Mont Ventoux fietsen

hardlopen fietsenDe Mont Ventoux fietsen is mooi maar je moet wel met een paar dingen rekening houden. Bekijk hier de simpele tips en een ervaring hoe het niet moet…

Mont Ventoux

Wat gebeurt er met je als je als hardloper de Mont Ventoux opfietst? Dat ontdek je hier. Met vallen en opstaan..Ik loop graag en veel. Op vakantie neem ik ook graag de racefiets mee om lekker wat collen te fietsen. Hier de ervaring met de Ventoux!

Ventoux fietsen

Fietsen voor hardlopers

Vandaag had ik zin om een stukje te fietsen dus na t ontbijt gevraagd wat de plannen waren.

hardlopen camping

Mijn vriendin had zin om te lezen en zonnen dus ik mocht wel even een paar uurtjes gaan fietsen, de eerste colletjes verkennen. Gisteravond had ik via nieuwe ontdekte functie in tomtom een route uitgezet van bijna 30 kilometer en 1 col, namelijk de col de la Croix via het westen. Dus van de camping af met 1 snickers en 2 krentenbollen en 2 bidons richting Mirabel.

Beklimming Mont Ventoux

Na 2 km ging het al super dus ik dacht het rondje te vergroten. Dus bij Mirabel niet afgeslagen de bergen in maar rechtdoor naar …. Naar een paar km stond ik oog in oog met de kale berg. Wel in de verte maar het is hem wel degelijk.

ventoux hardlopen

 

Het plan ontstaat om verder te rijden om ‘te kijken hoe t gaat’ Ik krijg last van mijn hardloopblessure net boven mijn linkerknie. Na Schotland vorige week gaan lopen en t schoot er na 1 km in, vervolgens naar huis gestrompeld. 4 km in 1 uur…. Ik probeer het eruit te trappen op allerlei manieren maar gaat niet dus maar doorgegaan.

Blijven inspannen

Door Vaison la Romaine niet echt bijzonder maar de km tikken door. Malaucene is de bekende startplaats van 1 van de 3 zijden om de beklimming aan te gaan. Ik weet t niet zeker maar niet de gemakkelijkste gelukkig. Bedoin is nog een stuk verder. De weg ernaar toe is niet echt bijzonder maar wel het uitzicht van verre op de toren met rode/ witte punt is t mooist van al mijn cols tot nu.

Klimmen en kletsen

In Malaucene fout gereden want te vroeg naar links, wel beetje klimmen en geroepen naar iemand die tegemoet komt. Hij stopt. Ik hoor aan zijn slechte Engels dat hij Nederlands is. Hij verteld dat dit de weg om de berg heen is. Hij geeft de weg aan en rijdt weg, komt na minuut terug met zijn vrouw op koga’s. Na wat kletsen; hij heeft hem 20 jaar geleden beklommen en net niet afgestapt help ik hen met afstellen van haar remmen. Dat je dat niet kan na 20+ jaar fietsen is mij een raadsel.

fietsen hardlopen

zoek de renner ;-)

Sportdrank zoeken

Terug in Malaucene na 33 km gestopt voor de fietszaak waar ze geen sportdrank verkopen. Judith ge-sms’t over mijn plannen om ze voor te bereiden om vervolgens naar de buurman-pizzeria te gaan. Water gescoord en in Bidon gedaan en ze hadden geen cola (2verbazingen na elkaar dus).

Blessure

Eerste paar honderd meter gefietst om blessure te testen want zit me niet lekker. Ging redelijk dus besluit mijn vriending te bellen want ik zou nu ongeveer terug op camping les Clos zijn. Ze is niet helemaal verbaasd ook al kreeg ze de sms niet. Ze komt wel naar de top gereden (zonder tomtom, hulde!) Superfijn dus.

