsen en er vanaf te nemen. Daarnaast is hij ook gaaf om te zien. Super veel sportieve fietsers zweren mede daarom bij deze 800XL.
Het zijn de details die het verschil maken
Door de jarenlange kleine verbeteringen in deze Lezyne 800XL is hij beproefd door erg veel fietsers. Kleine details zoals niet-rammelen, makkelijke bediening met dikke handschoenen, eenvoudige snelle montage en demontage en makkelijk via usb te laden in de waterdichte poort maken dit de duidelijke winnaar.
- Superveel Lumens (800) waarmee je echt ver voor je uit alles kunt zien
- Lange accuduur
- Oplaadbaar via usb (Dus geen batterijen nodig en supermakkelijk)
- Duur
3 Sigma Buster 100HL
De Sigma Buster 100HL is een kleine, maar krachtige fietslamp. Met 120 lumen zie je tot wel 35 meter verder. Ook de zijkanten zijn goed belicht door het speciale design van deze fietslamp. De siliconen bevestiging is ook geschikt voor helmen en platte sturen, waardoor er altijd een plekje is om je licht aan vast te maken.
Binnen twee uur is de Sigma Buster 100HL volledig opgeladen en kun je minstens vier uur blijven fietsen in het donker. Op de eco-stand kan dit fietslicht het zelfs tot acht uur uithouden! Het aluminium omhulsel zorgt voor een lichtgewicht apparaat (62 gram!) en zorgt er ook nog eens voor dat de fietslamp waterdicht is en blijft.
- Klein formaat met krachtige lichtstraal
- Snel oplaadbaar en lange accuduur
- Ook op een helm of plat stuur vast te maken
- Je kunt niet zien hoe vol de accu is
4 Garmin UT800
De Garmin UT800 zorgt ervoor dat je elke keer weer met het juiste licht rijdt. Met de vijf verschillende modi voor lichtsterkte heb je altijd genoeg zichtbaarheid en ben je altijd goed zichtbaar. Een lichtstraal van 800 lumen en een accuduur van maximaal 4 uur zorgt ervoor dat je je nooit zorgen hoeft te maken om je fietslamp.
Het is mogelijk om de Garmin UT800 aan je Garmin Edge fietscomputer te linken, waardoor de lichtsterkte volledig automatisch wordt afgesteld. De helderheid blijft over de gehele accuduur hetzelfde en zal dus niet dimmen. Zelfs overdag ben je nog van meer dan een kilometer afstand zichtbaar met deze fietslamp.
- Compatibel met Garmin Edge fietscomputer
- Het licht blijft helder
- Vijf modi voor lichtsterkte zorgt voor altijd de juiste felheid
- Niet bepaald goedkoop
5 AXA Greenline
De AXA Greenline zorgt ervoor dat je altijd goede fietsverlichting op zak kunt hebben. Je krijgt een voorlicht en een achterlicht, die allebei voor goede zichtbaarheid zorgen, en met een lichtsterkte van 15 lux ben je ervan verzekerd dat je veilig bent in het donker.
De rubberen bevestigingsband zorgt ervoor dat de AXA Greenline overal op te bevestigen is en ook weer makkelijk los te halen. De accu gaat tot wel 6 uur mee en kan meer dan 1000 keer opnieuw opgeladen worden. Zo kun je lang van je fietslamp genieten!
- Accu gaat lang mee
- Voor- en achterlicht in 1 pakket
- Past in ieder budget
- Rubberen bevestigingsband kan snel breken
Inhoudsopgave:
Video winnaar
Dit is een video van deze winnaar:
LED fietsverlichting met korting op 15 januari kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw LED fietsverlichting bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Lekker veilig fietsen met een goede LED fietslamp (oplaadbaar met usb) hoeft niet duur te zijn
Fiets je vaak ’s avonds zonder of met onvoldoende led verlichting? Dan is mooie en betaalbare fietsverlichting de oplossing. Bekijk de beste LED fietsverlichting sale aanbieding
Fietsverlichting LED test
Als je graag ’s avonds in het donker nog een stuk zou willen gaan fietsen is het wel belangrijk dat je goed zicht hebt en ook dat je gezien wordt door en in het verkeer. Door het gebruik van fietsverlichting ben je een stuk veiliger aan het fietsen.Verschil Lumen en Lux
Lumen geeft de lichtsterkte van fietsverlichting weer. Het staat voor al het licht dat de lamp uitstraalt, in elke richting. Dat wil nog niks zeggen over het fietsgenot dat je erbij hebt.
Hoe hoger de totale lichtstroom, hoe hoger het aantal lux. Dit geeft de breedte van uitstraling van de lichtstroom van de fietslamp. Echter zegt de lux-waarde weer veel minder over de totale breedte van de straal.
Voordelen LED
- Een laag energieverbruik en een hoge lichtopbrengst
- De accu gaat hierdoor langer mee
- Lezyne fietslampen
- De verschillende standen waarop je de lamp kan zetten. Vaak is er een felle stand en een zwakkere stand. Bovendien is er een stand waarbij het licht knippert, om extra op te vallen in gebieden waar slecht zicht is
- LED lampjes zijn licht van gewicht
- LED lampjes zijn beter shock proof dan andere lampen, fijn op de MTB in de bossen
Kies zonder budgetrestrictie voor de Lezyne 800XL
Zien en gezien geworden, het is echt soms van levensbelang op de racefiets en die 800XL voldoet daar het meeste aan. Renners houden echter niet van losse lampjes en al helemaal niet van zware lampjes. In het donker, in de regen en de mist, de fietsverlichting laat je opvallen en geven je een veilig gevoel op de fiets, altijd en overal. Je ervaart bij het fietsen in de winter dat het niet alleen koud is, maar ook erg lang donker.
Test
Als ik zelf in de avond ga fietsen, fiets ik meestal het donker in. Ik vind het belangrijk dat ik goed blijf zien, want als ik een gat in de weg mis lig ik wel op de grond te kijken.
Hier test ik onder andere de accu van de fietsverlichting totdat de accu van mijn camera leeg is 😉 Conclusie: kies voor minimaal 700 lumens.
Led lampjes op de fiets
Tegenwoordig zijn bijna alle fietsverlichting voorzien van sterke LED lampjes. Led lampjes op de fiets gaan lang mee doordat het weinig energie verbruikt en daardoor slijten de LED lampjes minder snel. Zelf heb ik het idee dat ik met LED duidelijker licht heb.
Oplaadbare LED fietsverlichting
De juiste fietsverlichting is oplaadbaar en dat gebeurt eigenlijk alleen met een USB kabel. Goedkoop is echt duurkoop want batterijen gaan al snel duurder worden als je 2 keer de batterijen hebt vervangen.
Opladen is al snel goedkoper dan batterijen
Denk niet alleen aan het milieu maar ook aan je portemonnee en de irritatie van niet-oplaadbare fietsverlichting. De fietsverlichting led die oplaadbaar is is gewoon veel beter, doordat je met simpel usb kabeltje je lamp kunt opladen. De meesten geven ook duidelijk met indicatie aan wanneer je hem moet opladen, ideaal!
Fietslamp met usb aansluiting
Er zijn natuurlijk ook LED racefiets lampen die opgeladen worden door zonne-energie, maar ik denk dat zonne-energie nog niet genoeg ontwikkeld is om je lamp genoeg energie te geven. Je zou natuurlijk ook een fietslicht met dynamo kunnen hebben, maar dit is veel werk en past niet op een wielerfiets.
LED Fietsverlichting
Sommige lichten krijgen hun energie van losse batterijen, maar de grote meerderheid wordt verkocht met een interne accu. Het opladen daarvan kan op verschillende manieren. Zo kun je sommige lampjes, zoals ook bij een USB-stick, rechtstreeks inpluggen op je computer, powerbank of telefoonlader, of aansluiten met een bijgeleverd USB-kabeltje.