Krentebol

Start van de klim, teller op 0 en snickers gegeten en nog 1 krentebol+2 bidons water over, te weinig dus eigenlijk maar je kunt niet alles hebben. Onder het motto kijken waar het schip strand (het strand overigens bijna nooit bij sporten) de eerste km gereden. De blessure voel ik minder maar weer andere spieren gaan sputteren, watje!

malaucene

Garmin Forerunner 405 op de fiets

Ik zie in de verte een wit Belgische busje. Vrouw en jongen moedigen aan en ik bedank ze, het zal niet de laatste keer zijn dat ik ze zie. Overigens de eerste fietser al na 1,5 km ingehaald. De start is door de bossen en eenvoudig en niets bijzonders. Wel erg handige paaltjes met km te gaan, hoogte en komende percentage aanduiding. Mijn Garmin Forerunner geeft dezelfde hoogte op de m nauwkeurig alleen door zweetdruppels verspringt het menu soms.

Het grote mes

Voor ik het weet is de 8e km voorbij en wordt het serieus steiler. Ik ga van hartslag 150- naar 160+ en het grapje van stukje buitenblad van ff terug betaal ik terug. Er gaat een stemmetje rond: “Het grote mes is voor echter wielrenners Peter, daar moet jij niet aan beginnen!” Ik moet weer ritme vinden en heb de kleinste 34-27 nodig.

garmin forerunner 405

2 bergen

De volgende 3 a 4 km blijven erg steil en herstellen zit er niet bij, wel wat hulp van de Belgen die steeds enthousiaster aanmoedigen, helpt toch! Mijn vriendin heeft nog niet gebeld dus het zal goed gaan neem ik aan. Ff bellen zat in mijn gedachten maar is nu geen optie meer. De Ventoux vanuit deze zijde is eigenlijk 2 bergen bedenk ik. Wind in

de zij de eerste op en dan bij hotel ff naar beneden en dan weer goed omhoog tot de top. De gedachten worden geordend zoals altijd bij het klimmen en bedenk oa dat dit de zwaarste klim van de 100 cols tocht is.

Kilometer 13

De km vanaf 13/ 14 zijn minder lastig en ik kan een paar verzetten zwaarder herstellen, zie een schuilgarage of zoiets en heel weinig gebouwen, gewoon veel bomen, 2 uitzichtpunten, auto’s en motoren. En voor de rest ik en de berg, heel hard krekelgeluid en geluid van een wegschietend dier. Na 15 km komt de Belg me voorbij waarvan ik de supporters al vaak gezien heb. We kletsen even en de blijkbaar ervaren rot verteld dat het nog erg zwaar wordt. Ik besluit mijn eigen tempo te rijden gezien de spierpijn die me erg parten speelt en hij is snel weg.

Staand fietsen

Later moet ik zelfs lange stukken staand fietsen maar heb dat eerder getraind met Ton 😉 nadat ik op een lekke band naar huis moest fietsen. Een paar happen krentenbol later loopt een meisje met een randonneur naast de fiets stoïcijns omhoog en haar vriend rijdt 1 minuut verderop in slakkentempo. Na de rotonde en het hotel gaat het dus even naar beneden om daarna weer de bekende 10% +- aan te nemen. De weinig gelijkmatige klim met spierpijn is niet gemakkelijk maar opgeven is al weggestreept, mijn vriendin moet niet voor niets komen. Ik hoor plots de herkenbare diesel achter me en ik begroet haar later naast me, een echte ploegleider met drinken en eierkoeken!

ventoux fietsen

Bidon met Fanta Zero

Ze moet weer even terugvallen vanwege tegenligger maar geeft daarna bidon aan met iets dat geen water is. Ik gooi de lege bidon naar binnen (lekker subtiel) en eierkoeken lijkt me geen strak plan, voortaan maar wat energiedingen in de auto hebben liggen bedenk ik. In de Bidon zit warme Fanta zero maar ik ben er supergelukkig mee, zat toch verlegen om suikers merk ik. Ik herpak me en ga verder totdat mijn vriendin met Belgen langs de weg staat foto’s te maken en ik roep als ik passeer hoe tof ik het vind dat ze er is.

De kale berg

En nog iemand maar weet niet of hij commercieel foto’s maakt, in ieder geval vergeet hij een kaartje te geven. De kale berg doemt eindelijk weer op in de verte zonder de toren nog. Ik ben permanent de hoogtemeter aan het checken die soms langzaam maar meestal snel ophoog schiet; start 338 en top 1912m. na 1/3, ½, 3/5 zit ik nu op 1700m1, dus al bijna 1400 hm gedaan en nog 200 te gaan. Het gaat steeds beter. Plotseling is aan de linkerhand de rood/witte toren en de wind neemt nog verder toe.