Batterijduur
Over het algemeen gaan accu’s van de duurdere modellen wat langer mee dan de goedkopere. Al is dat ook afhankelijk van de stand waarop het licht brandt. Op sommige modellen kan dit variëren van 100 lumen (eenheid waarmee lichtsterkte wordt uitgedrukt), wat ruim voldoende is om goed zichtbaar te zijn in het stadsverkeer, tot wel 800 lumen, wat een accu tussen de 1,5 en de 10 uur laat meegaan voordat het tijd is om op te laden.
Test met de fiets
Natuurlijk gaat de accu sneller leeg als het licht op een fellere stand wordt gezet. Bijvoorbeeld als je ‘s avonds op je racefiets rijdt is het geen overbodige luxe om wat beter vooruit te kunnen kijken en levert een lichtsterkte vanaf 400 lumen een prima verlicht wegdek op. Op onverlichte wegen, of als je graag in het bos rijdt, waar nagenoeg geen andere verlichting is, zul je graag die 800 lumen, of zelfs hoger, willen gebruiken om voldoende van het pad voor je te kunnen zien en niet onverwacht op obstakels te stuiten. Wel goed in het achterhoofd houden dat die accu het op hogere standen dus minder lang volhoudt.
Overigens is naast de lichtsterkte ook de concentratie van het licht van belang
Een kleine kanttekening hierbij is dat sommige modellen claimen dat op de knipperstand energie bespaard kan worden, maar behalve dat dat het zicht van medeweggebruikers belemmert is het in het donker voeren van zo’n knipperlicht in Nederland verboden.
Het volledig opladen duurt bij de meeste modellen tussen de drie en zes uur.
Racefiets/montage
De meeste fietsverlichting is makkelijk te bevestigen op de racefiets en sommige merken maken hier speciale houders voor, zodat je de verlichting op de fiets kunt plaatsen. Het makkelijkste is wel met een flexibele rubberen band, omdat veel fietsen een ander stuur hebben. Hiermee bedoel ik de vorm van het stuur. Door de flexibele band passen de fietslichtjes om elk stuur. Er zijn nu ook modellen die heel mooi gemonteerd kunnen worden onder bepaalde fietscomputers, zoals de Garmin UT800.
Merken
Natuurlijk zijn er ook veel andere merken naast het duurdere Garmin. Dit zijn:
- Agu
- Lezyne fietslampen
- BBB
- Sigma
- Cateye
- Saxa
- Spanninga
- Garmin
Sigma kleine fietsverlichting
Lezyne fietslampje voor op het stuur met elastiek
Accuduur
De accuduur bij Led verlichting voor op de fiets zit ongeveer tussen de 2 en de 7 uur gemiddeld. Het ligt er natuurlijk aan welke kwaliteit wordt geleverd.
De accuduur bij zonne-energie is laag, omdat dit nog in een beginstadium zit. De zon schijnt meestal niet lang en hierdoor kan de lamp niet genoeg opladen en zo ontstaat de kans dat je zonder licht komt te zitten.
Bij een batterij ligt het heel erg aan het merk en het type dat wordt gebruikt. Een Duracell zal bijvoorbeeld langer meegaan dan een huismerk van een bepaalde winkel.
Voeding
De voeding van een fietslamp kan zijn:
- Batterij
- Accu
- Dynamo (op normale fiets)
- Zonne-energie
Bevestiging
De bevestiging van een fietslamp lijkt een klein ding, maar dat is het niet. Een rubberen bevestigingselastiek is veel makkelijker en beter dan een kunststof schuifsysteem.