Superbelg

Ik zie ook de Belg weer vaker voor me, ik kom blijkbaar weer dichterbij. 2 lopende en terugmompelende wielerfanaten op blitse karretjes laten mijn fietsje voor gaan. Mijn opbouw is dus goed want de spierpijn is minder en ik rijd niet in het rood. De hoogte is 1800m1 geweest en de Belg zit tussen zijn kader gevouwen zie ik een haarspeldbocht boven mij; wel ver weg nog. Ik ga staan en verklein zijn voorsprong. De uitzichten en tourberg Ventoux is supermooi geworden! Even zitten maar wel doortrappen en weer staan om te versnellen.

ventoux

Brabbelen

Ik denk 1 km voor de top rijd ik naar zijn wiel en ga ernaast rijden. “Allez, ik ben een beetje moe” brabbelt hij en ik mag doorfietsen… Ik ga verder en zie de mooie grote wit/grijze bol. Auto’s staan al geparkeerd en Judith zie ik in de verte staan. Ook de top is in beeld en ik hoor een fietser achter me, het is de Belg! Blijkbaar toch in het wedstrijdelement gekomen en hardnekkig komt hij langs me maar ik zie dat hij dood zit. Mijn vriending roept: ‘fietsen Peter, harder!’ het is echt leuk en ik heb best wat over dus ga op de pedalen lopen en ga hem snel voorbij. Met ik schat 20km/uur (heeeel even) kom ik op de top en moet gewoon remmen om al het volk niet omver te kegelen.

Superklim

Een superklim met vallen en opstaan en het beste voor het laatst!

Ik draai boven bij de ontelbaar vele gekleurde snoepjes om en sla de bovengekomen Belg om zijn schouder. Hij stopt en ik schud Ludo de hand. De supporters zijn vrouw, zoon, schoondochter en kind en ze willen ons op de foto dus mijn vriendin maakt er gelijk ook 1. Een leuk gesprek over fietsen en Holland België volgt, dit was erg leuk.

ventoux fietsen hardlopen

Cola en taart

Bij een restaurant krijgen we cola, 4 kaarten en taart en ze willen mijn kaart afstempelen voor de 100 cols tocht. We zitten even, genieten van het eten en drinken en gaan snel want het waait erg hard en ik heb het erg koud. Mijn knie stribbelt tegen als hij over het bankje heen moet. Voldaan gaan we naar beneden en ik mag niet iedereen zo ‘blij’ aanmoedigen die het zwaar heeft (en dat zijn de meesten).

Super-U

Na wat boodschappen bij de super-U op de terugweg gaan we heerlijk zwemmen en maken ons maaltje op de beste plek van de camping met uitzicht op het riviertje… en bergen.

Wat is jouw ervaring met fietsen naast het hardlopen? Vertel het me, dat vind ik leuk!

hardlopen

 

Shares

Alvast bedankt voor je reactie hieronder!

Over Wielrenner

Leuk dat je dit leest. Hopelijk heb je iets aan deze wielertips. Ik zou een reactie erg waarderen.

Heb je het gratis Ebook 'Wieleruitspraken' al?, het is erg grappig en goed om je fietsmaatjes om de oren te slaan met echte wielertermen!

ps. bekijk ook onze beste band, helm, schoenen en onderdelen test!

Reacties

  1. Bjorn Velding zegt:

    Kijk er al naar uit om hem te beklimmen met de meerdaagse van de club in 2016. Ik ga ook nog voor de maloot van de ventoux dat is op 1 dag ze van alle kanten beklimmen.

Trackbacks

  1. […] zoals de Marmotte of we gaan zelf wat cols trotseren, zoals eerder al de Maratona of we gingen de Mont Ventoux fietsen of ons uitsloven op Alpe d’Huez. Waarom? Goede vraag en toch niet zo’n goede vraag. Wat […]

Bedankt voor je reactie!

*

Shares