Aandachtspunten
Dat kunststof systeem heeft 4 grote nadelen:
- Het past niet op ieder stuur (ondanks dat je verschillende pasrubbertjes krijgt, is het altijd een gehannes om ze te monteren)
- Op een gegeven moment gaat er ergens speling ontstaan waardoor je een rammel gaat horen van het kunststof op kunststof
- Zodra dat is gebeurt ga je je irriteren aan dat rammeltje plus wordt deze ook snel erger. Bij iedere schok zal de speling iets groter worden, en derhalve de rammel groter. Op een gegeven moment zal hij ook gewoon stuk gaan waardoor je a) je lamp verliest en/ of b) deze nooit meer op een andere manier op je fiets kunt monteren aangezien hij dan uitgelubbert is en ook niet meer in een nieuw systeem past (mocht je die al los kunnen kopen). Ducttape is dan nog je enige vriend maar vervolgens wordt hij gejat omdat je hem dan niet meer snel eraf kunt halen als je even de AH inloopt 😉
- Het is met kunststof ook vaak een veel lomper gezicht op je stuur. De wolkenkrabber aan kunststof klikdingetjes op elkaar maakt van je dure racefiets een Loeki-de-leeuw fietsje. Toeter ernaast schroeven en je kunt op het schoolplein gaan rondscheuren.
Rubber is de beste bevestiging van fietsverlichting
Wellicht laat ik me nu iets te veel gaan… Sorry, maar een rubber bevestiging voorkomt al deze problemen en is een veel snellere en mooiere verbinding. Ja, rubber kan ooit scheuren, maar dat is vaak lang na het moment dat je toch al een nieuwe wilt hebben en tegenwoordig is rubber echt duurzaam en blijft lang niet-poreus en sterk. En mocht je eerder gaan twijfelen, die rubbertjes voor Lezyne fietslampen zijn gewoon nieuw te koop als vervangings-rubber.
Batterij
Een batterij voor een fietslamp is hoogstwaarschijnlijk een AA, AAA of een CR2032 batterij. Deze batterijen zijn vaak makkelijk te vervangen. In de batterijen zit weinig kracht. Hierdoor is het licht vaak niet al te sterk. Ook zijn er verschillende batterijen die je opnieuw kunt opladen. Dit werkt een beetje hetzelfde als een accu, alleen de kracht die de accu heeft zal veel groter zijn.
Accu
De accu is de meest krachtige optie. De tijd die de lamp kan schijnen is best lang. Ook kun je bij een fietslamp op accu vaak verwachten dat deze een indicatie kan geven hoelang hij nog meegaat. Het enige nadeel is vaak dat het opgeladen lang duurt, maar hierdoor gaan ze ook vaak lang mee.
Dynamo
We kennen natuurlijk allemaal de lamp die aangedreven wordt door een dynamo. Maar deze zie je tegenwoordig bar weinig. Wel heeft bijvoorbeeld Shimano de mogelijkheid om in een wiel van hen een dynamo te bouwen die dus zorgt voor de opwekking van stroom voor jouw fietslamp.
Zonne-energie
De energie die wordt opgevangen, wordt opgeslagen in een accu. Deze accu is natuurlijk oplaadbaar, anders kon de energie niet worden opgeslagen.
Mocht je een lamp op zonne-energie (willen) hebben, houd er dan wel rekening mee dat deze nog niet zo lang meegaan als een lamp op bijvoorbeeld een batterij. Dit geldt niet voor alle lampen op zonne-energie, maar de lampen waar het niet voor geldt zijn vaak een stuk duurder. De ontwikkeling van de fietslamp op zonne-energie is eigenlijk nog niet ver genoeg.
Lezyne
De naam Lezyne is al een aantal keer voorbijgekomen. Dat is niet voor niets, want dit merk heeft een zeer uitgebreid assortiment fietsverlichting. Zo zijn er heel kleine lampjes als de Femto Drive van 15 lumen, waarmee je door andere weggebruikers op tijd gezien wordt. Voor wat betere zichtbaarheid zijn er modellen als de Zecto Drive, die door een wijdere straal van verderaf zichtbaar is. Bekijk hier meer over de Lezyne fietsverlichting.
Garmin
Garmin is het meest bekend met de slimme achterlampjes fiets die je verbindt met je Garmin Edge of Forerunner horloge. Hiermee reageren ze snel en laten je meer opvallen als er auto’s van achteren komen. Dit valt echt supergoed op maar ze zijn wel kostbaar.
Sigma
Sigma fietsverlichting wordt het meeste gekocht door fietsers. Zowel normale fietsers als mountainbikers en natuurlijk wielrenners hebben erg vaak de goedkope Sigma fietsverlichting units. Mooi klein, makkelijk te gebruiken en redelijk stevig.
MTB
Voor MTB zijn er een aantal goede merken als het gaat om fietsverlichting. Er wordt al jarenlang goede en zeer krachtige fietsverlichting gemaakt. De prijzen liggen tussen de €50,- en de €80,-. Daarmee zijn ze niet goedkoop, maar voor deze prijs haal je wel topkwaliteit. Het merk wordt ook heel goed beoordeeld. Hiernaast zie je mtb-ers vaak met reflectie fietsen in de schemer over de weg als ze uit de bossen naar huis fietsen.
Off road is het zeker zo belangrijk om zelf een goed zicht te hebben als om gezien te worden. Een modieuze lamp als Sigma Sport Mono set is prima om op te vallen in het stadsverkeer, maar op onverlichte wegen en bospaden is een wat doeltreffender middel een vereiste. De Lezyne Macro Drive 1300 XXL, één van de lampen met de hoogste lichtopbrengst, produceert op de maximale stand 1300 lumen, waarbij de gehele omgeving goed verlicht wordt. Behalve het aantal lumen is het ook van belang te kijken naar hoe de lens, waardoor het licht naar voren straalt, is vormgegeven. Een grote hoeveelheid licht betekent niet automatisch dat het ook gefocust licht is. Bij aanschaf van een lamp is het dus altijd goed om te testen hoe het schijnt en of dat overeenkomt met wat je van het materiaal verwacht. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen die een type lens hebben die een recht schijnsel hebben, maar ook bijvoorbeeld een waaiervormig licht geven, wat het pad voor je breder verlicht.
Zo levert de eerder genoemde Bontrager Ion 800 R ook topprestaties met een lichtbundel die het terrein voor de wielen ruim 270 graden breed verlicht.
In onze podcast beluister je tips over wielrennen en dit onderwerp.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13
Merken
Je hebt vele merken die fietsverlichting verkopen, zoals het hier bovengenoemde MTB, Garmin AXA. Voordat je een fietslicht koopt moet je jezelf afvragen: wat is mijn behoefte? Kom je met schemering thuis, dan is het niet nodig om een hele dure lamp te kopen, maar fiets je echt in het donker, dan is het heel fijn om een felle lamp op je fiets te hebben. Ook belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat de prijzen best hoog kunnen zijn. Maak hierin je eigen afweging.
LED verlichting racefiets
Je wilt natuurlijk, omdat je hard gaat op je racefiets, goede led verlichting hebben om ver te kunnen kijken. De beste kleine led verlichting voor je racefiets is oplaadbaar, klein, mooi en geeft minimaal een paar uur voldoende licht om ook echt ver weg het asfalt te kunnen zien. ‘Even een LED racefiets lampje kopen’ lijkt misschien eenvoudig, maar bij het aanschaffen komt toch meer kijken dan wellicht vooraf gedacht. Zo zijn er veel verschillende modellen, merken, prijsklassen, en ook de lichtsterkte kan flink verschillen.
Eén gegeven is wel heel duidelijk: Alle moderne fietsverlichting die geschikt is voor de sportieve fietser heeft één of meerdere leds als lichtbron.
De meeste modellen zijn voorzien van High Power Leds, die een krachtige lichtbundel produceren en soms ook met Cree-LEDs, van het vooroplopende bedrijf Cree, bekendstaand om het voortbrengen van een grote lichtsterkte én het lage energieverbruik. De hedendaagse techniek gaat dus niet over kleine kerstlampjes, maar over een betrouwbaar product dat bijdraagt aan het plezier en de veiligheid van de fanatieke rijder.
Kwaliteit kost geld helaas
De Lezyne verlichting is mooi maar prijzig. Ze worden ook veel gebruikt door fanatieke buitensporters. Hiermee zie je wel echt superveel. De Lezyne fietslampen zijn de absolute top bij fietsverlichting maar hebben een slechtere prijs-/ kwaliteitsverhouding dan BBB, Shimano en andere fietslampen. Maar bij het testen van de topmodellen van de merken van fietslampjes merk je wel duidelijk hoe goed het merk Lezyne is en dat is gevaarlijk, want voor je het weet wil je nooit meer iets anders 😉 Toegegeven, deze mooie modellen van Lezyne zijn niet de goedkoopste maar wel de allerbeste!
Het merk streeft naar de hoogste kwaliteit en test elk onderdeel zelf waardoor er bijna geen defecte lamp de fabriek uit gaat! Dankzij de 100% kwaliteitscontrole en betrouwbaarheid van de onderdelen zijn er al veel fietsers en sporters overgestapt op Lezyne en willen deze nooit meer wat anders. Want de extreem hoge kwaliteit en fantastische lichtopbrengst zorgen ervoor dat jij ook nooit meer wat anders wilt! Ondanks dat het donker is, valt er plots enorm veel te zien bij je tochten. De mooie kleine sterke lampen zorgen voor een dusdanige lichtbundel dat je je tegenliggers echt niet moet willen verblinden. Daar houden ze dan nog wel een poos last van 😉
Set
Veel verlichting wordt als set aangeboden. Ook losse voor- en achterlichten worden verkocht, maar bij veel webshops wordt ook een combinatiedeal aangeboden. Prijzen voor een set lopen behoorlijk uiteen en ze zijn duurder dan hardloopverlichting. Voor een bedrag van €39,95 kan bijvoorbeeld de AXA Greenline 15 of de Lezyne KTZ Drive Pair worden aangeschaft. Voor de prijs zijn dit degelijke modellen die tegen een stootje kunnen, eenvoudig te monteren op het stuur en de zadelpen en ook redelijk gestroomlijnd qua vormgeving. Het oog wil tenslotte ook wat! Wie wat hogere eisen stelt en meer geld wil uitgeven kan voor €79,95 uitkomen op bijvoorbeeld de Sigma Sport Sportster verlichtingsset of de Lezyne Micro Drive 500 XL. Vergeleken met de eerder genoemde modellen hebben deze sets een hogere maximale lichtsterkte, verschillende lichtstanden, zit er in plaats van een rubberen mounting strap een kunststof bevestigingsclip aan en gaat de accu wat langer mee.
Baas boven baas
Natuurlijk kan ook dat overtroffen worden met een ‘top of the bill’ lichtset als de Bontrager Ion 800R + Flare R. Deze komt voor een adviesprijs van €149,99 met extra snufjes als een achterlicht dat zijn felheid automatisch aanpast aan de hoeveel daglicht er is. Ook is de lichtsterkte zo krachtig dat het in de meeste situaties niet nodig zal zijn het volle vermogen te gebruiken, wat dan weer gunstig is voor het aantal uren dat de accu het volhoudt zonder te hoeven worden opgeladen.
Achterlicht
Gezien worden draagt bij aan veilig thuiskomen. Alle merken en sets hebben goede achterlichten die van veraf waarneembaar zijn. Een aandachtspunt is wel dat de kleine, smalle achterlichten, die meestal niet breder zijn dan de zadelpen, vaak een accu hebben met minder capaciteit dan de koplamp en dus sneller leegraken. De luxere modellen hebben soms een sensor die de lamp automatisch op spaarstand zet zo gauw de accu leeg begint te raken, zodat er nog voldoende tijd is om thuis te komen zonder een vergroot risico op ongelukken onderweg, of dat oom agent je op de bon slingert.
De nieuwste ontwikkeling bij onder andere achterlichten is het toevoegen van een Daytime Flash. Dit is een knipperstand, op het maximale vermogen, die ervoor zorgt dat je overdag nog beter te zien bent en in theorie daardoor ook veiliger. Echter, in Nederland mag je deze verlichting niet voeren op de openbare weg (knipperende fietsverlichting is verboden).
Vooralsnog zeker het proberen waard als je op vakantie bent. Prima dit op je mountainbike te testen op een slingerende provinciale weg die door een bebost gebied loopt of bij het mountainbiken in een berggebied met veel tunnels; een zeer welkome veiligheidsmaatregel.
Kopen
Het kopen van zoiets nieuws voor je hobby is altijd leuk. Zelf kan ik echt uitkijken naar de postbode als het pakketje er nog niet is. Ik weet inmiddels hoe laat hij voor de deur staat. Dan zorg ik echt wel dat ik er ben om hem aan te pakken, direct naar de keuken te lopen voor een vlijmscherp mes, de doos open te trekken en de verpakking te bewonderen. Lang duurt dat niet en na wat gepriegel met het openmaken van het doosje (netjes uitpakken, verpakking heel laten) kan ik mijn nieuwe aankoop eindelijk aanschouwen 😉Aanbieding
De beste fietsverlichting helpt jou veilig deelnemen aan het verkeer en je kunt echt zien waar je rijdt. Zo'n lamp hoeft niet veel te kosten en niet veel te wegen!
Vind de beste deal
Wil je direct de mooie LED fietsverlichting aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het LED fietsverlichting pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:
Wettelijke eisen fietsverlichting
Alle officiële regels hebben we voor je makkelijk op een rij gezet.- Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang
- Fietsverlichting is verplicht tussen zonsondergang en zonsopgang
- Je telefoon continu gebruiken als voorlamp wordt in de praktijk vaak toegestaan door de politie
- Fietsverlichting is ook verplicht bij slecht zicht buiten die tijden
- Je voorlamp moet wit of geel van kleur zijn. Dit doen steeds meer mensen fout. Het achterlicht moet rood zijn
- Fietsverlichting moet altijd goed zichtbaar zijn. (Dus niet achter een mandje of tas)
- Je mag maximaal 1 voorlamp en 1 achterlamp. Geen andere lampen zij toegestaan
- Heb je een aanhangertje of fietskar? Ook die moet dan een lampje achterop krijgen
- Je fietsverlichting mag andere weggebruikers niet hinderen
- Je fietsverlichting hoeft niet te branden als je stilstaat, maar het mag wel en doordat het extra veilig is adviseren we het wel
- In ons land vallen de regels dus best mee. In Duitsland hebben ze wel een strengere norm voor fietsverlichting, het StVZO-keurmerk. Steeds meer fabrikanten hebben 1 of meerdere lampen die aan die Duitse normen voor fietsverlichting voldoen, zie onder
- Naast fietsverlichting moet je ook reflectoren hebben op je pedalen (oranje), wielen of randen van je band (wit) en achterop (rood)
Meer technische info
De technische eisen voor lampjes op de fiets worden gegeven door stvzo. De meeste profs gebruiken natuurlijk geen fietsverlichting maar sommige lange wedstrijden, vooral bij mtb wel. Dus het is soms goed naar de 'kenners' te kijken. Een CE keurmerk is er wel maar bijvoorbeeld de UCI schrijft geen voorwaarden voor over de kwaliteit van de fietsverlichting. Gebruik goede onderdelen van b.v. www.garmin.com/nl en bekijk meer technische info van fabrikanten van goede materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor materialen van de overheid. Bekijk de fietsverlichting sale aanbieding